Заместник-министър Запрянов смени версията за случилото се в Граф Игнатиево

63 прочитания

Летателният състав в авиобаза Граф Игнатиево не знаел какво се случва с 10-те двигателя, които били доставени от Русия и това породило напрежението в базата. Такава версия изказа днес, 26 октомври 2017 г., заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Запрянов, който бе изслушан от Комисията по отбрана в Народното събрание, каза че летците били в неведение и това се отразило на психическата им нагласа да откажат да осъществят тренировъчните полети. Пилотите са били в неизвестност защо доставените двигателя не се монтират и не се използват. Това е довело до разочарование и донякъде е повлияло психически на летците, че има готови двигатели, а техният монтаж се бави. Те не са знаели за документалните проблеми, които обаче са свързани с риск за техния живот.

„Тях ги е обезверило това, че има двигатели, а не летят“, обобщи зам.-министърът пред депутатите.

По думите на Запрянов заключението на МО е, че има дисциплинарен проблем от гледна точка на координацията на информацията – от командира на авиобазата, през шефа на ВВС и министерството. може би тяхното чувство че има грижа за тях, щеше да е по-друго.

Заместник-министърът на отбраната все пак посочва за станалото факта, че нальотът на летците не е достатъчен и за сложни условия някои от тях са се почувствали недостатъчно уверени да летят.

Запрянов каза и че част от седемте оперативни самолета МиГ-29 имат останал летателен ресурс по няколко часа. Говорим за седем оперативни самолета, но самолетите, на които може да летят пилотите за тренировъчни полети, които имат по-голям авиационен ресурс, са по-малко, каза Атанас Запрянов. Поради това нальотът е бил ограничен.

Обясненията на Запрянов са странни, предвид факта, че ситуацията с двигателите за МиГ-29 бе широко отразена в медиите. Министърът на отбраната бе човекът, който на предното заседание на Комисията по отбрана, което се проведе на 19 октомври, разкри проблема и обясни по какъв начин очаква този проблем да бъде разрешен.

Абсурдно е да се заявява, че летателния състав в Граф Игнатиево не е бил запознат със случая, още по-малко да се каже, че те били в неведение по въпроса.

Смяната на версията за случилото се може да се разглежда като опит на правителството да замете под килима реалните и комплексни проблеми в авиацията. Още повече, че намеците на Запрянов за дисциплинарен проблем около координацията на информацията, могат да се разглеждат и като опит за прехвърляне на отговорността за случилото се към командването на Граф Игнатиево и ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев критикува политическите реакции на случая в Граф Игнатиево
Следваща публикация
Премиерът Борисов: И мен ме е страх да летя в лошо време
63 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

L-410 поднови полетите си у нас

На 14 февруари 2019 г. се изпълни полет за летателно приемане на самолет L-410 с борден номер 068 от състава на 16-та транспортна авиационна група. Това съобщиха от ВВС.

J-20 публично показа оръжейните си отсеци

Китайският изтребител от следващо поколение J-20 демонстрира оръжейните си отсеци в рамките на последния ден на авиационното изложение в Джухай. Това стана днес, 11 ноември 2018 г.

Гърция одобри програмата за модернизация на F-16

Гръцкият Съвет по външна политика и отбрана (ΚΥΣΕΑ) е одобрил днес, 28 април 2018 г., програмата за модернизация на 85 изтребители F-16 до стандарта V. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Беларус чака първите си Су-30СМ през 2019 г.

Първите многоцелеви изтребители Су-30СМ ще бъдат доставени на Беларус през 2019 г. Това е заявил министърът на отбраната на страната Андрей Равков, цитиран от ТАСС.

Меню