Полша купува AW101

649 прочитания

Полша ще подпише договор с Leonardo Helicopters за покупката на тридвигателните вертолети AW101, които ще се използват от полските ВМС за борба с противникови подводници.

Новината бе съобщена от полския министър на отбраната Мариуш Блашчак днес, 8 април 2019 г. Според него, договорът за това ще бъде подписан до края на месеца. За сега не се съобщават други детайли, като стойност и срок за доставка.

Смята се, че ще бъдат поръчани четири вертолета, а отделно е разписан договор за офсетно споразумение. Неговата стойност е 400 млн. полски злоти (€93 млн.). В неговите рамки ще бъдат изградени способности за техническа поддръжка на вертолетите в Полша, а Leonardo е поел ангажимента да затвърждава отношенията си с полската индустрия.

Вертолетите AW101 ще се използват не само за борба с подводниците, но и за операции по търсене и спасяване, включително и в бойна среда. Машините ще се произвеждат в Йовил, Великобритания.

През октомври 2016 г. Полша анулира проекта за покупка на 50 броя H225M, тъй като не се споразумя с Airbus Helicopters за офсетното споразумение и реши да разбие големия проект за подмяна на почти целия вертолетен парк на страната на по-малки проекти степенувани по спешност. H225M трябваше да бъде универсален за нуждите на ВВС, ВМС и армейската авиация.

В началото на 2017 г. Полша обяви, че тръгва на спешна покупка на вертолети за специалните сили на страната и морски вертолет, който да се използва за борба с подводници и търсене и спасяване, който да замени Ми-14. Търсеха се по осем машини от вид.

През този януари бе обявено, че за специални операции ще се използва S-70i Black Hawk и бяха поръчани четири вертолета.

AW101 се експлоатира от въоръжените сили или от правителствени оператори в няколко страни, включително Великобритания, Канада, Туркменистан, Саудитска арабия, Португалия, Норвегия, Нигерия, Япония, Италия, Дания и Алжир.

Свързани теми

Предишна публикация
Японски F-35A изчезна над Тихия океан
Следваща публикация
Румъния продължава да мисли около придобиването на нови военни вертолети
649 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

Азербайджан купува M-346

Азербайджан купува неназован брой от италианските учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346. Това става ясно от съобщение на азербайджанската президентска администрация.

България и Македония обменят опит във вертолетната авиация

На 24 и 25 септември 2019 г. в Командването на Въздушна бригада Петровец бяха проведени експертни дискусии в областта на военната авиация и противовъздушната отбрана между екипи на Република Северна Македония и Република България. Това съобщават македонските въоръжени сили.

МиГ-29 катастрофира в Полша

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС е катастрофирал тази нощ при изпълнение на тренировъчен полет. Пилотът му е загинал.

Меню