Стартира парашутната подготовка в Българската армия

338 прочитания

Парашутната подготовка на Българската армия стартира, като в нея се включиха над 180 парашутисти и бяха проведени над 500 скока. Това съобщиха от МО.

Съвместното командване на специалните операции (СКСО) организира съвместни парашутни скокове и бе домакин на парашутисти от съставите на СКСО, Военновъздушните сили (ВВС), Военноморските сили (ВМС), Специализирания отряд за борба с тероризма към МВР, както и курсанти от Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“.

В съвместната подготовка се води с използване на парашутни системи МC-6, TW-7 315, SABRE 2, STORM, CLASIK, и RA – 1, както и самолети C-27J Spartan и L-410 от състава на 16-а транспортна авиационна група – Враждебна. Това е първото използване за парашутни скокове на L-410 от 11 години насам. Подготовката се води на летище Чешнегирово.

По време на съвместната парашутна подготовка за първи път беше направен и тандемен скок с парашутна система НОР-330. Това допринася за допълнителни способности на специалните сили, които разширяват възможностите им за адекватно, бързо и своевременно изпълнение на поставените цели и задачи.

По време на подготовката осем парашутисти от СКСО и осем от ВМС направиха своя първи парашутен скок. В теоретичната и практическа подготовка участваха и 13 курсанти от специалност „летец-пилот“ от ВВВУ„Георги Бенковски“ – Долна Митрополия,с ръководител младши сержант Мария Димитрова (старши специалист II степен по парашутна подготовка). При спазването на всички противоепидемични мерки курсантите (12 мъже и 1 жена) и военните парашутисти (15 мъже и 1 жена) проведоха парашутна подготовка за първите си скокове – изучаваха парашутно-материалната част, провеждаха наземна подготовка, която включва отработване елементите за действие на парашутиста в летателното средство и всички елементи на парашутния скок – от отделянето му от летателния апарат, действията във въздуха до успешното приземяване и прибиране на парашутно-материалната част. Успешното и безаварийно изпълнение на парашутните скокове на курсантите и военнослужещите осигуриха инструкторите от СКСО подполковник Георги Мянков, капитан Стоилко Здравков, старши сержант Димитър Колев, старши сержант Димитър Балев и старши сержант Деян Павлов.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Радойски: Нуждаем се от лек учебен самолет
Следваща публикация
Първите български пилоти заминават за обучение на F-16 през юни
338 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Константин Попов: Ще ми се процесите около изтребителя да вървят по-бързо

Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов заяви, че му се ще процесите по избор на нов боен самолет да вървят по-бързо. Това заяви той днес, 29 ноември 2018 г. в сутрешния блок по БНТ1.

Откриха отново Авиационната библиотека

Днес, 1 ноември 2019 г., се проведе тържественото откриване на обновената Авиационната библиотека на ВВС. Това съобщават от Военновъздушните сили.

Меню