Президентът постави въпроса за охраната на въздушното ни пространство от български самолети

408 прочитания

На работна среща на „Дондуков 2”, която се проведе днес, 14 март 2022 г., президентът Румен Радев е поставил въпроса за това, охраната на родното въздушно пространство да продължи да се осъществява от български самолети с български екипажи.

„Президентът постави въпроса за предприемането на неотложни мерки за осигуряването на охраната на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи. Предложените възможности в тази насока от Министерството на отбраната изискват задълбочен анализ, както и своевременни и адекватни решения в условията на усложнена геополитическа обстановка, беше подчертано на срещата”, се казва в съобщението от президентската институция.

Освен президентът Радев, на работната среща са присъствали новият военен министър Драгомир Заков, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Въпросът с това как България може да продължи с поддръжката на своите МиГ-29, след руската инвазия в Украйна, е без категоричен отговор. Министър Заков на няколко пъти вече каза, че са нужни анализи и разчети.

Поръчаните осем F-16 Block 70 ще започнат да пристигат в България през 2025 г., но трябва да се отбележи, че е невъзможно веднага да се стартира с носенето на „ер полисинг” от тях.

Свързани теми

Предишна публикация
Открит летателен ден на 26 март в Долна Митрополия
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 15
408 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Tejas продължава да се бави

Индийското МО призна за нови сериозни забавяния в производството на лекия еднодвигателен изтребител Tejas, предназначен…

Предстоят стрелби на полигон Шабла

Екипажи на МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево ще проведат полети за изпълнение на отстрели, експериментални и бойни стрелби на зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“ в периода от 27 август до 31 август 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Президентът Радев: Правителството да гарантира, че пакетът за изтребителя не се орязва, иначе имаме пари на вятъра

Президентът Румен Радев поиска от Правителството гаранции, че пакета за изтребителя F-16 няма да бъде орязван, което според него водело до ниска ефективност на купения изтребител и хвърляне на пари на вятъра. Това той каза днес, 19 юни 2019 г. на полигона Ново село.

Меню