Полша е близо до сделка за F-35

653 прочитания

Полша е близо до покупката на изтребителите F-35, както и до сключването на сделка със САЩ за базирането на американски войски в страната. Това е съобщил полският военен министър Мариуш Блашчак пред местната телевизия TVP.

Според Блашчак, покупката на F-35 не била далеч, но той не дава други детайли за предстоящата сделка. Той е казал още, че преговорите за изтребителя ще вървят паралелно с тези за разполагане на постоянни американски сили в Полша. Страната вече няколко години настоява за такова нещо, като е готова да плати $2 млрд. за това.

Миналата седмица в Полша бе секретаря по въпросите на ВВС в Пентагона Хедър Уилсън. По време на визитата си тя потвърди, че двете страни вече водят диалог за покупката на F-35, като екип на американските ВВС ще посети Полша през май за да презентира способностите на F-35.

В края на февруари Полша обяви, че се ориентира към директната покупка на 32 изтребителя от пето поколение, вместо да стартира конкурс за избор на нов многоцелев изтребител, който да замени сега използваните МиГ-29 (две ескадрили или около 30 самолета) и Су-22 (една ескадрила от 18 машини). Въпреки, че тогава не бе казано в прав текст, се подразбира че иде реч за покупка на F-35A.

Очакваше се, че замяната на МиГ-29 и Су-22 ще бъде под формата на отворен конкурс, в рамките на който Полша ще избира измежду широк кръг опции, като F-15E, F/A-18 Super Hornet, F-16V, F-35A, Eurofighter и Gripen E/F, като се целеше покупката на 48 самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
FAA забрани ниските полети над Венецуела
Следваща публикация
ВВС на САЩ използвахa за първи път в реални бойни условия F-35A
653 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Канада официално заяви, че иска да купи австралийските F/A-18A/B

Канадското правителство официално заяви своя интерес от покупката на употребяваните австралийски многоцелеви изтребители F/A-18A/B Hornet. Страната в момента търси варианти за удължаване на живота на своя флот от CF-18.

Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.

МО е превело цялата сума по сделката за F-16

Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на $1,2 млрд. по международните договори за доставката от Правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Това съобщи военното ведомство днес, 12 август 2019 г.

Пентагонът спря да приема F-35 след нов спор с Lockheed Martin

Пентагонът е спрял да приема произведените F-35, след като е възникнал спор с Lockheed Martin за това, кой ще поеме разходите около поправките на производствените дефекти. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Меню