Полша е близо до сделка за F-35

648 прочитания

Полша е близо до покупката на изтребителите F-35, както и до сключването на сделка със САЩ за базирането на американски войски в страната. Това е съобщил полският военен министър Мариуш Блашчак пред местната телевизия TVP.

Според Блашчак, покупката на F-35 не била далеч, но той не дава други детайли за предстоящата сделка. Той е казал още, че преговорите за изтребителя ще вървят паралелно с тези за разполагане на постоянни американски сили в Полша. Страната вече няколко години настоява за такова нещо, като е готова да плати $2 млрд. за това.

Миналата седмица в Полша бе секретаря по въпросите на ВВС в Пентагона Хедър Уилсън. По време на визитата си тя потвърди, че двете страни вече водят диалог за покупката на F-35, като екип на американските ВВС ще посети Полша през май за да презентира способностите на F-35.

В края на февруари Полша обяви, че се ориентира към директната покупка на 32 изтребителя от пето поколение, вместо да стартира конкурс за избор на нов многоцелев изтребител, който да замени сега използваните МиГ-29 (две ескадрили или около 30 самолета) и Су-22 (една ескадрила от 18 машини). Въпреки, че тогава не бе казано в прав текст, се подразбира че иде реч за покупка на F-35A.

Очакваше се, че замяната на МиГ-29 и Су-22 ще бъде под формата на отворен конкурс, в рамките на който Полша ще избира измежду широк кръг опции, като F-15E, F/A-18 Super Hornet, F-16V, F-35A, Eurofighter и Gripen E/F, като се целеше покупката на 48 самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
FAA забрани ниските полети над Венецуела
Следваща публикация
ВВС на САЩ използвахa за първи път в реални бойни условия F-35A
648 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Френският президент заяви, че белгийският избор за F-35 е лош за Европа

Френският президент Еманюел Макрон определи белгийското решение за покупка на американските изтребители F-35 е против общите европейски интереси. Това е казал той днес, 26 октомври 2018 г., цитиран от Reuters.

Норвегия получи първите си F-35

Първите три норвежки F-35A пристигнаха в страната на 3 ноември 2017 г. Машините се приземиха в авиобаза Йорланд, след като прелетяха директно от Форт Уърт, Тексас.

САЩ с нови стъпки към отрязването на Турция от програмата F-35

САЩ направи нови стъпки, които в крайна сметка могат да доведат до изхвърлянето на Турция от програмата F-35. В понеделник Сенатът на САЩ гласува клауза към военния бюджет на страната за 2019 г., в който се залага забрана за експорта на F-35 в Турция.

Меню