Хърватска ремонтира вертолетите си Ми-171 в Русия

27 прочитания

Хърватска ще извърши капитално-възстановителните ремонти на вертолетите си Ми-171Ш в Русия. Това съобщава местната телевизия RTL, позовавайки се на собствени източници.

Хърватското МО обяви конкурс за ремонт на 10 вертолета, като за това отдели 207 млн. хърватски куни (около $33 млн.). Работата трябва да бъде извършена в рамките на 20 месеца.

В конкурса са участвали и компании от Словакия и Украйна. Руската оферта е била избрана заради по-ниската си цена и гаранциите, че ремонтът ще се извърши от сертифициран от производителя завод. До сега вертолетите бяха поддържани от местното предприятие ZTC, но то не може да извърши КВР на машините.

Липсата на КВР вече приземи няколко хърватски вертолета, а решението за това къде да се извърши ремонта им се бави вече няколко месеца.

Решението все още не е официално обявено, но вече предизвика политически вълнения в Хърватска, тъй като страната изпраща войници и техника в Балтика за въздържане на Русия и в същото време дава пари на руски държавни компании.

В периода 2007 – 2008 г. Хърватска получава 10 вертолета Ми-171Ш произведени в Улан-Уде. Сделката е на стойност около $65 млн. и е сключена с „Рособоронекспорт” при отчисляване на част от дълга на СССР към Югославия. Машините са част от Ескадрила многоцелеви вертолети в 91-ва авиобаза.

Свързани теми

Предишна публикация
Официално показаха Ил-22ПП
Следваща публикация
Италианската Сметна палата критикува програмата F-35
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Три компании допуснати да дадат оферти за ремонта на Ми-17 и Ми-24

Три компании, две български и една беларуска, са допуснати до даване на оферти в процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт на два Ми-17 и четири Ми-24. Това се чете в решение на министъра на отбраната от 12 ноември 2018 г.

Украйна подписа за 55 вертолета от Airbus Helicopters

Украинското правителство подписа договор за доставката на 55 вертолета от европейската вертолетостроителна компания Airbus Helicopters. Това е станало на 29 май 2018 г., а стойността на договора е малко над €550 млн.

Меню