Провали се обществената поръчка за ремонт на два L-39

1K прочитания

Министерство на отбраната може да се похвали с още една провалена обществена поръчка свързана с поддръжката на авиацията. Днес, 11 април 2019 г., бе прекратена процедурата за ремонт на два учебно-тренировъчни самолета L-39ZA.

Решението за прекратяване на процедурата е подписано от министъра на отбраната Красимир Каракачанов на 11 април 2019 г. Това се прави на база член 108, точка 4 и член 110, алинея 1, точка 5. Според тези букви на закона, процедурата може да се прекрати ако са установени нарушения при откриването и провеждането и, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата.

Според решението, установените нарушения са свързани с това, че в документацията и изискванията към поръчката не е посочено, че неин обект не са двигателите АЛ-25ТЛ и стартовите двигатели „Сапфи-5”. Имало и неясноти за това, как ще се извършват ремонтите и изпитанията без двигатели. Не са били посочени и броя на изпитателните полети, които трябва да се изпълнят.

Интересно е, че в раздела на поръчката на сайта на МО (https://pp.mod.bg/MO-DOA-2018-073) може да се види, че на 3 и 5 април 2019 г. са постъпили въпроси на потенциален участник, чието естество до някаква степен отговаря на причините по които тя е прекратена.

Процедурата вече беше атакувана от българската фирма „Йотов и син” през Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). На 8 март компанията е внесла жалба пред КЗК, но без да искат мярка за прекратяване. Със спирането на процедурата жалбата се обезсмисля.

Източници на АЕРО в МО заявяват, че българската фирма е имала подчертано желание да намери начин да участва в процедурата. През миналата година МО сключи договор с нея за поддръжка на българските L-39. Той е на стойност 16 867 971,56 лв. без ДДС, а реален изпълнител ще е украинската държавна фирма „Одески авиационен завод”.

Процедурата за възлагане на обществена поръчка стартира на 18 февруари 2019 г. Очакваната ѝ стойност беше малко над 8,33 млн. лева без ДДС. МО целеше сключване на рамково споразумение за ремонт на два L-39ZA, с бордни номера съответно 207 и 211.

В капитално-възстановителния ремонт на двата самолета трябваше да влизат следните услуги – основен ремонт на самолета и оборудването от комплектацията му, увеличаване на общия технически ресурс, замяна на оборудване, което не подлежи на ремонт или замяна с еквивалентно такова, изпълнение на бюлетини на производителя и обучение на личен състав от ВВС.

След ремонта, самолетите трябваше да имат междуремонтен ресурс от 7,5 години или 1500 часа. Освен това от самолетите се сваля част от остарялото оборудване и се замества с модерно такова, като например навигационната система РСБН-5С се подменя с модерна такава GPS/VOR/DME/ILS/XPDR, подмяна на радиостанцията, подмяна на САРПП-12 с модерно устройство за записване на полетните данни, поставяне на транспондер с Mod S и система за опознаване и други.

Работата по обществената поръчка трябваше да се извършва по актуална заводска документация на производителя/конструктора или от организация оторизирана/сертифицирана/лицензирана от оригиналния производител/конструктор, при изпълнение на всички задължителни бюлетини. Това практически ограничаваше участниците само до оригиналния производител Aero Vodochody.

Основна задача за този ремонт бе удължаване на общия технически ресурс, който за наличните в момента български L-39ZA изтича между 2020 и 2022 г.

Предстои да видим колко бързо МО ще рестартира поръчката и с какви условия.

Повече за настоящото състояние на L-39 в България, може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов лично ще преговаря за F-16 с Тръмп, но иначе не се бъркал в процеса
Следваща публикация
Приключи летателното учение ETAP-C 19-2
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

„Тракийско лято 2021” стартира

На 24 август 2021 г. бе поставено началото на полетите в съвместната българо-американската летателна тренировка…

Cougar от състава на ВВС претърпя инцидент в Пловдивско (обновена)

Вертолет AS 532AL Cougar от състава на българските ВВС е преминал днес, 21 август 2018 г., през далекопровод с високо напрежение в района на град Стамболийски, Пловдивско. При инцидента няма пострадали, но машината е сериозно повредена.

Азербайджан купува M-346

Азербайджан купува неназован брой от италианските учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346. Това става ясно от съобщение на азербайджанската президентска администрация.

Меню