Лек самолет катастрофира в Пловдивско

1K прочитания

Лек самолет катастрофира в района на пловдивското село Оризари. При инцидентът, който стана днес, 20 април 2019 г., са загинали и двамата, които са се намирали на борда на машината.

По неофициална информация, лекият самолет е излетял от летателната площадка в Белозем. Според очевидци, машината е минала над северните квартали на Пловдив, след което е започнал да лети над стадиона на село Оризари.

Според присъствали по това време на стадиона, едно от полукрилата на самолета се е откъснало (на снимката горе се вижда откъснатото крило), екипажът е загубил контрол и машината се е врязала в близост до стадиона. Това е станало малко след 10 часа. При това двамата мъже, намирали се на борда на самолета, са загинали на място.

По непотвърдена информация, на стадиона на Оризари е имало публично събитие и преминаването на самолета е било част от програмата, а самолетът е правил резки маневри над стадиона.

Според bTV, самолетът е марка „Зодиак”. Това може да значи, че разбилата се машина е Zenair Zodiac. В актуалния регистър на въздухоплавателните средства на ГВА има вписани два такива самолети с българска регистрация.

Това е пореден инцидент в леката авиация. През миналата година при две катастрофи в страната загинаха двама души. Отделно, в началото на април, четиричленно семейство загина при катастрофа в Македония.

Свързани теми

Предишна публикация
Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС
Следваща публикация
Парламентът благослови възстановяването на ВВВУ
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Открити са останките на японския F-35A

Японските въоръжени сили са заявили, че в Тихия океан са намерени останките от изчезналия изтребител F-35A. Те са били открити през нощта от кораби и самолети, които са издирвали машините.

Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем

Вероятната причина за катастрофата с вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България е техническа неизправност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в авиобаза Крумово, който се проведе в ранните часове на 12 юни 2018 г.

Катастрофиралият Boeing 737 Max е имал проблеми със сензорите за измерване на скоростта

Катастрофиралият Boeing 737 Max 8 на индонезийската авиокомпания Lion Air е имал проблеми със сензорите за определяне на приборната скорост (популярно известни като „Тръба на Пито”) в последните си четири полета. Това са съобщили от индонезийските разследващи органи, цитирани от Reuters.

Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет

Катастрофата от 5 септември 2017 г. в Невада, при която загина американски пилот-изпитател вероятно е станала с боен самолет съветски производство, който е експлоатиран от секретната ескадрила „Red Hat”. Това съобщава Aviation Week.

Меню