Полша е изпратила запитване за оферта за F-35

537 прочитания

Полша официално е изпратила запитване за даване на обвързваща оферта (Letter of Request – LOR) за покупката на 32 броя F-35A. Това е заявил днес, 28 май 2019 г., полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Блашчак е съобщил, че запитването е било изпратено също днес и съдържа искане не само за самите изтребители, но и за самолетообслужващо оборудване, логистика, обучение и други съпътстващи стоки и услуги.

Полският военен министър е казал още, че целта на страната му е да се заменят наличните МиГ-29 и Су-22 с възможно най-модерните бойни самолети, които са в продажба в момента.

Блашчак е потвърдил ангажимента на страната за придържане към 2% разходи за отбрана от БВП и е декларирал, че постепенно процента ще достигне до 2,5%, като планът е през 2032 г. за отбрана да се отделят $21 млрд., при около $12 млрд. в момента.

Полша изпраща запитване за обвързваща оферта за F-35 два месеца, след като бе декларирано желанието за покупка на типа.

Миналата седмица, по време на дебати в полския парламент, заместник-министъра на отбраната на страната Войчех Скуркевич каза, че на планът е на първо време да се купи една ескадрила F-35 от 16 машини, а втората да остане за след 2026 г.

До скоро, Полша планираше да замени трите ескадрили МиГ-29 и Су-22 с три ескадрили многоцелеви изтребители или общо 48 машини. Очакваше се, че замяната ще бъде под формата на отворен конкурс, в рамките на който Полша ще избира измежду широк кръг опции, като F-15E, F/A-18 Super Hornet, F-16 Block 70, F-35A, Eurofighter и Gripen E/F.

Вместо това през февруари бе обявена директната покупка на 32 изтребителя F-35.

Свързани теми

Предишна публикация
Догодина Русия ще поръча модернизирани Ка-52
Следваща публикация
Франция показа новия си военен вертолет
537 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню