Airbus все пак разглежда нови модификации на A321neo

13 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus все пак работи по подобрен A321neo, който да парира новия малък широкофюзелажен самолет, който разработва Boeing в момента. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Новата модификация на A321neo ще се нарича A321XLR и е част от мерките на Airbus за спечелването на превъзходство на базара на пътнически самолети с вместимост 200 – 270 пасажера и далечина на полет от порядъка на 6000 – 9000 km. Тази ниша се оценява на стотици милиарди в следващите 20 години.

A321XLR ще носи повече гориво от сега изпитвания A321LR (на снимката), който от своя страна може да прелита 7400 km. Новата модификация ще бъде насочена основно към превозвачите от Северна Америка, а техните поръчки може да са решаващи за това, дали Boeing ще стартира новия си проект.

От Airbus са отказали официални коментари.

Европейският самолетостроител доминира в долния край на пазарната ниша за самолети с капацитет от 200 – 270 места благодарение на A321neo, но Boeing твърдо е господар на горния край на нишата със своя модел 787.

Boeing в момента проучва възможността да стартира малък широкофюзелажен самолет, който да превозва 220 – 270 пасажери, но да има икономия на експлоатацията близка до тази на тяснофюзелажните лайнери A320 и 737.

Airbus стартира A321LR през януари 2015 г. и след това стана ясно, че работи по поне две опции за допълнително удължаване на A321 и поставяне на нови и по-мощни варианти. Единият вариант предвиждаше самолетът да получи ново композитно крило. И двата варианта предвиждаха поставянето на 6 – 12 нови кресла.

През април 2018 г. Airbus тихомълком спря работата по тези проекти, най-вече поради проблеми с производството на поколението A320neo и неяснотите около проекта на Boeing.

Това решение поляризира анализаторите на авиационната индустрия. За едни, то бе добро, тъй като принуждава Boeing първи да свали картите си, но според други, Airbus не прави достатъчно да защити печелившия си модел A321 и да му осигури достатъчно бъдеще.

A321XLR няма да има удължен фюзелаж или аеродинамични подобрения, а ще се съсредоточи изцяло върху увеличаване на горивния запас на самолета. Около първия полет на A321LR, който има максимална излетна маса от 97,5 тона, стана ясно, че Airbus работят по вариант с максимална излетна маса от 100 тона. Вероятно тази разработка ще легне в основата на A321XLR.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция ще има водеща роля в проекта FCAS
Следваща публикация
Премиерът заговори за съвместно „самолетостроене” с Израел
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството отпусна почти 1 млн. за поддръжка на A319 от състава на АО28

Кабинетът отпусна 991 28 лева на Министерството на транспорта за нуждите на Авиоотряд 28 (АО28), свързани с покриване на разходи по извършване на базово техническо обслужване на самолет Airbus A319.

Германия се опасява, че A400M няма да е оперативно готов скоро

Германските военни се опасяват, че военно-транспортния самолет A400M няма да бъде оперативно готов скоро и експлоатацията му се сблъсква с нови проблеми. Това съобщава Reuters, цитирайки германски военен доклад.

Ryanair отлага получаването на първите 737 Max

Нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви, че отлага доставката на първите пет Boeing 737 Max за края на тази година. Причината за това е, че в момента типът е спрян от полети и доставки не се извършват.

Няколко страни спряха полетите с 737 Max след катастрофата в Етиопия

Авиационните власти в Китай и Индонезия наредиха на операторите в тези страни да спрат полетите с Boeing 737 Max до изясняването на причините за вчерашната катастрофа с типа в Етиопия. Отделно, още два други оператора обявиха, че няма да летят с типа.

Emirates получи 100-ния си A380

Emirates получиха своя 100-тен двупалубен авиолайнер Airbus A380 на специална церемония в Хамбург, която се проведе днес, 3 ноември 2017 г.

Меню