Провали се обществената поръчка за ремонт на два L-39

1K прочитания

Министерство на отбраната може да се похвали с още една провалена обществена поръчка свързана с поддръжката на авиацията. Днес, 11 април 2019 г., бе прекратена процедурата за ремонт на два учебно-тренировъчни самолета L-39ZA.

Решението за прекратяване на процедурата е подписано от министъра на отбраната Красимир Каракачанов на 11 април 2019 г. Това се прави на база член 108, точка 4 и член 110, алинея 1, точка 5. Според тези букви на закона, процедурата може да се прекрати ако са установени нарушения при откриването и провеждането и, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата.

Според решението, установените нарушения са свързани с това, че в документацията и изискванията към поръчката не е посочено, че неин обект не са двигателите АЛ-25ТЛ и стартовите двигатели „Сапфи-5”. Имало и неясноти за това, как ще се извършват ремонтите и изпитанията без двигатели. Не са били посочени и броя на изпитателните полети, които трябва да се изпълнят.

Интересно е, че в раздела на поръчката на сайта на МО (https://pp.mod.bg/MO-DOA-2018-073) може да се види, че на 3 и 5 април 2019 г. са постъпили въпроси на потенциален участник, чието естество до някаква степен отговаря на причините по които тя е прекратена.

Процедурата вече беше атакувана от българската фирма „Йотов и син” през Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). На 8 март компанията е внесла жалба пред КЗК, но без да искат мярка за прекратяване. Със спирането на процедурата жалбата се обезсмисля.

Източници на АЕРО в МО заявяват, че българската фирма е имала подчертано желание да намери начин да участва в процедурата. През миналата година МО сключи договор с нея за поддръжка на българските L-39. Той е на стойност 16 867 971,56 лв. без ДДС, а реален изпълнител ще е украинската държавна фирма „Одески авиационен завод”.

Процедурата за възлагане на обществена поръчка стартира на 18 февруари 2019 г. Очакваната ѝ стойност беше малко над 8,33 млн. лева без ДДС. МО целеше сключване на рамково споразумение за ремонт на два L-39ZA, с бордни номера съответно 207 и 211.

В капитално-възстановителния ремонт на двата самолета трябваше да влизат следните услуги – основен ремонт на самолета и оборудването от комплектацията му, увеличаване на общия технически ресурс, замяна на оборудване, което не подлежи на ремонт или замяна с еквивалентно такова, изпълнение на бюлетини на производителя и обучение на личен състав от ВВС.

След ремонта, самолетите трябваше да имат междуремонтен ресурс от 7,5 години или 1500 часа. Освен това от самолетите се сваля част от остарялото оборудване и се замества с модерно такова, като например навигационната система РСБН-5С се подменя с модерна такава GPS/VOR/DME/ILS/XPDR, подмяна на радиостанцията, подмяна на САРПП-12 с модерно устройство за записване на полетните данни, поставяне на транспондер с Mod S и система за опознаване и други.

Работата по обществената поръчка трябваше да се извършва по актуална заводска документация на производителя/конструктора или от организация оторизирана/сертифицирана/лицензирана от оригиналния производител/конструктор, при изпълнение на всички задължителни бюлетини. Това практически ограничаваше участниците само до оригиналния производител Aero Vodochody.

Основна задача за този ремонт бе удължаване на общия технически ресурс, който за наличните в момента български L-39ZA изтича между 2020 и 2022 г.

Предстои да видим колко бързо МО ще рестартира поръчката и с какви условия.

Повече за настоящото състояние на L-39 в България, може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов лично ще преговаря за F-16 с Тръмп, но иначе не се бъркал в процеса
Следваща публикация
Приключи летателното учение ETAP-C 19-2
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Български и сръбски МиГ-29 стрелят на Шабла (галерия)

Български и сръбски изтребители МиГ-29 извършиха бойни стрелби на зенитния полигон „Шабла“. И двете страни участваха в стрелбите с по два едноместни и един двуместен МиГ-29, и двете страни стреляха с ракети „въздух – въздух“ Р-60МК и Р-73Э. Полетите се осъществяваха от авиобаза Граф Игнатиево. Повече за стрелбите може да прочетете тук.

ВВС с анализ за 2018 г.

Военновъздушните сили проведоха своя анализ за 2018 г. Това стана днес, 21 януари 2019 г. Като основни акценти бяха поставени върху изграждане на необходимите подготовки, личния състав и поддържане на безопасността на полетите.

Започна се!

„По самолетите!“, подаде команда бригаден генерал Юлиян Радойски в края на церемонията, посветена на започването…

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

МО отхвърля информацията, че Турция ще охранява небето ни

Министерството на отбраната отхвърли внушенията, които се появиха в някои медии, че се водят преговори с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство. По-рано днес, 29 май 2018 г., в редица медии се появи новината, че страната ни преговаря с Турция за съвместен „ер полисинг“. Тя бе на база погрешно тълкуване на Доклада за състоянието на въоръжените ни сили. 

Меню