Министър Каракачанов: Цените на F-16 не ни удовлетворяват, преговорите продължават

1K прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че част от ценовите предложения свързани с покупката на изтребителите F-16 не удовлетворяват българската страна, преговорите продължавали, но на масата стояли всички възможни опции, включително прекратяване на проекта и преговори с други. Това каза той днес, 14 май 2019 г., в ефира на БНР.

„Лично аз смятам, че част от ценовите предложения, които сме получили не са удовлетворителни и за това преговорите ще продължат. Връщането на делегацията ни от Вашингтон не слага край на разговорите”, обяснява министър Каракачанов.

На 7 май 2019 г., българска делегация водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов замина за Вашингтон за преговори по условията за покупка на осем изтребителя F-16 Block 70. Делегацията се е завърнала в края на миналата седмица.

Министър Каракачанов каза в ефира на БНР, че България имала определени възможности, които обаче не са безгранични и трябвало да се постигнат добри условия по общата цена, пакета, който получаваме и сроковете за разплащане.

„Ние не искаме да получим нещо даром. Искаме да го получим на нормални цени, съобразявайки се с практиката и цените, които са постигани с други подобни на България държави, като например Словакия”, казва военният министър.

През декември 2018 г. Словакия подписа за 14 броя F-16 Block 70 за €1,6 млрд. Ако се гонят сходни цени и условия (като оборудване, въоръжение и други), то това значи около 1,8 млрд. лева без ДДС за осемте български изтребители от същия тип.

Министър Каракачанов, обаче отказва категорично да говори за цени, тъй като според него това не било коректно по време на преговорите. Министърът на каза и нищо за индустриалното сътрудничество, въпреки че делегацията замина със сериозни очаквания по темата.

Припомняме, че правителството бяга от темата за цената на новите изтребители от САЩ, като нито е официално заявена първоначалната американска оферта, нито за какви пари става въпрос в момента.

„Всичко е въпрос на пазарлък и ако цената не ни удовлетворява имаме правото да кажем „не”. Това е. Няма ултимативно положение, в което ние на всяка цена ще приемем всяка цена, която ни е предложена. Парламентът е гласувал финансова рамка, гласувал ни е възможност да се отклоним от тази рамка, но в разумни граници. Граници, които са приемливи за бюджета и за българското общество”, казва още Каракачанов.

Отново не се казва за какви границите и какви отклонения иде реч. Народното събрание бе гласувало таван на проекта от 1,5 млрд. лева без ДДС, но след това фактически анулира решението си, което включва не само финансова рамка, но и схеми за плащане, срокове за доставка, изисквания към изтребителя и други.

„Ако не постигнем определения резултат, ние имаме право да поискаме от Народното събрание да прекрати този проект и да започнем нещо друго. Или да продължим преговорите с някои друг от участниците. Опции има”, обяснява военният министър.

В дните преди заминаването на българската делегация за САЩ, както Каракачанов, така и заместникът му Запрянов заявиха, че не се цели сделка за F-16 на всяка цена. За първи път, обаче Каракачанов поставя на масата опцията за пълно прекратяване на проекта за покупка на нов изтребител.

„Утре никой няма да оправдае мен или правителството, ако ние кажем, че купуваме най-добрите самолети, които съществуват на пазара, но на една неразумно висока цена. Тогава ще възникне въпросът, защо сте спали и не сте защитавали българския интерес”, обобщава позицията си министърът на отбраната.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Запрянов: Още нищо не ни е предложено, но преговорите вървят добре
Следваща публикация
Български C-27J участва на тренировка в Румъния
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов: Комисията не ме изслуша, защото не желае да получи реални отговори

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител, дава пространно интервю на Габриела Наплатанова, което бе публикувано на сайта на bTV.

Меню