Полша е близо до сделка за F-35

652 прочитания

Полша е близо до покупката на изтребителите F-35, както и до сключването на сделка със САЩ за базирането на американски войски в страната. Това е съобщил полският военен министър Мариуш Блашчак пред местната телевизия TVP.

Според Блашчак, покупката на F-35 не била далеч, но той не дава други детайли за предстоящата сделка. Той е казал още, че преговорите за изтребителя ще вървят паралелно с тези за разполагане на постоянни американски сили в Полша. Страната вече няколко години настоява за такова нещо, като е готова да плати $2 млрд. за това.

Миналата седмица в Полша бе секретаря по въпросите на ВВС в Пентагона Хедър Уилсън. По време на визитата си тя потвърди, че двете страни вече водят диалог за покупката на F-35, като екип на американските ВВС ще посети Полша през май за да презентира способностите на F-35.

В края на февруари Полша обяви, че се ориентира към директната покупка на 32 изтребителя от пето поколение, вместо да стартира конкурс за избор на нов многоцелев изтребител, който да замени сега използваните МиГ-29 (две ескадрили или около 30 самолета) и Су-22 (една ескадрила от 18 машини). Въпреки, че тогава не бе казано в прав текст, се подразбира че иде реч за покупка на F-35A.

Очакваше се, че замяната на МиГ-29 и Су-22 ще бъде под формата на отворен конкурс, в рамките на който Полша ще избира измежду широк кръг опции, като F-15E, F/A-18 Super Hornet, F-16V, F-35A, Eurofighter и Gripen E/F, като се целеше покупката на 48 самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
FAA забрани ниските полети над Венецуела
Следваща публикация
ВВС на САЩ използвахa за първи път в реални бойни условия F-35A
652 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бригаден генерал Лалов се опасява, че недостатъчния ресурс ще доведе до сериозни проблеми

Командирът на 3-та авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов изрази опасение, че недостатъчния ресурс на изтребителите МиГ-29 ще доведе до сериозни проблеми в летателната подготовка през следващата година. Това каза той днес, 21 декември 2017 г., пред Нова телевизия.

Lockheed Martin ребрандира F-16 за конкурса в Индия

Lockheed Martin предлага на Индия нова вариация на F-16 Block 70, която ще бъде известна под индекса F-21. Това компанията обяви днес, 20 февруари 2019 г., в рамките на изложението Aero India, което се провежда в момента.

Министър Каракачанов: МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите за нов изтребител

„Самолетът МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите от тези три държави (които ни предлагат изтребители – бел. ред.)”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 1 септември 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Меню