Ремонтът и модернизацията на Граф Игнатиево ще закъснее с поне 6 – 8 месеца

698 прочитания

Хаос и непрофесионализъм при провеждането на дейностите по ремонт и модернизация на авиобаза Граф Игнатиево ще доведе до забавяне на дейностите там с поне шест – осем месеца, като има и основателни въпроси за стойността на проекта. За това съобщи днес, 8 юли 2021 г., служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

„Тази каша, за съжаление, ще доведе до закъснение на изпълнение на дейностите по проекта. Тоест, ако успешно се измъкнем от нея в момента, инфраструктурата ще закъснее с шест до осем месеца”, съобщи министър Панайотов.

Той отдели значителна част от брифинга си на изнасяне на детайли около многомилионния проект за ремонт и модернизацията на авиобаза Граф Игнатиево, който се изпълнява във връзка с придобиването на осем нови многоцелеви изтребителя F-16C/D. Базата трябва да бъде основно ремонтирана и на нея да бъде изградена специфична инфраструктура, която е нужна за оперирането с американския изтребител.

Всяко забавяне около проекта, може да доведе до забавяне на получаването на изтребителите F-16, тъй като САЩ изискват изтребителите да бъдат постоянно базирани само на летища, които отговарят на определен кръг от специфични изисквания. Това се доказва със сертификация на летището.

Панайотов се въздържа от коментар, дали забавянето ще се отрази пряко на получаването на изтребителите, като посочи, че това ще стане ясно след допълнително проучване и разговори, които трябва да се водят с американската страна. Първите няколко машини трябва да бъдат получени през ноември 2023 г. Това може да се отрази и финансово на целия проект, защото ако базата тук не е готова, изтребителите остават за съхранение в САЩ, което не е безплатно.

„Според план-графика за работата в Граф Игнатиево, в момента вече там трябва да има строителни работи. В действителност, работи се само по три от 44 проекта. Останалите са на ниво идеен проект”, посочи Панайотов.

Трите проекта, по които се работи били за изкореняване на дървета и храсти, за разрушаване на сгради с отпаднала необходимост и за ремонт на арочни укрития.

Той разказа, че фирмите, които са избрани да работят по проектите в Граф Игнатиево, са избрани по абсолютно неясни критерии, като до момента не са намерени никакви документи, които по някакъв начин да показват, че изборът е извършван след преглед на пазара, на техния опит, на техните възможности, способности или дали въобще някога са извършвали подобна дейност.

„Нищо подобно. Намерихме докладни записки, изготвени от главна дирекция „Инфраструктура на отбраната” и през заместник-министъра на отбраната са предоставяни на министъра за подпис. Тези докладни, грубо казано, съдържат текст от типа – ние се срещнахме с еди-коя си фирма и решихме да ви я предложим да сключите договор с нея. Без аргументи!”, обясни служебният военен министър.

Панайотов повдигна въпроса за остойностяването на проектите в Граф Игнатиево. Не са били намерени документи, които да обосновават, защо отделни дейности ще струват толкова, като според него, отговорни за това са били в главна дирекция „Инфраструктура на отбраната” на МО, които не са свършили нищо. Министърът каза, че има предприети дисциплинарни мерки по отношение на служители на дирекцията.

„Давам пример за остойностяването. Не известно по какви причини, обезлесяването на един декар в Граф Игнатиево е решено, че струва 2500 лв. В същото време, в Чешнегирово, където също е било възложено обезлесяване, е платено по 220 лв. на декар. Не можахме да открием, от къде идва тази разлика”, обяснява Панайотов.

Не по-малко шокираща бе информацията, която министър Панайотов изнесе за строежа на нова писта за излитане и кацане в Граф Игнатиево.

„Основният обект в авиобаза Граф Игнатиево е пистата за излитане и кацане. Някой, по неизвестно какви причини, е решил, че разходите по нейното изграждане, ще бъдат поети от НАТО. Това е решено без да са правени каквито и да е било разговори в НАТО по темата, нито да са правени някакви преговори. НАТО любезно ни е информирало, че няма да поеме тези разходи, защото те са наша национална отговорност”, казва военният министър.

Панайотов все пак каза, че НАТО са се съгласили да увеличат трикратно частичното финансиране на работата в Граф Игнатиево, което е договорено по-рано, за да се отговори на българските очаквания, които министърът определи, като необосновани. Според него, това частично финансиране е около 20 млн. лева.

Тезата, че НАТО може да поеме част от разходите по инфраструктурата в Граф Игнатиево бе публично съобщена през ноември 2019 г. от тогавашния заместник-министър на отбраната Анатолий Величков. Това стана в комисията по отбрана в Парламента по време на обсъждане на проекто-бюджета за отбрана за 2020 г.

Тогава Величков каза, че България ще се опита да издейства част от инфраструктурните разходи да се поемат от НАТО, в рамките на програмата ѝ за инвестиция NSIP  (NATO Security Investment Programme), но дали това ще е въобще възможно и за какви суми ще става въпрос, щяло да стане ясно през 2020 г. Повече по темата не бе казано, поне не и публично.

