„Йотов и син” с украински партньори искат да поемат изцяло поддръжката на L-39

3K прочитания

Българската компания, занимаваща се с експорт на въоръжение и предоставяне на отбранителни услуги, „Йотов и син България” ООД, в сътрудничество с украински компании и научни организации, даде заявка за пълно поемане на техническата поддръжка на българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA.

Амбициите на компанията бяха обявени от младшия ѝ управител Ивайло Йотов на презентация, която се проведе днес, 22 май 2019 г., в София. На нея присъстваха офицери от ВВС водени от полковник Сергей Белкинов, началник щаб на ВВС и представители на Министерство на отбраната.

През миналата есен „Йотов и син” сключи рамково споразумение с МО за осигуряване техническа поддръжка на българските L-39ZA на стойност 16 867 971,56 лв. без ДДС. Обективно, изпълнител на поръчката е украинското предприятие „Одески авиационен завод”, което ще работи самостоятелно или с подизпълнители.

Сега „Йотов и син” декларираха интереса си и към още една поръчка свързана с поддръжката на самолетите L-39 – извършване на капитално-възстановителен ремонт, увеличаване на общия технически ресурс, замяна на оборудване, което не подлежи на ремонт или замяна с еквивалентно такова, изпълнение на бюлетини на производителя и обучение на личен състав от ВВС.

Компанията представи в София днес своите украински партньори, с които смята да работи по спечелване на последващи обществени поръчки за поддръжка на L-39. На първо място това е държавният авиоремонтен завод „Одески авиационен завод” (печално известно предприятие около сагата с ремонта и модернизацията на 12 изтребители МиГ-21 за Хърватска), което има способностите да извършва пълен капитално-възстановителен ремонт на L-39, включително на двигателите му АИ-25ТЛ.

Олга Березинская, търговски директор на завода, разясни, че от 2000 г. насам, когато е усвоен ремонт на типа, са ремонтирани 138 броя L-39 (от моделите C, ZO и ZA), като 12 от тях са били за „Йотов и син“ и 175 броя от реактивните двигатели АИ-25 (те са усвоени още от 1997 г.). Презентацията на завода акцентира много върху процедурите за осигуряване на качеството и факта, че това нещо се контролира от военните органи на страната. Бяха споменати и възможностите на завода да модернизира L-39 по стандартите M и M1, които са на въоръжение в украинските ВВС.

Заводът работи в плътно с украинския Научно-изследователски институт по авиацията, който осигурява съпровождането на цялата авиационна техника, която е на въоръжение в Украйна, като разработва и изпитва методи за увеличаване на техническите ресурси на тази техника. Способностите на института бяха представени от неговия заместник-директор полковник Сергей Пашченко, който не пропусна да спомене, че неговият институт има научна разработка по темата за експлоатацията и ресурса на учебните самолети L-39.

Тази способност на института ще е важна и в България, защото МО иска да увеличи общия технически ресурс по години на наличните L-39, който в момента е 32 години.

В процедурата, която МО пусна и след това прекрати в началото на април 2019 г., се искаше удължаването на техническия ресурс на L-39 да става или от оригиналния конструктор/производител или от организация оторизирана от него. Сега от „Йотов и син” се опитат да убедят МО, че украинският Научно-изследователски институт по авиацията е организация, която може да работи по ресурса на L-39 и да дава нау-хау за това на „Одески авиационен завод”, но без да има връзка с оригиналния конструктор/производител.

Представителите, както на авиоремонтния завод в Одеса, така и на украинския научно-изследователски институт поканиха присъстващите представители на МО и ВВС да ги посетят, за да се уверят на място в техните способности.

Ивайло Йотов акцентира на факта, че компанията му има голям опит в експлоатацията на L-39 (над 6000 часа), като и в момента 10 самолета от този тип (два L-39ZO и осем L-39ZA) се използват за пилотско обучение в африканската страна Уганда. „Йотов и син” имат значителен опит в осигуряването на цялостно пилотско обучение в тази страна, като се започва с курсанти без летателен опит, които започват на витловите самолети Cessna 172, след което преминават на L-39 и накрая достигат ниво, което ги прави способни да се започнат програма за приучаване на реактивните бойни самолети, с които разполага страната.

„Йотов и син” усилено се опитват да се наложат като единствен доставчик на услуги за поддръжката на L-39 в България. Миналата есен компанията спечели обществена поръчка в конкуренция с оригиналния производител Aero Vodochody, като в рамките на процедурата възникнаха въпроси и опасения от страна на чешката компания, но тя реши да не обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията.

Стартиралата през февруари 2019 г. обществена поръчка за ремонт и удължаване на техническия ресурс на два L-39, пък бе обжалвана от „Йотов и син” пред КЗК, поради ограничението, че в нея може да участва само оригиналния конструктор/производител или от организация оторизирана от него.

Междувременно от МО прекратиха поръчката с оправданието, че са били допуснати технически грешки в документацията. На 22 април 2019 г., това пък бе обжалвано пред КЗК от Aero Vodochody, според които прекратяването на процедурата е било направено неправомерно.

Предстои да видим как ще мина жалбата на Aero Vodochody пред КЗК и кога ще бъде възстановена процедурата за ремонт и удължаване на ресурса на двата L-39 и най-важното, с какви условия.

Така, по всичко личи, че въпросът с техническата поддръжка на българските самолети L-39 ще остане горещ. От една страна ще имаме компанията „Йотов и син”, които настояват, че могат да правят всичко по самолета със своите украински партньори, от друга страна ще е оригиналния производител Aero Vodochody, утвърдена европейска компания, разполагаща с цялото ноу-хау по експлоатацията и ремонта на L-39.

Между амбициите на тези компании седи необходимостта на ВВС да разполага с реактивни учебно-тренировъчни самолети поне до 2030 г. и нуждата за удължаване на техническия им ресурс, който изчита около 2021 – 2022 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Малък самолет катастрофира край Ихтиман
Следваща публикация
Airbus атакува неродилия се още модел на Boeing
3K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Азербайджан купува M-346

Азербайджан купува неназован брой от италианските учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346. Това става ясно от съобщение на азербайджанската президентска администрация.

Меню