„Йотов и син” с украински партньори искат да поемат изцяло поддръжката на L-39

3K прочитания

Българската компания, занимаваща се с експорт на въоръжение и предоставяне на отбранителни услуги, „Йотов и син България” ООД, в сътрудничество с украински компании и научни организации, даде заявка за пълно поемане на техническата поддръжка на българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA.

Амбициите на компанията бяха обявени от младшия ѝ управител Ивайло Йотов на презентация, която се проведе днес, 22 май 2019 г., в София. На нея присъстваха офицери от ВВС водени от полковник Сергей Белкинов, началник щаб на ВВС и представители на Министерство на отбраната.

През миналата есен „Йотов и син” сключи рамково споразумение с МО за осигуряване техническа поддръжка на българските L-39ZA на стойност 16 867 971,56 лв. без ДДС. Обективно, изпълнител на поръчката е украинското предприятие „Одески авиационен завод”, което ще работи самостоятелно или с подизпълнители.

Сега „Йотов и син” декларираха интереса си и към още една поръчка свързана с поддръжката на самолетите L-39 – извършване на капитално-възстановителен ремонт, увеличаване на общия технически ресурс, замяна на оборудване, което не подлежи на ремонт или замяна с еквивалентно такова, изпълнение на бюлетини на производителя и обучение на личен състав от ВВС.

Компанията представи в София днес своите украински партньори, с които смята да работи по спечелване на последващи обществени поръчки за поддръжка на L-39. На първо място това е държавният авиоремонтен завод „Одески авиационен завод” (печално известно предприятие около сагата с ремонта и модернизацията на 12 изтребители МиГ-21 за Хърватска), което има способностите да извършва пълен капитално-възстановителен ремонт на L-39, включително на двигателите му АИ-25ТЛ.

Олга Березинская, търговски директор на завода, разясни, че от 2000 г. насам, когато е усвоен ремонт на типа, са ремонтирани 138 броя L-39 (от моделите C, ZO и ZA), като 12 от тях са били за „Йотов и син“ и 175 броя от реактивните двигатели АИ-25 (те са усвоени още от 1997 г.). Презентацията на завода акцентира много върху процедурите за осигуряване на качеството и факта, че това нещо се контролира от военните органи на страната. Бяха споменати и възможностите на завода да модернизира L-39 по стандартите M и M1, които са на въоръжение в украинските ВВС.

Заводът работи в плътно с украинския Научно-изследователски институт по авиацията, който осигурява съпровождането на цялата авиационна техника, която е на въоръжение в Украйна, като разработва и изпитва методи за увеличаване на техническите ресурси на тази техника. Способностите на института бяха представени от неговия заместник-директор полковник Сергей Пашченко, който не пропусна да спомене, че неговият институт има научна разработка по темата за експлоатацията и ресурса на учебните самолети L-39.

Тази способност на института ще е важна и в България, защото МО иска да увеличи общия технически ресурс по години на наличните L-39, който в момента е 32 години.

В процедурата, която МО пусна и след това прекрати в началото на април 2019 г., се искаше удължаването на техническия ресурс на L-39 да става или от оригиналния конструктор/производител или от организация оторизирана от него. Сега от „Йотов и син” се опитат да убедят МО, че украинският Научно-изследователски институт по авиацията е организация, която може да работи по ресурса на L-39 и да дава нау-хау за това на „Одески авиационен завод”, но без да има връзка с оригиналния конструктор/производител.

Представителите, както на авиоремонтния завод в Одеса, така и на украинския научно-изследователски институт поканиха присъстващите представители на МО и ВВС да ги посетят, за да се уверят на място в техните способности.

Ивайло Йотов акцентира на факта, че компанията му има голям опит в експлоатацията на L-39 (над 6000 часа), като и в момента 10 самолета от този тип (два L-39ZO и осем L-39ZA) се използват за пилотско обучение в африканската страна Уганда. „Йотов и син” имат значителен опит в осигуряването на цялостно пилотско обучение в тази страна, като се започва с курсанти без летателен опит, които започват на витловите самолети Cessna 172, след което преминават на L-39 и накрая достигат ниво, което ги прави способни да се започнат програма за приучаване на реактивните бойни самолети, с които разполага страната.

„Йотов и син” усилено се опитват да се наложат като единствен доставчик на услуги за поддръжката на L-39 в България. Миналата есен компанията спечели обществена поръчка в конкуренция с оригиналния производител Aero Vodochody, като в рамките на процедурата възникнаха въпроси и опасения от страна на чешката компания, но тя реши да не обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията.

Стартиралата през февруари 2019 г. обществена поръчка за ремонт и удължаване на техническия ресурс на два L-39, пък бе обжалвана от „Йотов и син” пред КЗК, поради ограничението, че в нея може да участва само оригиналния конструктор/производител или от организация оторизирана от него.

Междувременно от МО прекратиха поръчката с оправданието, че са били допуснати технически грешки в документацията. На 22 април 2019 г., това пък бе обжалвано пред КЗК от Aero Vodochody, според които прекратяването на процедурата е било направено неправомерно.

Предстои да видим как ще мина жалбата на Aero Vodochody пред КЗК и кога ще бъде възстановена процедурата за ремонт и удължаване на ресурса на двата L-39 и най-важното, с какви условия.

Така, по всичко личи, че въпросът с техническата поддръжка на българските самолети L-39 ще остане горещ. От една страна ще имаме компанията „Йотов и син”, които настояват, че могат да правят всичко по самолета със своите украински партньори, от друга страна ще е оригиналния производител Aero Vodochody, утвърдена европейска компания, разполагаща с цялото ноу-хау по експлоатацията и ремонта на L-39.

Между амбициите на тези компании седи необходимостта на ВВС да разполага с реактивни учебно-тренировъчни самолети поне до 2030 г. и нуждата за удължаване на техническия им ресурс, който изчита около 2021 – 2022 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Малък самолет катастрофира край Ихтиман
Следваща публикация
Airbus атакува неродилия се още модел на Boeing
3K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Чешкият път в обучението

Чехия има уникална система за военно летателно обучение, работеща добре вече 14 години. Тя съществува извън рамките на ВВС или военното министерство, защото е дъщерна компания на основния държавен авиоремонтен завод в страната – LOM Praha (ЛОМ Прага). Въпреки, че е цивилно предприятие със 100% държавна собственост, тя е под строг контрол и работи в тясно взаимодействие с военното министерство и ВВС на страната.

Със семестриален изпит приключи летателния стаж на четвъртокурсниците в Долна Митрополия

Семестриален изпит по летателна подготовка се проведе във Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски” с курсантите-летци 4-ти курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха от базата.

Детайли по украинската сделка с Airbus Helicopters

Украинският парламент ратифицира договора между страната и Франция за продажба на 55 вертолета на Airbus Helicopters. Това дава възможност да се видят точните количества поръчана техника и финансовите условия.

TAI представи Hurjet в рамките на Фарнбъроу

Турската компания TAI представи на изложението във Фарнбъроу своя проект Hurjet – реактивен учебно-тренировъчен самолет от висок клас, който може да изпълнява и ролята на лек боен самолет.

Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация

Шведското МО публикува „Бяла книга“ за плановете за изграждане на въоръжените си сили до 2025 г., като в тях се залага продължаване експлоатацията на Gripen C/D и инвестиране в изцяло нова платформа след 2030 г.

Меню