Почина главният конструктор на Ил-76

1K прочитания

Вчера, 28 април 2019 г., на 94-годишна възраст е починал Хенрих Новожилов, бивш генерален конструктор на „Илюшин” и главен конструктор на Ил-76 и Ил-96. Това съобщиха от конструкторското бюро.

Новожилов е роден на 27 октомври 1925 г. в Москва. Между 1943 и 1949 г. той учи в Московския авиационен институт. След приключването му постъпва на работа в конструкторското бюро на Сергей Илюшин, където и ще работи през целия си професионален живот.

Като конструктор работи по създаването на Ил-14, Ил-46, Ил-40 и Ил-54. През септември 1958 г. е назначен за заместник-главен конструктор и работи по въвеждането в експлоатация и серийно производство на Ил-18. През 1964 г. е назначен за главен конструктор и първи заместник-генерален конструктор. В този период работи по въвеждането в серийно производство на Ил-62.

През 1970 г., по личната препоръка на Илюшин е назначен за генерален конструктор на едноименното конструкторско бюро. Той остава на този пост до декември 2005 г., когато по негова молба е освободен от тази длъжност. Тогава той е на 80 години.

Докато е начело на „Илюшин”, Новожилов е главен конструктор на Ил-76 и Ил-96, а по време на неговото управление са създадени и Ил-86, Ил-103 и Ил-114.

След оттеглянето си от „Илюшин” Новожилов заема почетната длъжност на главен съветник на генералния директор на „Илюшин”, като той заема този пост до смъртта си.
Новожилов ще остане в историята на съветското/руското самолетостроене, като енергичен и отдаден на работата си инженер, който се е издигнал до върха на „Илюшин”, благодарение на личните си заслуги и талант.

Свързани теми

Предишна публикация
Дрон бе използван за превоз на орган за трансплантация
Следваща публикация
Полша подписа за четири AW101
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus атакува неродилия се още модел на Boeing

Европейският самолетостроител Airbus атакува все още непоявилия се средно голям модел на Boeing с агресивна ценова политика и наличните си модели, с надеждата да не се остави пазар за новата машина. Това съобщава Reuters.

40 години Ми-24 в България

Ранният следобед на 17 юни 1979 г. на несъществуващото вече военно летище Пловдив – където днес се намира жилищния комплекс Тракия – е смутен от шум на необичайни вертолети. Това е денят, когато първата четворка Ми-24 пристига в България. До 1986 г. броят ще нарасне на 44, от които шест все още остават на служба в родните ВВС.

Нова книга – „Ми-24 в България“

Първата книжка от поредицата „Библиотека АЕРО“, наследник на специалните броеве, посветени на отделни бойни летателни…
Меню