F-35B на Морската пехота влязоха в бой

29 прочитания

Изтребителите от следващо поколение F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ са изпълнили първите реални бойни полети над Афганистан. Това е станало днес, 27 септември 2018 г.

Изтребителите F-35B са излетели от палубата на десантния кораб USS Essex, който се намира в Арабско море и са ударили цели на талибаните с неназовани оръжия. От Пентагона са отказали да дават допълнителни детайли по операцията, позовавайки се на мерки за сигурност.

На разпространеното видео се вижда, че изтребителите се товарят с управляеми боеприпаси от серията JDAM, а излитането става рано сутринта. Няма кадри от самите удари.

Бойният дебют на F-35B идва малко повече от три години, след като Корпуса на морската пехота на САЩ го обяви за частично боеготов през лятото на 2015 г. Израелските ВВС вече се похвалиха, че през тази пролет са използвали своите F-35I за два удара по неназовани цели в Близкия изток.

От Морската пехота заявиха, че ударите в Афганистан са били в подкрепа на наземна операция и са били срещу фиксирани цели. Бомбардировката е определена като успешна. Не се дава повече яснота за естеството на целите.

Самолетите участващи в операцията са от ескадрилата VMFA 211, която премина на F-35B преди две години.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing и Saab ще строят новия учебен самолет за ВВС на САЩ
Следваща публикация
Полша възстанови полетите със Су-22, но забраната за МиГ-29 остава
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ОАЕ подписа за F-35

Часове преди клетва да положи новият американски президент Джо Байдън, Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха…

Полша купува ескадрила F-35, а втората остава за след 2026 г.

Полша ще купи на първо време само една ескадрила от 16 изтребителя F-35A, а останалите машини от този тип ще бъдат договорени след 2026 г. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Войчех Скуркевич по време на дебати в Парламента на страната.

Японски F-35A изчезна над Тихия океан

Изтребител F-35A от състава на японските ВВС изчезна над Тихия океан по време на тренировъчна задача. Стартирана е операция по търсене и спасяване. Това стана днес, 9 април 2019 г.

Меню