Cougar от състава на ВВС претърпя инцидент в Пловдивско (обновена)

97 прочитания

Вертолет AS 532AL Cougar от състава на българските ВВС е преминал днес, 21 август 2018 г., през далекопровод с високо напрежение в района на град Стамболийски, Пловдивско. При инцидента няма пострадали, но машината е сериозно повредена.

Новината бе съобщена първо от пловдивския сайт Plovdiv24.bg малко преди 20 часа. Изданието съобщава, че се касае за най-вероятно военен вертолет, който е преминал през високоволтов далекопровод в района на град Стамболийски.

АЕРО потвърждава от свои източници, че инцидентът се е случил с военен AS 532AL Cougar. Няма пострадали сред екипажа. Материалните щети по машината са съществени и ще могат да се отстранят след скъп ремонт.

По неофициална информация се касае за внезапна поява на голямо ято птици. Екипажът се е опитал да го избегне и в резултат на това се е закачил в далекопровода.

По-късно, от Министерство на отбраната потвърди информацията за поява на ято птици и уточни, че инцидентът е станал около 18,25 часа в района на село Цалапица, по време на изпълнение на тренировъчен полет за медицинска евакуация.

Вертолетът не е успял да се добере до авиобаза Крумово и се е приземил аварийно на площадката за селскостопанска авиация край Цалапица, западно от Пловдив. Районът е отцепен от Военна полиция.

От МО уточняват, че няма пострадали сред тричленния екипаж и съобщават, че инцидентът се разследва от Военна полиция.

Plovdiv24.bg съобщава, че голяма част от град Стамболийски е без ток заради скъсания далекопровод и без вода, защото няма електричество за помпените станции. По-късно през вечерта, електрозахранването за по-голямата част от града бе възстановено.

Инцидентът става само два месеца и половина, след като при катастрофа с Ми-17 от състава на ВВС в района на авиобаза Крумово загинаха двама пилоти, а бордният техник бе ранен.

Свързани теми

Предишна публикация
МО стартира обществена поръчка за ремонт на Су-25
Следваща публикация
Каква е реалната цел на посещението на делегация от МО в САЩ?
97 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Николай Ненчев бе оправдан за поддръжката на МиГ-29

Бившият министър на отбраната в кабинета „Борисов 2” Николай Ненчев бе оправдан от Софийски градски съд (СГС) по обвинението за престъпление по служба за това, че не е осигурил поддръжката на изтребителите МиГ-29. Това стана вчера, 2 юли 2019 г.

Със семестриален изпит приключи летателния стаж на четвъртокурсниците в Долна Митрополия

Семестриален изпит по летателна подготовка се проведе във Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски” с курсантите-летци 4-ти курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха от базата.

Меню