САЩ разреши експортът на F-16V за Словакия

19 прочитания

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 14 изтребители F-16V, съпътстващо оборудване и въоръжение за Словакия. Потенциалната стойност на сделката е $2,91 млрд.

Разрешението е формално и не е задължително да доведе до сделка. То се прави с оглед на процеса по оценка на различни варианти за придобиване на нов изтребител от Словакия. Финалното разрешение трябва да дойде от Конгреса на САЩ.

В пакета, чиято стойност е $2,91 млрд., влизат 14 напълно оборудвани изтребители F-16V Block 70/72, два резервни двигателя General Electric F110 или Pratt & Whitney F100, едно резервно оръдие M61A1 Vulcan, два резервни радара APG-83, нашлемни системи за целеуказване и изобразяване JHMCS за всички машини, системи за обмен на данни Link-16 и друго оборудване.

Оръжейният пакет включва 30 ракети за бой извън зоната на визуален контакт AIM-120C-7, 100 ракети за близък бой AIM-9X, 12 учебни ракети за близък бой и две за далечен, 400 свободно падащи бомби Mk.82, 224 кита за преработването им в управляемия боеприпас GBU-12, 20 кита за преработка в GBU-49 и 150 кита за преработка в GBU-38. В пакета влизат и шест целеуказващи контейнера AN/AAQ-33 Sniper.

Към потенциалната сделка се предвижда и обучение за летателен и наземен състав, изграждане на наземна инфраструктура, осигуряване на логистична помощ, наземен симулатор, софтуер и други съпътстващи стоки, услуги, данъци и такси.

Потенциалната сделка със Словакия дава отлична представа за цената на F-16V, заедно с пакет въоръжение и всичко необходимо за неговата експлоатация.

През февруари словашкото МО обяви, че до края на юни 2018 г. ще бъде изготвен анализ на предложенията за покупка на новопроизведени F-16 и новопроизведени Gripen. Анализът след това ще бъде предостaвен на правителството за взимане на финално решение за заместник на словашките МиГ-29.

В същото време в момента в Словакия има правителствена криза, свързана с убийството на разследващия журналист Ян Кучяк, което принуди премиера Роберт Фицо да подаде оставка и да лансира своя Петер Пелегрини за свой наследник. Министърът на отбраната остана непроменен. Уличните протести, обаче продължават и бъдещето на това правителство е неясно.

Словакия протака решението за придобиване на нов изтребител вече няколко години. През 2014 г. бе взето формално решение за взимане на оперативен лизинг на изтребители Gripen C/D, но преговорите не дадоха резултат и през 2016 г. страната обяви, че ще проучи покупката на Gripen, както и на други западни многоцелеви изтребители. В крайна сметка, като единствена алтернатива на Gripen бе посочен новопроизведения F-16.

Словакия в момента има договор с РСК „МиГ” за абонаментно техническо обслужване на своите 12 броя МиГ-29. Договорът изтича през есента на 2019 г., но дори и да бъде взето решение за това, какъв да бъде новият изтребител през тази година, доставката му няма как да бъде реализирана преди изтичането му.

Свързани теми

Предишна публикация
Узбекистан е сключил договор за Ми-35М
Следваща публикация
Пасажерите не са готови за безпилотни самолети
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin заяви готовност за по-бърза доставка на F-16 за България

Lockheed Martin има възможност да по-бърза доставка на българските F-16 и първите доставки да станат факт в края на 2022 г. Това се казва в изявление на Джим Робинсън, директор Международно бизнес развитие за F-16 в Lockheed Martin, разпространено до медиите днес, 11 април 2019 г.

Министър Каракачанов: Част от цените за F-16 са неоправдано високи

Военният министър Красимир Каракачанов отново заяви, че има проблем с цените за покупка на изтребителите F-16, като този път ги определи, като неоправдано високи и даде примери с ненужно обучение, за което американската страна настоявала. Това заяви той днес, 20 май 2019 г., в сутрешния блок на Нова телевизия.

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Посещението в САЩ за новия изтребител, породи критики от президента и оправдания от МО

Предстоящото посещение в САЩ за група водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, в рамките на което ще се обсъжда покупката на новия изтребител, породи критики от страна на президента Румен Радев и оправдания от страна на военното ведомство.

Парламентът гласува разрешение за преговори за покупка на F-16 (на живо)

Народното събрание започва ще гласува днес, 16 януари 2019 г. правителственото предложение за стартиране на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70 и фактическото анулиране на Инвестиционния проект, който бе гласувано през юни 2018 г. от Парламента. Отразяваме дебатите на живо.

Меню