Комисията по отбрана е на посещение в Долна Митрополия

584 прочитания

Комисията по отбрана към 44-то Народното събрание в момента е на посещение в Долна Митрополия, като днес, 7 октомври 2019 г. се проведе изнесено заседание на комисията във факултет „Авиационен“ на НВУ.

На заседанието Комисията изслуша бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник-командир на ВВС, който говори за „Изграждане на взаимодействието между ВВС и ВВУ – обективна необходимост и възможности за реализация“ и полк. д-р инж. Ивайло Ангелов, зам.-началник на НВУ „Васил Левски“ по ВВС, който запозна народните представители с Плана и практическите стъпки за възстановяване на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.

„Нещата се движат и аз съм сигурен, че ще имаме едно прекрасно училище – да бъде марката Долна Митрополия. Това ВВВУ беше марка, навсякъде позната в света с подготвените си кадри. Искаме отново това училище да бъде марката „Долна Митрополия“, известна не само в България, но и в много други държави“, заяви Константин Попов, председател на комисията.

Според Попов има ентусиазъм за възстановяване на ВВВУ в Долна Митрополия, но той някак не личи, поради това, че трябва да се решават много ежедневни въпроси и тежки задачи.

„Възстановяването на училището изисква енергия и страхотни усилия от МО. Ако няма силната воля на министъра на отбраната, няма да стане, защото трябва да се заделят ресурси, да се прояви гъвкавост. Трябва да може да се изпращат хора, които да учат на Запад и да се гледа дългосрочно. Бих искал малко по-бързо да вървят нещата, но си давам сметка, че има и доста неща, които са нови, има доста предизвикателства“, посочи Попов.

Той оцени като правилен подход едно по-ефективно ползване на летището, за да може да бъде използвано максимално пълноценно, включително за гражданска авиация.

След заседанието, Комисията по отбрана се срещне с личния състав във факултет „Авиационен“ и разгледа учебно-материалната база, където се обучават курсантите.

Утре, 8 октомври 2019 г., програмата на депутатите включва среща с командира на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков, Командването и личния състав на Военновъздушната учебна база, като депутатите ще разгледат специализираните кабинети по аеродинамика и автоматика, конструкция на L-39, авиационно артилерийско въоръжение, авиационни прицелни системи, лабораторията по мехатроника и новия тренажор на самолет Pilatus PC-9M за обучение на курсантите.

Свързани теми

Предишна публикация
Представят антология с поезия писана от авиатори
Следваща публикация
Премиерът Борисов се оплака, че имало подла съпротива срещу F-16, но той направил сделката необратима
584 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира съвместната подготовка „Green Bridge 2018”

Екипажи на изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и F-16 от състава на гръцката авиобаза Неа Анхиалос, започват от днес, 11 септември 2018 г., участието си в съвместни полети „Green Bridge 2018”.

Меню