Изказвания в защита на покупката на F-16

1K прочитания

След като военният министър Каракачанов изказа недоволство от цените на F-16 и каза, че проектът може да бъде прекратен, в подкрепа на възможно най-бърза сделка за покупка на американския изтребител се изказаха от сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България“, както и бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

„Над избора на F-16 винаги са се противопоставяли тези фактори у нас, които работят за руските интереси. Те няма да спрат да търсят начини сделката да се провали и отсега нататък ще концентрират всичките си усилия, за да саботират процеса.”, пишат от „Атлантически съвет на България“.

Съпредседател на сдружението, което бе основано през 2017 г., е бившия служебен военен министър Тодор Тагарев, а в управителния му съвет влизат имена, като Александър Йорданов, Трайчо Трайков и Съби Събев. През миналата есен сдружението водеше агресивна кампания в подкрепа на покупката на F-16.

Според „Атлантически съвет на България“, протакането на преговорите за покупката на F-16 било сигурен начин за провал на сделката, защото след лятната ваканция на Парламента идвала политическа нестабилност на есен.

„Най-удобният аргумент за протакането на преговорите е цената. А тази информация не е публична на тази етап. И така се създават условия за държане на обществото в неведение, като по презумпция на правителството се гласува безлимитен кредит на доверие. Друг е въпросът дали то може да го оправдае като наистина води преговорите така, че сделка да има при възможни най-изгодни за България параметри.”, пишат от сдружението.

Цялото становище на сдружението може да се прочете тук.

В защита на бърза сделка за F-16 се изказа и бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

„Ако правителството не успее да се договори навреме със САЩ и процедурата се отложи, това най-вероятно ще доведе до неуспех на проекта и до нова стратегическа победа на Москва. Провалът на F-16 и наливането на още стотици милиони в старата съветска техника е руският “голям шлем” в българската отбрана.”, пише Ненчев в профила си в социалната мрежа Facebook.

Ненчев определя преговорите за F-16, като неефективни и нерешителни.

„А дали целта от самото начало не е била да се предостави предимство на Грипен, като се разиграе театър с F-16? И така хем да се даде сигнал, че предпочитаме стратегическия партньор САЩ, хем в крайна сметка да спечели офертата на Швеция, която е най-безопасна за Русия и нейните интереси. Грипен е по-малкото зло за руските самолети. Така отново България е в схемата „винаги със САЩ и НАТО, но никога против Москва“…”, пише още Ненчев.

Цялото мнение на Ненчев може да се прочете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Музеят на авиация участва в „Нощта на музите”
Следваща публикация
Заместник-министър Запрянов: Още нищо не ни е предложено, но преговорите вървят добре
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Константин Попов очаква през март да се изпращат RFP за новия изтребител

Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, заяви, че очаква в рамките на март да бъде изпратено запитването за обвързващи оферти (RFP) за нови изтребители. Това каза той днес, 16 февруари 2018 г., в ефира на БНР.

Цветанов отново атакува президента за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов яростно нападна президента Румен Радев и фактически го обвини, че нарочно е променял изисквания за да облагодетелства избора на Gripen. Това той направи в интервю за Нова телевизия днес, 23 септември 2017 г.

Меню