Премиерът Борисов лично ще преговаря за F-16 с Тръмп, но иначе не се бъркал в процеса

1K прочитания

Премиерът Бойко Борисов заяви, че лично ще преговаря с президента на САЩ Доналд Тръмп за условията на сделката за F-16, но и в същото време каза, че не се меси в процеса и дори е забранил да му докладват за него. Това каза той днес, 12 април 2019 г. в Дубровник пред репортери.

„Правим много компромиси – и те и ние. Целта е, ние да имаме най-добрия самолет, на възможно най-добрата цена. Те искат най-висока цена, ние искаме най-ниска. Те искат, максимално далече във времето, ние искаме веднага. И на базата на това, когато дойде да преговарям аз с президента Тръмп, ще ви говоря какъв компромис съм готов да приема и какъв не”, заяви премиерът Борисов на репортерски въпрос, дали ще има компромиси по сделката за F-16.

Само няколко минути по-рано обаче, министър-председателят каза, че не се меси в процесите и даже бил забранил да му докладват за тях.

„За самата сделка, не само, че не се меся, но съм и забранил да ми докладват. За рамката отговарям аз – в смисъл, на консултативния съвет преди година (КСНС – бел. ред.), на президента Радев съм обещал, че ние ще достигнем 2% от БВП (разходи за отбрана – бел. ред.), което вече е факт. Второ, военновъздушните ни летци съм обещал най-добрите възможни нови самолети, които да достигнат моментално на друго равнище във всички програми на НАТО, които участва българската авиация военна. Парите сме отделили и в момента, в който стане сделката, влизаме веднага, актуализираме бюджета с тази сума и плащаме”, обясни Борисов.

От думите му, може да се съди, че ще се планира сделката да се плаща накуп, а не да се ползват схеми за разсрочено плащане. Не е ясно, обаче къде са отделени тези пари. В бюджета за тази година има отделени финанси за първата вноска по разсроченото плащане на сделката.

„Така че, относно кога, колко и как, аз съм обещал да бъде бързо, да не протакаме и затова, моето разбиране е преди парламента да излезе във ваканция, независимо, че някои са във ваканция доста време и не работят, и да дадеме на нашите летци, най-доброто което има. Защото с румънците си говоря, с много колеги, които купиха стари самолети и сега им берат ядовете. Ние искаме най-доброто ново и затова, в сряда на Министерски съвет, взехме решение да възстановиме и военновъздушното училище „Георги Бенковски” в Долна Митрополия. За да може да дадем най-добрата подготовка и на наземен, и на летателен, и на всякакъв състав”, каза още Борисов.

С това премиерът Борисов се ангажира в бързо приключване на сделката за покупка на F-16. След това той посочи, че смята това приключване да стане през юни месец. Така той практически потвърждава думите на редица други официални лица (Цветанов, Каракачанов и Запрянов), че сделката трябва да бъде подписана до средата на годината.

Интересни са и коментарите му за това, че Румъния има „ядове” с употребяваните си F-16, които те купиха преди малко повече от пет години. Струва си да се пропомни, че точно тези употребявани F-16 MLU от Португалия бяха амбицията на министърът на отбраната Аню Ангелов от първия кабинет на Борисов, а през годините, различни лица от ГЕРБ, включително Цветан Цветанов и Валентин Радев, са се изказвали каква добра опция е била изпуснала България тогава.

„Това, което е като рамка и за 2% БВП и съм го поел, и пред военнослужещите, и пред президента Радев се надявам до юни месец да съм го приключил. Може и още 5 години да го правя, но нали целта е като говорим нещо, да го приведем във факт. Сиреч, аз отговарям за тази рамка и се надявам до юни да приключим. Оттам, нататъка съответните длъжностни лица, ще отговарят пред мене, когато завършим сделката.”, казва в обобщение Борисов.

Трудно е да се коментират точно думите на Борисов, особено когато в рамките на няколко минути в едно и също изказване той заема диаметрално противоположни позиции – хем, че не се бърка в преговорите, хем, че лично той ще се занимава с тях.

Трябва да припомним, че тезата „аз не се бъркам” на премиера по отношение на новия изтребител не е нова. Той я изказа през миналата година няколко пъти, а след това директно заяви, че според него F-16 бил най-добър, което стана седмица, преди да бъде обявено, че ще бъде преговаряно точно за тази опция. Сега изглежда, че премиерът има амбицията да вземе сделката на ръчно управление, с всички позитиви и негативи от това.

Свързани теми

Предишна публикация
Две нови нискотарифни авиокомпании на летище София
Следваща публикация
Провали се обществената поръчка за ремонт на два L-39
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.

Saab има намерение да развива Gripen C/D поне до 2050 г., като е уверена в способностите на този изтребител, особено в конфигурацията, която се предлага на България – MS 20 с радар PS-05/A Mk. 4. Това разказва Матс Торбьорнсон, тест пилот в Saab и продуктов мениджър за Gripen, с който разговаряхме за способностите на изтребителя и неговата перспектива в близките години.

Президентът Радев критикува правителствената политика в сектор „Сигурност”

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев критикува правителството за политиката му в сектор „Сигурност” и в частност за провалените модернизационни проекти, включително и по отношение на новия изтребител. Това каза той днес, 24 януари 2018 г., по повод първата годишнина от встъпването му в длъжност.

Министър Каракачанов: 8 – 9 нови самолета няма да решат проблемите на военната авиация

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че придобиването на 8 – 9 нови изтребители няма да решат генерално проблемите на военната авиация. Това каза той днес, 28 август 2018 г., пред журналисти, докато наблюдаваше бойните стрелби на военната авиация на полигона в Шабла.

Народното събрание одобри проекта за нов изтребител

След дебати, които продължиха близо три часа и половина и разтегнали се в два дни, Народното събрание одобри днес, 8 юни 2018 г., актуализирания инвестиционен проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС.

Меню