Президентът постави въпроса за охраната на въздушното ни пространство от български самолети

410 прочитания

На работна среща на „Дондуков 2”, която се проведе днес, 14 март 2022 г., президентът Румен Радев е поставил въпроса за това, охраната на родното въздушно пространство да продължи да се осъществява от български самолети с български екипажи.

„Президентът постави въпроса за предприемането на неотложни мерки за осигуряването на охраната на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи. Предложените възможности в тази насока от Министерството на отбраната изискват задълбочен анализ, както и своевременни и адекватни решения в условията на усложнена геополитическа обстановка, беше подчертано на срещата”, се казва в съобщението от президентската институция.

Освен президентът Радев, на работната среща са присъствали новият военен министър Драгомир Заков, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Въпросът с това как България може да продължи с поддръжката на своите МиГ-29, след руската инвазия в Украйна, е без категоричен отговор. Министър Заков на няколко пъти вече каза, че са нужни анализи и разчети.

Поръчаните осем F-16 Block 70 ще започнат да пристигат в България през 2025 г., но трябва да се отбележи, че е невъзможно веднага да се стартира с носенето на „ер полисинг” от тях.

Свързани теми

Предишна публикация
Открит летателен ден на 26 март в Долна Митрополия
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 15
410 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Saab още не е решил дали ще даде оферта в Канада

Компанията Saab още няма решение за това, дали ще подаде оферта в канадския конкурс за нов многоцелев изтребител. Това съобщава местното издание The Canadian Press, позовавайки се на представители на фирмата.

Премиерът поиска президента Радев да поеме вината за инцидентите в авиацията

Премиерът Бойко Борисов поиска от Румен Радев, в качеството му на бивш командир на Военновъздушните сили, да поеме вината за инцидентите с летателни апарати от състава на ВВС. Това Борисов каза днес, 25 август 2018 г.

Договорът за F-16 влиза в Министерски съвет тази сряда

Договорът за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ ще влезе в Министерски съвет тази сряда (10 юли 2019 г.). За това намекна премиера Бойко Борисов, като думите му след това бяха потвърдени от бившата му дясна ръка Цветан Цветанов.

Меню