Чехия избира между UH-1Y/AH-1Z и UH-60M

551 прочитания

Чехия ще избира между предложенията на Bell и Sikorsky за покупка на нови военни вертолети. Това съобщава Flightglobal.

От уведомление до Конгреса на САЩ се вижда, че Чехия ще избира между оферта за UH-1Y/AH-1Z и UH-60M. Страната иска да закупи общо 12 въоръжени вертолета, които да заменят сега използваните Ми-35.

Офертата на Bell включва четири щурмови вертолета AH-1Z и осем транспортни UH-1Y. В уведомлението до Конгреса се вижда, че цената на четирите щурмови машини е $205 млн., като в цената влиза обучение, логистика и въоръжение, но няма данни за цената на транспортните машини. Bell изпълни поръчката за UH-1Y за Корпуса на морската пехота на САЩ и в момента няма други поръчки.

Офертата на Sikorsky включва само UH-60M, като машините ще бъдат въоръжени с малокалибрените управляеми ракети BAE Systems Advanced Precision Kill Weapon System и картечници. Офертата е за $800 млн.

През март тази година, чешкото правителство заяви, че ще избере нови военни вертолети, само от американските предложения, тъй като скоро не било купувано оръжие от САЩ.

От Flightglobal съобщават, че италианската компания Leonardo Helicopters продължава да разчита на това да може да оферира своите AW139M, които според компанията напълно отговаряли на чешките изисквания и имали конкурентна цена.

През 2017 г. Чехия стартира конкурс за доставка на 12 многоцелеви вертолети, като накрая в него бяха останали две опции – UH-1Y и италианският AW139M. Бюджетът тогава беше наполовина на сегашния – 6 млрд. крони (около $235 млн.) и в началото на 2018 г. конкурсът беше прекратен, тъй като заделените финанси не достигаха.

Свързани теми

Предишна публикация
Катастрофата със Суперджет 100 поставя фокуса на процедурите по евакуация
Следваща публикация
Тодор Тагарев спекулира, че от договора за F-16 ще се реже въоръжение, резервни части и други
551 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Украйна показа първите си H225

Украйна показа своите първи вертолети Airbus Helicopters H225, които са предназначени за вътрешното министерство на страната.

Чехия модернизира своите Gripen до стандарта MS20

Чешките ВВС успешно завършиха модернизацията до стандарта MS20 на своите изтребители Gripen C/D. Обновяването съществено подобрява бойните и комуникационните способности на изтребителя. Това съобщават от Saab.

Меню