Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС

14K прочитания

Приетият от Министерски съвет днес, 24 април 2019 г., „Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България” чертае картина на висока аварийност във ВВС, неизправна авиационна техника техника, остаряла инфраструктура и тежки проблеми в РТВ.

„През 2018 г. с български военни въздухоплавателни средства възникнаха 36 авиационни произшествия, от които една катастрофа, три сериозни инцидента и тридесет и два авиационни инцидента. Общият брой на произшествията съвпада с този през 2017 г., но следва да се отбележи, че тези през 2018 г. бяха по-сериозни и съпроводени със загуба на човешки животи и авиационна техника”, пише в Доклада.

Освен катастрофата с вертолет Ми-17, при която загинаха двамата пилоти, през миналата година имаше и сериозен инциденти с C-27J Spartan в авиобаза Граф Игнатиево и минаване през електропровод с вертолет Cougar.

Според доклада, 41% от инцидентите е по вина на техниката, а при 23% се касае за грешка на екипажа. Не е разписано на какво се дължат останалите 36% от инцидентите.

„Радиотехнически войски осигуряваха радарното покритие над територията на страната в условията на редица обективни ограничения, наложени от изключително незадоволителното състояние на радиолокационните комплекси от основния компонент на системата за наблюдение на въздушното пространство, които функционират с частични неизправности и силно занижени основни технически параметри”, се казва в Доклада.

Тежкото състояние на РТВ бе разгледано и в миналогодишния Доклад. Разписано е, че реализирането на проекта за придобиване на нови трикоординатни радари е от изключителна важност. През миналата година са били разработени технически спецификации за проекта, направено е пазарно проучване и са актуализирани финансовите разчети за проекта.

Според Доклада, ВВС са изпълнили 84% от планирания си нальот, но при „Авиационни сили с нарастваща степен на готовност” и „Сили за развръщане с нарастваща степен на готовност” изпълненият нальот е осезаемо по-малък, съответно 68 и 73%. Под тези названия реално се крие бойния компонент на военната авиация, което значи и че там ситуацията с нальота е най-тежък.

В Доклада в прав текст е записано и че 80% от авиационната техника е в неизправно състояние. Изрично е посочено, че са възникнали спорове с Полша около договора за ремонт на шест двигателя РД-33.

„Към полската страна бяха предявени два рекламационни акта за гаранционни ремонти. От своя страна тя е информирала, че неизправностите не подлежат на гаранционен ремонт и за отстраняване на повредите е необходимо българската страна да заплати стойността на ремонта”, пише в Доклада.

За разрешаване на споровете с полската страна предстои посещение на българска работна група във Варшава.

„Наблюдава се намаляване на участието в международни учения в сравнение с предходната година. Причината е в липсата на съвместимост на наличната инфраструктура на военните летища с изискванията на съюзните държави, което превръща българските ВВС в по-малко предпочитан домакин за планираните международни учения и тренировки”, пише още в Доклада.

За разлика от предишни години, в които на територията на страната имаше поне две – три, а понякога и повече сериозни авиационни тренировки и учения, в последните години е настанала сериозна суша.

Посочва се, че България не се възползва в пълен обем от програмата SAC на НАТО, в рамките на която се експлоатират съвместно стратегически транспортни самолети C-17. В нейните рамки България плаща за 65 часа годишно, но през миналата година реално са използвани 45 часа, плюс още 6,5 часа за обучение и тренировки.

В доклада не се говори за окомплектоването на ВВС с личен състав, а има само данни за Въоръжените сили, като цяло. Според тях, вакантните длъжности в края на 2018 г. са 5675, при 5694 вакантни длъжности в края на 2017 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing очаква полетите с модела 737 Max да се възстановят през юли
Следваща публикация
Lockheed Martin откри новата си производствена линия за F-16
14K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Появиха се снимки на деветия прототип на Су-57

Деветият прототип на руския изтребител от следващо поколение Су-57 бе пребазиран в изпитателния център „Громов”, в Жуковский, което даде възможност за поява на първите снимки на машината.

Хърватската сделка за употребяваните израелски F-16 е пред фактически провал

Сделката за продажбата на 12 употребявани изтребители F-16C/D Barak между Израел и Хърватско е изправена пред фактическия си провал, а причината за това е отказ на САЩ да дадат разрешение за нея.

Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще търси тълкуване от Народното събрания дали в процедурата за покупка на нов боен самолет могат да се включат и нови държави или ще се работи само с подбраните три. Това каза той днес, 15 декември 2017 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Меню