Участва ли турска фирма в процедурата за концесиониране на летище София?

941 прочитания

Участва или не турска фирма в процедурата по концесиониране на софийското летище и дали тази фирма е вече предопределена за победител. Тази полемика се разгоря днес, 10 май 2019 г., след като вчера бяха отворени офертите на участничките в процеса.

„Концесията на летище София най-вероятно ще бъде дадена на турска фирма, което представлява заплаха за българската национална сигурност.“, това каза водачът на листата на БСП Елена Йончева днес.

Според Йончева, концесията на летището е ненужна, защото всички негови финансови показатели са добри, има ръст на печалбата и приходите и устойчив ръст на пътникопотока, което прави софийското летище печелившо предприятие. Действително, през миналата година приходите му са се увеличили с 20% до 168 млн. лева, а чистата печалба е 13 млн. лева.

Йончева повдига и въпроса за това, че тезата, че държавата е лош стопанин е абсурдна, предвид че повечето участници за концесията на летище София са с държавно участие в тях.

По-рано днес подобна теза разви и лидерът на БСП Корнелия Нинова, според която управляващите не демонстрирали европейска политика, като дават софийското летище на турска компания.

Изборът на победител в процедурата е основно по финансови показатели – печели този, който обещае най-висока концесионна такса и техническото му предложение се оцени най-добре, като основен показател там са обещаните инвестиции.

Вчера стана ясно, че консорциумът „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. Са дали най-висока оферта за годишно концесионно възнаграждение – €32,8 млн. Това е показателят с най-голям коефициент на тежест – 55%. Инвестиционното предложение на консорциума е за €903 млн., което е второто най-високо предложение сред петимата кандидати.

Компанията „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. Е регистрирана в Турция.

Френско-българската търговска и индустриална камара, обаче разпространиха днес съобщение, според което във въпросният консорциум основно участие имат френски компании и офертата трябва да се разглежда, като френска, а не турска. 75% от него се държат от групата Aéroport de Paris („Еърпортс Де Пари“). От своя страна в тази група основен дял (50,6%) има френската държава. Dutch Royal Schiphol Group (оператор на летища в Холандия) имат 8%, а останалите дялове се държат от по-малки частни инвеститори.

От своя страна 46,12% от TAV (“ТАВ Хавалиманларъ Холдиг”) се държи от Aéroport de Paris.

От камерата не дават информация за собствеността на останалите 53,88% от TAV, но справка на сайта ѝ показва, че 6,35% се държи от две турски компании (Tepe İnşaat Sanayi Anonim Şirketi и Sera Yapı Endüstrisi ve Ticaret A.Ş.), а останалите се търгуват на свободния пазар и са в ръцете на по-малки частни инвеститори.

Свързани теми

Предишна публикация
Български C-27J участва на тренировка в Румъния
Следваща публикация
Всички кандидати са допуснати до участие в процедурата по избор на концесионер на летище София
941 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Откриха линията София – Одеса

Със специален полет беше даден старт днес, 22 декември 2017 г., на директната въздушна линия София-Одеса, изпълняван от националния превозвач „България ер”, съобщиха от Министерството на транспорта.

БСП отново атакува концесията на летище София

БСП отново ще направи опит да прекрати концесията на летище София, като внася сигнал до Европейската комисия (ЕК), твърдейки че условията на концесията са фактическа държавна помощ. Това стана ясно днес, 15 януари 2019 г.

Заради коронавируса „България ер” временно спира полетите си до Милано

Българската авиокомпания „България ер” обяви, че считано от днес, 24 февруари 2020 г., спира да изпълнява полетите си до и от Милано. Превозвачът изтъква ситуацията с новия коронавирус.

Откриват нов ремонтен център на летище София

Нов център за техническа поддръжка се открива на летище София. Той е плод на съвместните усилия на българската авиокомпания „Роуз еър“ и българската компания „Глоубъл мейнтенънс“.

Половин милион пасажери за летище София през март

През третия месец на 2018 г. летище София е обслужило над половин милион пътници (556 088), което е увеличение от 7,8% спрямо същия месец на миналата година. Това съобщават от столичното летище.

Меню