Cougar от състава на ВВС претърпя инцидент в Пловдивско (обновена)

95 прочитания

Вертолет AS 532AL Cougar от състава на българските ВВС е преминал днес, 21 август 2018 г., през далекопровод с високо напрежение в района на град Стамболийски, Пловдивско. При инцидента няма пострадали, но машината е сериозно повредена.

Новината бе съобщена първо от пловдивския сайт Plovdiv24.bg малко преди 20 часа. Изданието съобщава, че се касае за най-вероятно военен вертолет, който е преминал през високоволтов далекопровод в района на град Стамболийски.

АЕРО потвърждава от свои източници, че инцидентът се е случил с военен AS 532AL Cougar. Няма пострадали сред екипажа. Материалните щети по машината са съществени и ще могат да се отстранят след скъп ремонт.

По неофициална информация се касае за внезапна поява на голямо ято птици. Екипажът се е опитал да го избегне и в резултат на това се е закачил в далекопровода.

По-късно, от Министерство на отбраната потвърди информацията за поява на ято птици и уточни, че инцидентът е станал около 18,25 часа в района на село Цалапица, по време на изпълнение на тренировъчен полет за медицинска евакуация.

Вертолетът не е успял да се добере до авиобаза Крумово и се е приземил аварийно на площадката за селскостопанска авиация край Цалапица, западно от Пловдив. Районът е отцепен от Военна полиция.

От МО уточняват, че няма пострадали сред тричленния екипаж и съобщават, че инцидентът се разследва от Военна полиция.

Plovdiv24.bg съобщава, че голяма част от град Стамболийски е без ток заради скъсания далекопровод и без вода, защото няма електричество за помпените станции. По-късно през вечерта, електрозахранването за по-голямата част от града бе възстановено.

Инцидентът става само два месеца и половина, след като при катастрофа с Ми-17 от състава на ВВС в района на авиобаза Крумово загинаха двама пилоти, а бордният техник бе ранен.

Свързани теми

Предишна публикация
МО стартира обществена поръчка за ремонт на Су-25
Следваща публикация
Каква е реалната цел на посещението на делегация от МО в САЩ?
95 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Италия представи концепцията си за заместник на AW129

Италианските въоръжени сили разкриха как ще изглежда заместникът на сега експлоатирания щурмови вертолет AW129 Mangusta (на служба известен като AH-129D). Машината, която ще се разработи от Leonardo ще бъде идеологическо развитие на AW129, но ще се опира на технологиите на транспортния AW149.

България и Гърция ще си сътрудничат в охраната на въздушното пространство на Македония

България и Гърция да си сътрудничат при охраната на въздушното пространство на Северна Македония. За това са се споразумели българският президент Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на двустранната им среща в Атина провела се днес, 10 октомври 2019 г.

Меню