Лек самолет катастрофира в Пловдивско

1K прочитания

Лек самолет катастрофира в района на пловдивското село Оризари. При инцидентът, който стана днес, 20 април 2019 г., са загинали и двамата, които са се намирали на борда на машината.

По неофициална информация, лекият самолет е излетял от летателната площадка в Белозем. Според очевидци, машината е минала над северните квартали на Пловдив, след което е започнал да лети над стадиона на село Оризари.

Според присъствали по това време на стадиона, едно от полукрилата на самолета се е откъснало (на снимката горе се вижда откъснатото крило), екипажът е загубил контрол и машината се е врязала в близост до стадиона. Това е станало малко след 10 часа. При това двамата мъже, намирали се на борда на самолета, са загинали на място.

По непотвърдена информация, на стадиона на Оризари е имало публично събитие и преминаването на самолета е било част от програмата, а самолетът е правил резки маневри над стадиона.

Според bTV, самолетът е марка „Зодиак”. Това може да значи, че разбилата се машина е Zenair Zodiac. В актуалния регистър на въздухоплавателните средства на ГВА има вписани два такива самолети с българска регистрация.

Това е пореден инцидент в леката авиация. През миналата година при две катастрофи в страната загинаха двама души. Отделно, в началото на април, четиричленно семейство загина при катастрофа в Македония.

Свързани теми

Предишна публикация
Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС
Следваща публикация
Парламентът благослови възстановяването на ВВВУ
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Предизвестен инцидент

На 26 април 2012 г. сутринта при излитане за полет в рамките на българско-американското учение „Тракийска звезда 2012” се разби двуместен учебно-тренировъчен изтребител МиГ-29УБ. Какво, как и защо се случи в тази априлска сутрин? На тези въпроси се опитва да отговори Красимир ГРОЗЕВ.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 45 (май 2012 г.)  

Меню