Полша е изпратила запитване за оферта за F-35

537 прочитания

Полша официално е изпратила запитване за даване на обвързваща оферта (Letter of Request – LOR) за покупката на 32 броя F-35A. Това е заявил днес, 28 май 2019 г., полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Блашчак е съобщил, че запитването е било изпратено също днес и съдържа искане не само за самите изтребители, но и за самолетообслужващо оборудване, логистика, обучение и други съпътстващи стоки и услуги.

Полският военен министър е казал още, че целта на страната му е да се заменят наличните МиГ-29 и Су-22 с възможно най-модерните бойни самолети, които са в продажба в момента.

Блашчак е потвърдил ангажимента на страната за придържане към 2% разходи за отбрана от БВП и е декларирал, че постепенно процента ще достигне до 2,5%, като планът е през 2032 г. за отбрана да се отделят $21 млрд., при около $12 млрд. в момента.

Полша изпраща запитване за обвързваща оферта за F-35 два месеца, след като бе декларирано желанието за покупка на типа.

Миналата седмица, по време на дебати в полския парламент, заместник-министъра на отбраната на страната Войчех Скуркевич каза, че на планът е на първо време да се купи една ескадрила F-35 от 16 машини, а втората да остане за след 2026 г.

До скоро, Полша планираше да замени трите ескадрили МиГ-29 и Су-22 с три ескадрили многоцелеви изтребители или общо 48 машини. Очакваше се, че замяната ще бъде под формата на отворен конкурс, в рамките на който Полша ще избира измежду широк кръг опции, като F-15E, F/A-18 Super Hornet, F-16 Block 70, F-35A, Eurofighter и Gripen E/F.

Вместо това през февруари бе обявена директната покупка на 32 изтребителя F-35.

Свързани теми

Предишна публикация
Догодина Русия ще поръча модернизирани Ка-52
Следваща публикация
Франция показа новия си военен вертолет
537 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция ще купува Rafale?

Гърция води сериозни разговори за покупката на многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това съобщават редица гръцки…

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Израел поръчва още 17 броя F-35

Израел сключи споразумение за доставка на още 17 броя F-35I. Това е съобщило израелското МО вчера, 27 август 2017 г.

Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

Меню