Тодор Тагарев спекулира, че от договора за F-16 ще се реже въоръжение, резервни части и други

940 прочитания

Бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев спекулира, че от договора за покупка на F-16 ще се реже въоръжението, резервните части, гаранционните условия и други подобни. Това каза той вчера, 7 май 2019 г. в предаването „ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев” по TV+.

„Ако по някаква причина на нас нещо не ни хареса, например, цената ни се стори твърде висока, може би ще има преговори дали да отпадне едно или друго нещо от този договор. Ако предварителните разчети са направени достатъчно прецизно, би трябвало да има някакви минимални ефекти върху крайния договор”, смята Тагарев.

Според него, нещата по които може да се преговаря за намаляване и корекции са въоръжението, резервни части и гаранционни условия и други „по-дребни неща”, където можело да се варира, според бившият служебен министър.

„Сигурен съм, че Съединените щати няма да ни орежат така пакета, че самолетът да не бъде напълно боеспособен, защото с някои от предните договори за закупуване на въоръжение, точно така се получи”, смята Тагарев.

Той атакува идеята на политическото ръководство на армията да се искат американски инвестиции в Долна Митрополия, като я нарече „неприятен факт”:

„Сега, на много по-късен етап, пуснахме идеята, че трябва да се инвестира в образователен център. Аз не знам дали те ще успеят да реагират. Считам за неприятен факта, че ние толкова късно в хода на процедурата, ние поставяме някакви допълнителни условия. Ние може да поставяме такива условия, колкото си искаме, но в САЩ от десетилетия работи една система, която никой няма да я промени заради нас”, обяснява Тагарев.

Той определи военният министър Красимир Каракачанов, като „незапознат”, тъй като искал договорът за F-16 да се плаща разсрочено.

„Искам да отбележа изказването на министъра на отбраната от преди няколко дни, в което той казва, ние искаме да плащаме на няколко равни вноски. В тази процедура си пише как се правят нещата. Изглежда, че министърът не е запознат как се правят нещата. Принципът е, че изпълнението на договора започва, когато той е платен изцяло. Не може да поставяме условия, сега ни ги доставете самолетите, а ние в рамките на 10 години ще ви ги изплатим”, казва Тодор Тагарев и обяснява, че най-вероятно САЩ може да ни отпуснат държавен заем за плащане на сделката.

Според Тагарев, който бе сред най-гласовитите поддръжници на покупката на F-16 и който многократно атакува военната експертиза в конкурса, имало все още шанс до края на юни – юли да има договор за покупка на осем броя F-16. Тагарев е и съпредседател на сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България“, която водеше истерична кампания за покупката на F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Всички кандидати са допуснати до участие в процедурата по избор на концесионер на летище София
Следваща публикация
Стартира летателната тренировка „Тракийска звезда 2019”
940 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Константин Попов: Докладът на комисията за изтребителите бе обективен

Председателя на комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на отбраната Константин Попов защити работата на т.нар. „Комисия „Gripen”, като заяви, че доклада, който тя е изготвила е обективен. Това каза той в сутрешния блок на БНТ1, днес 16 октомври 2017 г.

Плевнелиев: Ако се откажем от F-16, това е национален провал

Бившият президент Росен Плевнелиев (2012 – 2017) начерта апокалиптични картини, ако се стигне до отказ от покупката на F-16 и заяви, че това ще е национален провал, който ще доведе до геополитическа изолация. Това каза той днес, 9 юни 2019 г. в предаването „Денят започва“ по БНТ1.

ВВС са приключили работата по инвестиционния проект за новия изтребител

Военновъздушните сили са актуализирали Проектът за инвестиционен разход за покупката на нов боен самолет и са го предали в Министерство на отбраната. Това е заявил командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, цитиран от сайта otbrana.com.

Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България

Официалният вестник на МО „Българска армия” публикува интервю с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в което той говори за настоящата ситуация във военната ни авиация, за новия изтребител и други актуални теми.

Стабилност на дъното

Приетият през април от Министерски съвет „Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 г.” традиционно дава твърде оптимистичен поглед към процесите в армията, но както винаги, при по-внимателното му прочитане и сравняване с докладите от минали години, показва, че реалността е далеч по-мрачна.

Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.

Saab има намерение да развива Gripen C/D поне до 2050 г., като е уверена в способностите на този изтребител, особено в конфигурацията, която се предлага на България – MS 20 с радар PS-05/A Mk. 4. Това разказва Матс Торбьорнсон, тест пилот в Saab и продуктов мениджър за Gripen, с който разговаряхме за способностите на изтребителя и неговата перспектива в близките години.

Меню