Провали се обществената поръчка за ремонт на два L-39

1K прочитания

Министерство на отбраната може да се похвали с още една провалена обществена поръчка свързана с поддръжката на авиацията. Днес, 11 април 2019 г., бе прекратена процедурата за ремонт на два учебно-тренировъчни самолета L-39ZA.

Решението за прекратяване на процедурата е подписано от министъра на отбраната Красимир Каракачанов на 11 април 2019 г. Това се прави на база член 108, точка 4 и член 110, алинея 1, точка 5. Според тези букви на закона, процедурата може да се прекрати ако са установени нарушения при откриването и провеждането и, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата.

Според решението, установените нарушения са свързани с това, че в документацията и изискванията към поръчката не е посочено, че неин обект не са двигателите АЛ-25ТЛ и стартовите двигатели „Сапфи-5”. Имало и неясноти за това, как ще се извършват ремонтите и изпитанията без двигатели. Не са били посочени и броя на изпитателните полети, които трябва да се изпълнят.

Интересно е, че в раздела на поръчката на сайта на МО (https://pp.mod.bg/MO-DOA-2018-073) може да се види, че на 3 и 5 април 2019 г. са постъпили въпроси на потенциален участник, чието естество до някаква степен отговаря на причините по които тя е прекратена.

Процедурата вече беше атакувана от българската фирма „Йотов и син” през Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). На 8 март компанията е внесла жалба пред КЗК, но без да искат мярка за прекратяване. Със спирането на процедурата жалбата се обезсмисля.

Източници на АЕРО в МО заявяват, че българската фирма е имала подчертано желание да намери начин да участва в процедурата. През миналата година МО сключи договор с нея за поддръжка на българските L-39. Той е на стойност 16 867 971,56 лв. без ДДС, а реален изпълнител ще е украинската държавна фирма „Одески авиационен завод”.

Процедурата за възлагане на обществена поръчка стартира на 18 февруари 2019 г. Очакваната ѝ стойност беше малко над 8,33 млн. лева без ДДС. МО целеше сключване на рамково споразумение за ремонт на два L-39ZA, с бордни номера съответно 207 и 211.

В капитално-възстановителния ремонт на двата самолета трябваше да влизат следните услуги – основен ремонт на самолета и оборудването от комплектацията му, увеличаване на общия технически ресурс, замяна на оборудване, което не подлежи на ремонт или замяна с еквивалентно такова, изпълнение на бюлетини на производителя и обучение на личен състав от ВВС.

След ремонта, самолетите трябваше да имат междуремонтен ресурс от 7,5 години или 1500 часа. Освен това от самолетите се сваля част от остарялото оборудване и се замества с модерно такова, като например навигационната система РСБН-5С се подменя с модерна такава GPS/VOR/DME/ILS/XPDR, подмяна на радиостанцията, подмяна на САРПП-12 с модерно устройство за записване на полетните данни, поставяне на транспондер с Mod S и система за опознаване и други.

Работата по обществената поръчка трябваше да се извършва по актуална заводска документация на производителя/конструктора или от организация оторизирана/сертифицирана/лицензирана от оригиналния производител/конструктор, при изпълнение на всички задължителни бюлетини. Това практически ограничаваше участниците само до оригиналния производител Aero Vodochody.

Основна задача за този ремонт бе удължаване на общия технически ресурс, който за наличните в момента български L-39ZA изтича между 2020 и 2022 г.

Предстои да видим колко бързо МО ще рестартира поръчката и с какви условия.

Повече за настоящото състояние на L-39 в България, може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
TAP Air Portugal получи първия A330neo
Следваща публикация
Американски сенатори отново планират да блокират доставката на F-35 в Турция
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ТЕРЕМ спечели поръчка за КВР на Ми-17

Държавната компания ТЕРЕМ ЕАД е избрана да извърши капитално-възстановителен ремонт (КВР) на един вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България. Това става ясно от решение на министъра на отбраната от 14 ноември 2017 г.

Приключи съвместния „ер полисинг” с италианските ВВС

С церемония в авиобаза Граф Игнатиево бе отбелязан днес, 31 октомври 2017 г., краят на съвместната охрана на въздушното пространство от българските и италиански Военновъздушни сили. Това съобщават от ВВС.

Тракийска Есен 2019

На 30 септември 2019 г. на територията на летище Чешнегирово се проведе медиен ден в рамките на провелото се на територията на авиобазите Крумово и Чешнегирово съвместно българо-американско учение „Тракийска Есен 2019“.

Hürkuş-B се разби в Турция

Турбовитлов учебно-тренировъчен самолет TAI Hürkuş-B се разби в Турция. Екипажът се е катапултирал успешно. Това…

Правителството прие решение за откриване на ВВВУ

На свое заседание днес, 10 април 2019 г., Министерският съвет прие решение за откриване на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като национален устойчив образователен център за подготовка на високо професионални кадри за Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, Европейската система за въздушен транспорт и свързаните с въздухоплаването сектори на икономиката. Това съобщиха от МО.

Меню