Министър Каракачанов: Възстановяваме историческата справедливост при ВВВУ

612 прочитания

Военният министър Красимир Каракачанов е заявил, че ще бъде възстановена историческата справедливост, при повторното създаване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия и това няма да повлияе на другите два факултета на НВУ. Това е казал той на 10 април 2019 г., на правителственото заседание, което прие решението за възстановяване на ВВВУ.

„Искам само да подчертая, че с откриването на новото Висше военновъздушно училище възтържествува една, не само историческа справедливост към нашата авиация, но то по никакъв начин няма да засегне другите два факултета, които остават. Защото по стар български обичай, когато правиш нещо добро все се намира някой, който се опитва да каже: „ама те сега ще разтурят артилерийския факултет в Шумен и ще го преместят в Търново“. Такова нещо не се предвижда. Факултетът в Шумен си остава“, разяснява Каракачанов.

Очаква се в четвъртък Народното събрание да гласува решението за създаване на ВВВУ. Утре (17 април 2019 г.) по този въпрос ще заседават комисиите по отбрана и образование.

Както министър Каракачанов заявява, проектът предвижда Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ да е държавно висше военно училище, създадено на базата на сегашния факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново. В него ще се извършва обучение за придобиване на различна степен на висше образование по акредитирани военни и граждански специалности за нуждите на военновъздушните сили, военноморските сили и други структури на въоръжените сили, Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи, гражданските авиационни институции и фирми, Военнопромишления комплекс и научноизследователските организации.

Подготовка на курсантите, военнослужещите, студентите и докторантите във факултет „Авиационен“ ще се обезпечава от преподаватели на настоящия факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“. Предвижда се във факултета да преподават 37 хабилитирани и 20 нехабилитирани лица, като хабилитираните лица ще четат по всяка специалност не по-малко от 70% от лекционните курсове, уточнява министърът. Индикативно се предвижда да бъдат обучавани 169 курсанти и военнослужещи, както и 145 студенти и докторанти на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

С акт на Народното събрание за откриване на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, посочва министърът, се уреждат условията и реда, при които курсантите, военнослужещите, студентите и докторантите на настоящия факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“ ще продължат и довършат обучените си в ново висше училище по същите учебни планове и специалности. Учебната и материално-техническата база, ползвана от сегашния факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“ ще бъде предоставена на новото висше училище, а практическото обучение ще се провежда във военни формирования от военновъздушните сили.

В проекта за откриване на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ са предвидени документи с прогнозно финансиране от държавния бюджет чрез бюджета на Министерство на отбраната.

Свързани теми

Предишна публикация
ELTA представи наземните си радари в София
Следваща публикация
Две нови нискотарифни авиокомпании на летище София
612 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

В началото на септември ще се проведе българо-израелска летателна тренировка

Правителството разреши преминаването през и пребиваването на територията на България с невоенен характер на въздухоплавателни средства и личен състав от ВВС на Израел. Те ще участват в съвместна българо-израелска летателна тренировка, която ще се проведе в началото на септември. Това съобщават от правителствената информационна служба.

alt

Как купихме МиГ-29

Днес изтребителят МиГ-29 е един от символите на военната авиация на нашата страна. И докато болшинството от състава на ВВС и фенове на авиацията приемат присъствието му като даденост, малцина си спомнят за трудния път, извървян до доставката на 22-та самолета.

Парламентът отказа да изслушва Каракачанов за Граф Игнатиево, прокуратурата не видя проблем в случая

Народното събрание отказа да вика министъра на отбраната Красимир Каракачанов за изслушване по въпроса с вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево. В същото време Прокуратурата отказа да се занимава със случая, тъй като не видя данни за престъпление.

Какво ще видим на големия открит летателен ден в Граф Игнатиево

Българските Военновъздушни сили организират днес, 29 юни 2019 г. голям открит летателен ден, който включва летателна програма с продължителност от близо три часа. Ето какво ще може да видим по време на програмата, която стартира точно в 11,30 часа:

Меню