F-35B на Морската пехота влязоха в бой

29 прочитания

Изтребителите от следващо поколение F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ са изпълнили първите реални бойни полети над Афганистан. Това е станало днес, 27 септември 2018 г.

Изтребителите F-35B са излетели от палубата на десантния кораб USS Essex, който се намира в Арабско море и са ударили цели на талибаните с неназовани оръжия. От Пентагона са отказали да дават допълнителни детайли по операцията, позовавайки се на мерки за сигурност.

На разпространеното видео се вижда, че изтребителите се товарят с управляеми боеприпаси от серията JDAM, а излитането става рано сутринта. Няма кадри от самите удари.

Бойният дебют на F-35B идва малко повече от три години, след като Корпуса на морската пехота на САЩ го обяви за частично боеготов през лятото на 2015 г. Израелските ВВС вече се похвалиха, че през тази пролет са използвали своите F-35I за два удара по неназовани цели в Близкия изток.

От Морската пехота заявиха, че ударите в Афганистан са били в подкрепа на наземна операция и са били срещу фиксирани цели. Бомбардировката е определена като успешна. Не се дава повече яснота за естеството на целите.

Самолетите участващи в операцията са от ескадрилата VMFA 211, която премина на F-35B преди две години.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing и Saab ще строят новия учебен самолет за ВВС на САЩ
Следваща публикация
Полша възстанови полетите със Су-22, но забраната за МиГ-29 остава
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ отстраниха Турция от програмата F-35

САЩ отстраниха едностранно Турция от програмата F-35, като напълно блокираха участието ѝ, както в мениджмънта на програмата, така и в производствената ѝ част. Решението бе обявено късно снощи, съобщава Defence News.

Открити са останките на японския F-35A

Японските въоръжени сили са заявили, че в Тихия океан са намерени останките от изчезналия изтребител F-35A. Те са били открити през нощта от кораби и самолети, които са издирвали машините.

Израел поръчва още 17 броя F-35

Израел сключи споразумение за доставка на още 17 броя F-35I. Това е съобщило израелското МО вчера, 27 август 2017 г.

Гърция е поискала оферта за F-35

Гръцкото правителство официално е поискало оферта за покупката на изтребители от пето поколение F-35. Това…
Меню