САЩ разреши експортът на F-16V за Словакия

26 прочитания

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 14 изтребители F-16V, съпътстващо оборудване и въоръжение за Словакия. Потенциалната стойност на сделката е $2,91 млрд.

Разрешението е формално и не е задължително да доведе до сделка. То се прави с оглед на процеса по оценка на различни варианти за придобиване на нов изтребител от Словакия. Финалното разрешение трябва да дойде от Конгреса на САЩ.

В пакета, чиято стойност е $2,91 млрд., влизат 14 напълно оборудвани изтребители F-16V Block 70/72, два резервни двигателя General Electric F110 или Pratt & Whitney F100, едно резервно оръдие M61A1 Vulcan, два резервни радара APG-83, нашлемни системи за целеуказване и изобразяване JHMCS за всички машини, системи за обмен на данни Link-16 и друго оборудване.

Оръжейният пакет включва 30 ракети за бой извън зоната на визуален контакт AIM-120C-7, 100 ракети за близък бой AIM-9X, 12 учебни ракети за близък бой и две за далечен, 400 свободно падащи бомби Mk.82, 224 кита за преработването им в управляемия боеприпас GBU-12, 20 кита за преработка в GBU-49 и 150 кита за преработка в GBU-38. В пакета влизат и шест целеуказващи контейнера AN/AAQ-33 Sniper.

Към потенциалната сделка се предвижда и обучение за летателен и наземен състав, изграждане на наземна инфраструктура, осигуряване на логистична помощ, наземен симулатор, софтуер и други съпътстващи стоки, услуги, данъци и такси.

Потенциалната сделка със Словакия дава отлична представа за цената на F-16V, заедно с пакет въоръжение и всичко необходимо за неговата експлоатация.

През февруари словашкото МО обяви, че до края на юни 2018 г. ще бъде изготвен анализ на предложенията за покупка на новопроизведени F-16 и новопроизведени Gripen. Анализът след това ще бъде предостaвен на правителството за взимане на финално решение за заместник на словашките МиГ-29.

В същото време в момента в Словакия има правителствена криза, свързана с убийството на разследващия журналист Ян Кучяк, което принуди премиера Роберт Фицо да подаде оставка и да лансира своя Петер Пелегрини за свой наследник. Министърът на отбраната остана непроменен. Уличните протести, обаче продължават и бъдещето на това правителство е неясно.

Словакия протака решението за придобиване на нов изтребител вече няколко години. През 2014 г. бе взето формално решение за взимане на оперативен лизинг на изтребители Gripen C/D, но преговорите не дадоха резултат и през 2016 г. страната обяви, че ще проучи покупката на Gripen, както и на други западни многоцелеви изтребители. В крайна сметка, като единствена алтернатива на Gripen бе посочен новопроизведения F-16.

Словакия в момента има договор с РСК „МиГ” за абонаментно техническо обслужване на своите 12 броя МиГ-29. Договорът изтича през есента на 2019 г., но дори и да бъде взето решение за това, какъв да бъде новият изтребител през тази година, доставката му няма как да бъде реализирана преди изтичането му.

Свързани теми

Предишна публикация
Търговският конфликт между САЩ и Китай достигна и авиацията
Следваща публикация
Viking Air обмисля рестарт на производството на CL-415
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов се оплака, че имало подла съпротива срещу F-16, но той направил сделката необратима

Премиерът Бойко Борисов се оплака, че срещнал подла и яростна съпротива при реализацията на сделката за покупката на F-16, но се похвали, че направил нещата така, че тя да бъде необратима. Това каза той днес, 7 октомври 2019 г., по време на бизнес закуска на Американската търговска камара.

Парламентът гласува разрешение за преговори за покупка на F-16 (на живо)

Народното събрание започва ще гласува днес, 16 януари 2019 г. правителственото предложение за стартиране на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70 и фактическото анулиране на Инвестиционния проект, който бе гласувано през юни 2018 г. от Парламента. Отразяваме дебатите на живо.

Каракачанов се надява все още на това F-16 да се доставят за три години

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че се надява, че доставката на новите F-16 Block 70 може да стане факт в рамките на 36 месеца след подписването на договора. Това каза той днес, 14 март 2019 г., пред журналисти.

Меню