Почина главният конструктор на Ил-76

1K прочитания

Вчера, 28 април 2019 г., на 94-годишна възраст е починал Хенрих Новожилов, бивш генерален конструктор на „Илюшин” и главен конструктор на Ил-76 и Ил-96. Това съобщиха от конструкторското бюро.

Новожилов е роден на 27 октомври 1925 г. в Москва. Между 1943 и 1949 г. той учи в Московския авиационен институт. След приключването му постъпва на работа в конструкторското бюро на Сергей Илюшин, където и ще работи през целия си професионален живот.

Като конструктор работи по създаването на Ил-14, Ил-46, Ил-40 и Ил-54. През септември 1958 г. е назначен за заместник-главен конструктор и работи по въвеждането в експлоатация и серийно производство на Ил-18. През 1964 г. е назначен за главен конструктор и първи заместник-генерален конструктор. В този период работи по въвеждането в серийно производство на Ил-62.

През 1970 г., по личната препоръка на Илюшин е назначен за генерален конструктор на едноименното конструкторско бюро. Той остава на този пост до декември 2005 г., когато по негова молба е освободен от тази длъжност. Тогава той е на 80 години.

Докато е начело на „Илюшин”, Новожилов е главен конструктор на Ил-76 и Ил-96, а по време на неговото управление са създадени и Ил-86, Ил-103 и Ил-114.

След оттеглянето си от „Илюшин” Новожилов заема почетната длъжност на главен съветник на генералния директор на „Илюшин”, като той заема този пост до смъртта си.
Новожилов ще остане в историята на съветското/руското самолетостроене, като енергичен и отдаден на работата си инженер, който се е издигнал до върха на „Илюшин”, благодарение на личните си заслуги и талант.

Свързани теми

Предишна публикация
Дрон бе използван за превоз на орган за трансплантация
Следваща публикация
Полша подписа за четири AW101
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus има близо 100 A320neo за които чака двигатели

До края на юни европейският самолетостроител Airbus ще произведе около 100 броя самолети от семейството A320neo, за които няма двигатели. Това е заявил Гиьом Фури, президент на Airbus Commercial Aircraft, цитиран от Aviation Week.

gabrovnitca

МО продава летище Габровница

Министерство на отбраната пусна за продажба част от бившето летище Габровница, край Монтана. Началната цена…

Lockheed Martin откри новата си производствена линия за F-16

На церемония вчера, 23 април 2019 г., Lockheed Martin преряза лентата на новата си производствена линия за F-16 в Грийнвил, Южна Каролина. В случай на успешно приключване на преговорите, българските F-16 ще бъдат произвеждани там.

Останките от изтребителя на Тодор Розев бяха превозени до НВИМ

Останките от изтребителя Bf 109G-6, намерени в землището на село Марица, бяха предадени на Националния военноисторически музей (НВИМ) съгласно заповед на министъра на отбраната. Това съобщи музея на профила си във Facebook.

alt

„Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА – 1

Евгени АНДОНОВ разказва за един от най-старателно скриваните моменти от развитието на ВВС на НРБ през 70-те и 80-те години, а именно създаването на възможности българските бойни самолети да използват ядрено оръжие и обучението на летателния и техническия състав за това.

Меню