Млади пилоти с класна специалност „Военен пилот – първи клас”

334 прочитания

На младите пилоти старши лейтенантите Светослав Пентиев, Александър Иванов, Аспарух Пашов и Йордан Тонев от авиобаза Граф Игнатиево и ВВУБ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия бе присвоена степен за класна специалност „Военен пилот – първи клас”. Това бе съобщено от ВВС.

Същият клас на учебно-тренировъчния самолет L-39 бе присвоен и на майор Радостин Люцканчев, пилот на Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер.

Заключителният етап от подготовката се проведе в авиобаза Граф Игнатиево. Инженерно-технически състав от авиобазата възстанови за кратко време подготовката си по обслуждането и експлоатацията на самолет L-39 и осигури безаварийното и безопасно провеждане на полетите.

Петимата пилоти преминаха успешно цялостната програма за подготовка на самолет L-39ZA под ръководството на началника на курса майор Павел Джуров.

Летците-инструктори в курса бяха капитан Янчо Христов и капитан Светослав Петров, които след придобиване на инструкторската си подготовката по видове условия преминаха към летателна дейност с обучаемите.

Контролиращи при допускане до самостоятелни полети бяха опитните инструктори майор Павел Джуров, майор Тихомир Резашки, майор Пламен Иванов и майор Петко Димитров.

Благодарение на мотивацията на летателния и инструкторски състав, участващ в курса, цялостната подкрепа и съдействие на Командването на ВВС, обучението завърши успешно в рамките на планираното време. Така, в редиците на Военновъздушните ни сили се вливат петима първокласни пилоти, се казва още в съобщението на ВВС.

Курсът за интензивна летателна подготовка на L-39 е финалния етап на обучение на младите пилоти, стартирали своята подготовка на самолет PC-9M през 2014 г. През този период, групата премина през усвояването на всички видове бойни използвания на самолета, с реално използване на въоръжението по земна цел, провеждане на морска подготовка и участие в българо-американските летателни тренировки “Тракийски орел 2016” и “Тракийски орел 2017”.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Реалностите изискват да се възстанови ВВВУ
Следваща публикация
България е домакин на учение на военнотранспортната авиация
334 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Крумово отбеляза 56 години от създаването си

Днес, 1 ноември 2017 г. на територията на военно формирование 32040 – Крумово бяха тържествено отбелязани 56 години от създаването на 44-ти вертолетен авиационен полк, който се явява първата вертолетна авиационна част в България и чийто наследник е 24-та авиационна база. Това съобщиха от базата.

Азербайджан купува M-346

Азербайджан купува неназован брой от италианските учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346. Това става ясно от съобщение на азербайджанската президентска администрация.

Няма достатъчно желаещи да стават военни пилоти в България

Националният военен университет (НВУ) не е успял да запълни бройките по специалност „летец-пилот” в кампанията за учебната 2018/2019 г. Това става ясно от заповед на началника на университета от 3 август 2018 г.

Полковник Русев: Решението за изтребителя бе политическо, експертизата бе игнорирана

Заместник-командира на авиобаза Граф Игнатиево полковник Николай Русев директно заяви, че решението за покупката на F-16 е било чисто политическо и експертното мнение не е било зачетено. Това каза той днес, 29 май 2019 г., в ефира на БНТ1.

Рекорден прием за пилоти в НВУ

Рекордните 13 курсанти по специалност „летец-пилоти” ще приеме през 2018 г. Националният военен университет (НВУ) „Васил Левски”. Това се чете в заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 8 януари 2018 г.

Меню