Резултатът от всичко това, обаче е че разходите по пистата не са били включени във финансовия проект за модернизацията на Граф Игнатиево.

„В момента работим по това да намерим 53 млн. лева, които трябва да идат за изграждането на пистата на авиобазата”, обясни Панайотов.

Ако думите му са точни, то това значи, че проектът за модернизация и ремонт на Граф Игнатиево ще набъбне с въпросните 53 млн. До моментът разчета за тази дейност бе за 300 млн. лева, които трябва да се отпуснат между 2020 и 2022 г. Панайотов уточни, че все още няма сключен договор за новата писта, защото нямало отпуснати пари.

Панайотов е каза, че същност, голяма част от селектираните фирми използват проектантските услуги на фирмата на МО „Проно”, което навеждало на въпроса, дали те въобще имат капацитет за подобни дейности. Министърът обърна внимание и на факта, че по проекта няма назначен супервайзор, който да координира отделните проекти.

„Една от агенциите на НАТО се занимава точно с това и е можело да бъде потърсена, да се разговаря с нея. Ще видим дали сега, на по-късен етап, може да ги включим или ще трябва да се оправяме със собствени сили и средства”, обясни министърът на отбраната.

Служебният министър на отбраната заяви, че повечето фирми, които са спечелили работа на Граф Игнатиево са добре известни и ги определи, като „любими“, а една от тях била „най-любима“. Въпросната „най-любима“ фирма се управлявала от човек с пряка роднинска връзка с бивша депутатка. Панайотов, обаче отказва да назовава имена на фирми.

„През миналата 2020 г. всички договори за Граф Игнатиево са плащани на 100% авансово. Да приемем, че това е направено, за да се съхранят тези средства в МО (ако парите по дадена програма не се усвоят навреме, те трябва да бъдат върнати в централния бюджет – бел. ред.). Но ето, че през януари и февруари 2021 г. пак са извършвани 100% авансови плащания по тези проекти. За какво е плащано авансово, след като не е закован един пирон?”, пита Панайотов.

Той съобщи, че до момента са изплатени 184,2 млн. лева по инфраструктурните проекти в Граф Игнатиево.

„Една единствена фирма е отказала 100% авансово плащане на работата ѝ, въпреки, че ѝ е било предложено. Всички останали са приели предложеното от МО авансово плащане”, каза още Панайотов.

Служебният военен министър обобщи, че финансовите и материалните ресурси на МО не са управлявани целесъобразно и в интерес на отбраната, сигурността и държавата. Парите на данъкоплатците са били харчени без ясен разчет, без дългосрочно планиране, непрозрачно и при липса на ефективен мениджмънт и административен и финансов контрол.

Министър Панайотов каза, че събраната информация по темата ще бъде дадена на прокуратурата.

Отговорът на Каракачанов

Бившият военен министър в кабинета „Борисов 3” и настоящ лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира остро изнесената от служебния министър на отбраната информация, като го обвини, че се касае за предизборна агитация.

„Относно твърденията, че доставката на новите изтребители F-16 ще се забави заради проблеми с подготовката на авиобазата в Граф Игнатиево съм категоричен, че те са неверни и неточни”, пише Каракачанов в официалния си профил в социалната мрежа Facebook.

Каракачанов оправдава авансовите плащания с факта, че МО са длъжни да усвояват отпуснатите средства в календарната година, което налагало авансовите плащания.

„Всички дружества, на които са отправени покани, са обследвани по следните критерии: предмет на дейност, финансово състояние (ГФО), опит от предходни поръчки в МО. И най-важното – референции и разрешения от ДАНС за достъп до класифицирана информация. По тази причина кръгът на дружества, които отговарят на изискванията за достъп до класифицирана информация, е силно ограничен.”, пише още Каракачанов.

Бившият военен министър твърди и че изграждането на нова полоса на летището в Граф Игнатиево е съвместен проект между българското МО и НАТО и финансирането там било съвместно.

„Документите за остойностяването по възложено от мен проектиране след проведен търг по изискванията на НАТО са внесени в НАТО и ще бъдат разглеждани на заседание на Инвестиционния комитет по управление на NSIP на 13 юли 2021. Тоест НАТО ще предостави средства, а не както твърди министърът, че Главната квартира била отказала. В допълнение тези средства ще бъдат повече от предвидените първоначално 6,6 млн. лева – т.е. 20 млн. лева, което предполага по-малък разход за българската държава.”, пише още Каракачанов.

От написаното от Каракачанов не става ясно дали въпросните 20 млн. лева, за които говори и Георги Панайотов, влизат или не в липсващите 53 млн. лева за изграждане на пистата в авиобазата.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ пребазираха F-16 за учение у нас
Следваща публикация
Каракачанов: Швеция и САЩ се бяха разбрали за новия изтребител
698 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС с анализ за 2017 г.

Изминалата 2017 г. беше една динамична година, с многобройни предизвикателства и постигнати отлични резултати във всички направления от дейността на ВВС. Основният акцент бе върху индивидуалната и колективна подготовка на личния състав от Военновъздушните сили, което е видимо от резултатите в тази област. Това се казва в анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплина във ВВС, който бе направен днес, 17 януари 2018 г.

Меню