Парламентът благослови възстановяването на ВВВУ

1K прочитания

От 1 януари 2020 г. се открива Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това реши днес, 18 април 2019 г., 44-ото Народно събрание като „За“ проекторешението на Министерския съвет гласуваха 87 народни представители. Това съобщават от МО.

Основен мотив за откриването на училището е нарастващата необходимост от промяна на модела на подготовка на специализирани кадри, отговарящи на съвременните изисквания на Военновъздушните сили и авиацията. На гласуването на решението в пленарна зала присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

В Народното събрание днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че след 17 години една допусната грешка е била поправена.

„Отново даваме възможност да се възроди едно от висшите ни военни училища, което е възпитало стотици, може би хиляди кадри“, каза министър Каракачанов и подчерта, че нуждите на авиацията ще искат все повече кадри.

„Даваме възможност на онези млади българи, които искат да се посветят на авиацията, да получат образованието си в България“, подчерта той.

По думите му – с отпуснатите средства в размер на 4 млн. лева ще се извърши частично възстановяване на сградния фонд. По подобие на Военноморското училище във Варна, което е престижно учебно заведение в Европа, и ВВВУ ще даде възможности за обучение и на чуждестранни студенти, подчерта още министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Благодаря на парламента, на министър-председателя, на Министерството на образованието, на Комисията по отбрана, авиационната общественост“, каза още министърът на отбраната.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза още, че има идеи и за бъдещето и развитието на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет в Шумен:

„Не само, че нямаме намерение да местим хора или да им вземаме преподаватели, напротив имаме идеи да подпомогнем и тяхното развитие“.

През 2002 година поради организационно-структурни реформи в Българската армия, с решение на Народното събрание трите висши военни училища – ВВОВУ „В. Левски”, ВВУАПВО „П. Волов” и ВВВУ „Г. Бенковски” бяха преобразувани в Национален военен университет (НВУ) „Васил Левски”, като в Долна Митрополия остана седалището на неговия факултет “Авиационен”.

Свързани теми

Предишна публикация
Лек самолет катастрофира в Пловдивско
Следваща публикация
Ресорните комисии в НС дадоха зелена светлина на ВВВУ
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Военният министър отхвърли възможността за увеличаване на бюджета за нов изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ако трябва да се вложат повече от 1,5 млрд. лева в проекта за нов изтребител, това значи, че ще трябва да се рестартира проекта. Това заяви той днес, 23 ноември 2018 г., пред журналисти в Народното събрание.

Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева

Късно вчера, 3 юни 2019 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за потенциалната сделка за продажба на осем изтребителя F-16 за България. Приблизителната сума по сделката е $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева по сегашния курс).

МО се договори с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу употребяван вертолет

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на Airbus Helicopters Серж Дюран подписаха днес, 23 май 2018 г., спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и Airbus Helicopters по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери Cougar и Panther. Това съобщиха от МО.

Меню