Споровете около въздушния бой от 27 февруари продължават

1K прочитания

Споровете за резултатите от въздушния бой между изтребители от Пакистан и Индия, който стана факт на 27 февруари 2019 г., продължават. Днес, 5 април, бяха извадени нова порция от доказателства, които влизат в противоречие едни с други.

Въздушният бой, който се разигра преди повече от месец, завърши със сигурното сваляне на един индийски МиГ-21UPG Bison, но индийската страна твърди, че изтребителят е успял да свали пакистански F-16. От своя страна Пакистан твърди, че няма собствени загуби и дори претендира за сваляне и на втори индийски изтребител.

Американското издание Foreign Policy направи публикация, в която твърди, че представители на Пентагона са преброили всички пакистански изтребители F-16 и не са открили липси, което говори, че няма свален самолет. В началото на март стана ясно, че САЩ търсят подробна информация за това, как Пакистан е използвал американските изтребители срещу Индия и се разследва, дали тези действия не влизат в нарушение на договора за продажба.

Foreign Policy цитира два анонимни източника с директнен поглед към ситуацията и теоритизира, че индийския изтребител може и да е прехванал F-16, но не е успял да го свали. В материала се твърди, че са били преброени не само доставените наскоро F-16C/D, но и по-старите F-16A/B, включително и тези доставени от Йордания.

Пакистан отричаше във въздушния бой да е използван F-16, но в последствие зае по-неутрална позиция, като нито отрича, нито потвърждава този факт.

Индийското МО отвърна със спешна едночасова пресконференция, на която бяха предоставени доказателства, че на 27 февруари е свален пакистански F-16.

На първо място бяха показани радарни записи от летящ радар A-50EI Phalcon. На записите се вижда как индийския МиГ-21 се сближава с пакистанска цел, малко след което тя изчезва, а след това е свален и индийския изтребител.

Било е заявено и че са подслушвани комуникациите между пакистанските командни пунктове и изтребителите им във въздуха, които също показват загуба на един изтребител. Самите записи не са били предоставени на пресконференцията. Освен това индийски наземни сили са докладвали за два парашута в района. Единият е бил на индийския летец, а другия на пакистански.

В заключение от индийското МО са припомнили първоначалните пакистански съобщения за двама катапултирали се летци, които са се приземили на пакистанска територия, като единият е бил хоспитализиран. Единият летец е бил уинг командър (чин еквивалентен на подполковник) Абхинандан Вартаман от сваления МиГ-21, който в последствие бе предаден обратно на Индия. МО на страната пита, кой е бил другият пилот и защо той не е върнат, ако наистина е бил индиец.

Повече от месец след сражението споровете около резултатите му продължават с периодичното изтичане на различни доказателства в потвърждение на едната или другата теза, като в споровете има и не малко политически и икономически заряд. САЩ в момента се опитват да продадат F-16 на Индия, включително и да отворят производствена линия там. Ако пакистански изтребител от същия тип е бил свален от МиГ-21, това е всичко друго, но не и добра реклама в очите на индийските военни. Съвсем отделен е въпросът, че Пакистан всячески се опитва да се изкара победител в сблъсъците.

В същото време, в Индия предстоят избори след месец и индийското правителство отнася критики от опозицията за слабия военен отпор на пакистанските провокации. Равният резултат във въздушния бой от 27 февруари се приема добре сред индийските гласоподаватели, но ако се окаже, че действително няма загубен пакистански F-16, това може да е сред решаващите фактори в идващите избори. Особено предвид доказателствата, че индийския въздушен удар по лагер на терористичната групировка Джаиш-е-Мухамед, намиращ се на пакистанска територия, не е постигнал никакви резултати.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing намалява темпа на производство на 737
Следваща публикация
САЩ виждат нови клиенти за F-35 в Европа
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Офертата за нови F-16 е 300 млн. лева над бюджета ни?

Офертата за осем новопроизведени изтребители F-16V надхвърля бюджета на България за покупка на нови бойни самолети с близо 300 млн. лева. Това съобщава информационният сайт „Офнюз”, позовавайки се на правителствени източници.

Стартира съвместната подготовка „Green Bridge 2018”

Екипажи на изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и F-16 от състава на гръцката авиобаза Неа Анхиалос, започват от днес, 11 септември 2018 г., участието си в съвместни полети „Green Bridge 2018”.

Министър Каракачанов ще покани Израел за участие в конкурса за нов изтребител

За участие в конкурса за придобиване на нов изтребител ще бъде поканена държавата Израел. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов казани днес, 19 март 2018 г., по време на празника на 68-а бригада „Специални сили“.

Емил Христов: Има доста смущаващи факти около избора на нов изтребител

„Има доста факти, които за нас се оказаха доста смущаващи и бързам да кажа, не само за хората от ГЕРБ в комисията”, това заяви депутатът Емил Христов, председател на т.нар. „Комисия „Gripen” в предаването „Още от деня” по БНТ1 днес, 19 септември 2017 г.

Меню