Програмата F-15X тръгва, но вероятно под условия

771 прочитания

Комисията по отбрана в Конгреса на САЩ даде фактически зелена светлина за програмата F-15X, но под много сериозни условия. Това съобщава изданието Defense News.

ВВС на САЩ поискаха бюджет за покупката на осем броя F-15X (още известен, като F-15EX), но Комисията по отбрана в Конгреса ограничава финансирането до две бройки, а парите за останалите шест самолета ще бъдат отпуснати ако Пентагона изпълнят редица изисквания.

Сред изискванията на Конгреса са стратегия за придобиване, цена и срок за изпълнение на програмата, подобрен план за изпитанията, план за поддръжка в рамките на целия жизнен цикъл и план за въвеждане на въоръжение.

Комисията по отбрана е само една от няколкото комисии в Конгреса, които се занимават пряко с военния бюджет на САЩ. Всяка от комисиите има право да прави предложения, които накрая се гласуват от сенаторите и конгресмените.

Така не е сигурно, че въпросните условия ще залегнат в финалната версия на военния бюджет на САЩ, макар и в момента в Конгреса да има много силно лоби на F-35, което всячески се опитва да пресече работата по F-15X.

ВВС на САЩ и Пентагона предложиха старта на F-15X, като начин по който ефективно да бъдат заместени все по-остаряващите изтребители F-15C/D, голяма част от които летят във Въздушната национална гвардия.

До 2024 г. трябва да се поръчат общо 80 броя F-15X, а общата нужда се изчислява на 144 самолета.

F-15X е развитие на най-новите версии на F-15E, които се продават на Катар (F-15QA) и Саудитска арабия (F-15SA), но машината ще е едноместна. Информация, че Boeing се опитва да пласира на ВВС на САЩ новопроизведени F-15 се появи още през миналото лято.

Свързани теми

Предишна публикация
Bombardier преговаря с Mitsubishi за продажба на регионалните си джетове
Следваща публикация
ВВС вече разполагат с изправен Ми-17
771 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 15

На фона на ескалиращата война в Украйна след руската инвазия там, усилено се заговори за…

Австрия загуби делото за Eurofighter

Австрийското правителство е загубило делото за финансови компенсации за покупката на Eurofighter. Това съобщава австрийската…
Меню