Премиерът обеща възстановяване на ВВВУ до 6 май

1K прочитания

Премиерът Бойко Борисов обеща Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) в Долна Митрополия да бъде възстановено до 6 май 2019 г. Това каза той днес, 2 април, при посещението си в Долна Митрополия.

„За да съм конкретен, законовият път е следния – военно министерство изпраща до агенцията за акредитация. Изпратено е. Образователният министър го подкрепя. От един до шест месеца се прави акредитацията, надали ще трябва много време. Взима се решение на Министерски съвет. Това трябва да стане около 20 – 25 април, максимум за да влезем веднага в Парламента и да се гласува и да сме живи и здрави, да можем за 6-ти май да кажем, че сме възстановили военновъздушното училище”, начерта набързо плана за възстановяване на ВВВУ премиерът, докато говори пред курсанти от факултет „Авиационен” към НВУ.

Военният министър Красимир Каракачанов заяви по-късно, че документите за акредитирането на ВВВУ са в Министерство на образованието и то трябва да ги препрати в Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА), като срокът за оценка е от един до шест месеца.

„За мен е напълно реално в рамките на този един месец да се получи акредитация, да се мине в Министерски съвет и да се стигне до гласуване в Народното събрание”, изрази оптимизъм министър Каракачанов.

 

„Тая година ще се дадат милиарди за военновъздушните сили (премиерът вероятно говори за покупката на нов изтребител – бел. ред.). Няма логика да се дадат толкова пари за самолети, ако наземният състав, пилотите, поддръжката не са подготвени за тях. Това е много сложна професия и всяка грешка се наказва фатално. Един хеликоптер е 50 млн., един самолет 100. Поставяйки човешкия живот на първо място, да не ме разберете погрешно”, разсъждаваше пред курсантите Борисов.

Премиерът припомни, че ВМС са се преборили да имат отделно висше военно училище, което в момента обучавало много цивилни студенти и дори генерирало печалба.

„И също така с авиокомпаниите. Ще впрегнем Томислав Дончев и другите, като се приберем, защото тука може да се работи и така и да се изкарват повече пари за преподаватели, а не да ги взимат наготово след това за по $10 000. Не че им завиждаме. Или за ръководители на въздушното движение. Учат тук, а след това ги взимат наготово. Така, че да вкараме и частни пари. Който иска да си подготвя кадри, да може да си избира тия пет (сочи в публиката – бел. ред.) и да си плаща стипендии”, разсъждава още министър-председателят.

Военният министър заяви, че щяло да се поиска от Lockheed Martin и американското правителство да се поиска, в рамките на индустриалното сътрудничество около придобиването на F-16, изграждане на център за подготовка на пилоти.

ВВВУ съществува до 2002 г., когато бе интегрирано под формата на факултет „Авиационен” в Националния военен университет „Васил Левски”. Идеите за изграждането наново на ВВВУ битуват от 10 години. През 2017 г. беше направен неуспешен конкретен опит за възстановяването на училището, като тогава НАОА отказа акредитацията. След това започна подготовката за нов опит за акредитация и както стана ясно днес, документите за това са вече подадени.

Скоростното възстановяване на ВВВУ е нещо, което е изцяло в ръцете на управляващите (и подчинени на тях държавни агенции) и може да се очаква, че то ще стане факт, макар и вероятно не в заложения от Борисов срок от 34 дни. Превръщането на Долна Митрополия в учебен център за цивилни кадри за гражданската авиация (най-вече пилоти), обаче е съвсем друга история и макар такива амбиции да има отдаван, реализирането им не е нито бърз, нито лесен процес.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС избраха доставчик на Bambi Bucket
Следваща публикация
Стартира тренировката ETAP-C 19-2
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 9

Новият епизод на подкаста посветен на авиация и космонавтика е вече при вас. В него,…

C-27J превози хуманитарна помощ за Албания

Български военно-транспортен самолет C-27J Spartan доставя хуманитарна помощ за пострадалите от катастрофалните наводнения в Албания. Самолетът ще извърши общо два полета, като първия стана факт днес, 6 декември 2017 г.

Меню