Saab призна, че да имаш добри цени и добър продукт не е достатъчно за продажби на изтребители

1K прочитания

Добрите цени и добрите технически характеристики не са достатъчни за продажбата на бойни самолети. Това заяви Йонас Йелм, ръководител на бизнес направлението Аеронавтика на Saab, по време на традиционния семинар на Saab, който се проведе вчера, 27 март 2019 г. Йелм коментира и развитието на процесите в България.

„Пазарът е такъв, че може да имаш най-добрите технически характеристики, може да имаш по-добри цени, но това не значи, че ще спечелиш. Ако се гледаха само цените и характеристиките съм сигурен, че щяхме да имаме доста повече продажби по света. Суверенно право на всяка страна е да взима решения, които иска”, това каза Йелм в контекста на няколкото загубени конкурса в последната година.

Той призна, че продажбите на Gripen C/D са претърпели няколко сериозни разочарования. През миналата година Хърватска, Словакия и България избраха покупката на F-16, пред избора на Gripen C/D.

“Дадохме много атрактивна оферта на България. Те обаче ни уведомиха, че взимат друго решение и трябва да се съобразим с това. Но съм щастлив, че информацията, която получихме от там е, че отговаряме на всичките им изисквания. Въпреки това, те избраха друг вариант, но такъв е живота”, коментира Йелм.

Швеция се опита да предложи различни опции за България, но в крайна сметка и при взето вече решение, от управляващата партия ГЕРБ обявиха, че не се е касаело въобще за конкурс и решението е политическо.

„Дори и страна да е избрала изтребител, те могат да променят мнението си. Това го виждаме в Хърватска. Те избраха миналата година употребявани F-16, но се отказаха от решението си. Не сме сигурни какво ще прави сега Хърватска, но се опитваме да разберем”, коментира още Йелм.

В края на март 2018 г. Хърватска избра покупката на 12 употребявани F-16C/D от Израел, но САЩ наложиха вето на сделката и хърватското правителство анулира решението си в началото на януари 2019 г. За сега страната не е обявила как точно ще продължи да развива изтребителната си авиация.

„През миналата година дадохме предложения до Финландия и Швейцария. Швейцарците вече обявиха, че ще правят сравнителни изпитания през тази година и ние ще участваме в тях. Ще им покажем, че имаме доказана технология и ако те ни изберат, ще се възползват от нейните способности след 2025 г., когато искат да започнат доставките там. Ние вече направихме това там веднъж. Помните, че веднъж вече бяхме избрани, но се стигна до политически процеси, които трябва да уважаваме. Имам добро усещане за Швейцария. Във Финландия процесите се ускоряват и те планират в началото на следващата година да правим сравнителни изпитания на място”, обясни още Йонас Йелм.

Като цяло, Йелм смята, че Saab продължава да има добри перспективи за продажба, както на Gripen C/D, така и на Gripen E/F. По време на презентацията си той показа, че очаква интерес от споменатите вече Финландия, Швейцария и Хърватска, както и от Австрия. Също така имало перспективи за продажба в Канада, Колумбия, Ботсвана, Индия, Филипините и САЩ (самолети за агресорска роля).

Свързани теми

Предишна публикация
Wow Air спря полетите си
Следваща публикация
Открит летателен ден в Долна Митрополия за 12 април
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Противоречия в австрийското правителство за бъдещето на изтребителната авиация

В коалиционното правителство, което в момента управлява Австрия, текат спорове, за това какво да се случи с изтребителната авиация на страната. Това съобщава местният вестник Die Presse, цитиран от Reuters.

Испания вероятно ще замени F/A-18 с Eurofighter

Испания най-вероятно ще замени своите остарели F/A-18 Hornet с новопроизведени Eurofighter. Това е заявил министърът на отбраната на страната Анхел Оливарес, цитиран от местни медии.

Стартира производството на T-7A

Американският самолетостроител Boeing стартира производството на предсерийните учебно-тренировъчни самолети T-7A Red Hawk. Това съобщиха от…

Tomcat на половин век

Легендарният изтребител Grumman F-14 Tomcat полита преди точно половин век – на 21 декември 1970…
Меню