Очаквана политическа какофония около бъдещето на българската бойна авиация

651 прочитания

ПП не желаят още F-16 сега, ГЕРБ и ДБ са "за". Поне в момента, партиите изглежда, че не подкрепят идеята за междинен изтребител.

С политическо надвикване и рецитиране на лозунги се изпълни общественото пространство, след като снощи в медиите се появи информация, че служебният кабинет ще купува изтребители Gripen. На този фон, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов се опита да внесе яснота за перспективите пред българската бойна авиация и да разясни реалните действия на ръководеното от него военно ведомство.

Припомняме, че вчера, 6 октомври 2022 г., в изданието „24 часа” се появи материал със заглавие „Кабинетът на Радев иска да купи 10 изтребителя „Грипен”. Макар, че още снощи президентът Радев и МО се опитаха да обяснят, че става въпрос за процес започнат още пролетта и че се търсят самолети, които да запълнят дупката между пенсионирането на МиГ-29 и достигането до пълна оперативна готовност на новите F-16, темата бе широко коментирана днес от редица политически фигури.

„Тука ясно трябва да се заяви, че този тип решения, които включват многомилиардни ползвания на обществени средства, трябва да се вземат от новия парламент. За нас не е роля на служебния кабинет, да взима такива такива важни решения, в момента, когато новият парламент се съставя”, така коментира темата бившият премиер Кирил Петков, по време на пресконференция на ПП.

На същата пресконференция стана ясно и че ПП няма да подкрепи инвестиционния проект за покупка на още осем нови F-16 Block 70. Позицията бе изказана от Асен Василев.

„Име много различно виждане относно F-16. Изразили сме го още като правителство. Ние казахме, че нито един лев на българския данъкоплатец не трябва да бъде даден за покупка на нови самолети, докато не пристигнат първите. Всеки опит да се прокара такова решение ще срещне нашия отпор. Това да плащаме напред за нещо, преди да сме получили първата поръчка е абсолютно безотговорно”, заяви Василев.

Трябва да се отбележи, че действително през миналата пролет Василев заяви, че няма да се купуват още F-16, преди да бъдат получени вече поръчаните. Преди това, през февруари, той нарече купените от кабинета „Борисов 3“ F-16, „самолети на хартия“. В кабинета „Петков” той бе вицепремиер и министър на финансите.

В същото време, тогавашният военен министър Драгомир Заков демонстрира завидна активност по темата във втората половина на юли, когато вече беше ясно, че новите парламентарни избори са практически неизбежни. Заков бе от квотата на ПП.

По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пресконференцията на ПП, включително в частта ѝ за новите бойни самолети.

„Те казаха, че са против закупуването на военни самолети. Ние не може да се сърдим на президента Радев, който е летец и сигурно си има предпочитания към марката самолет. Ние, като правителство, и ние, като партия, заедно с нашите приятели от СДС, сме на мнение, че втората част на ескадрилата трябва да си е такава, каквато е първата. Блок 16… 18… Какво беше? Ф-16 блок 70. Вече и аз ги забравям”, размишлява на глас бившият премиер.

Позицията на ГЕРБ бе ясна още преди изборите, когато от партията поставиха покупката на следващите осем F-16, като основно условия към съставяне на бъдещи коалиции. Борисов настояваше за спешна покупка на тези самолети и през миналия февруари.

Ивайло Мирчев, едно от лицата на ДБ, който е избран и в следващия парламент, се включи в надприказването по темата, като едновременно критикува позицията на ПП и в същото време се сближи с казаното от Борисов.

„Тезата, че България трябва да придобие нови бойни самолети едва след като получи първите 8 поръчани F-16 е безотговорна спрямо сигурността на страната, безотговорна е и спрямо ВВС, които години наред не получават технологично оборудване на нужното ниво.

От друга страна не е работа на служебното правителство, което има за основна задача да проведе избори да избира изтребители, но това трябва да е приоритет на новия парламент.”, написа той в профила си в социалната мрежа Facebook.

В позиция до медиите от Изпълнителното бюро на БСП посочват, че са категорично против разходи за самолети “Грипен“, които според тях били обявени вчера от президента Радев.

„Не е работа на служебен кабинет да преговаря и ангажира дългосрочно България с такива договори. Вече има избран парламент и само той може да се произнася“, се казва в позицията на партията.

Министър Стоянов: Не купуваме самолети, а събираме информация

В късният следобед служебният министър на отбраната Димитър Стоянов направи брифинг за медиите, на който се опита да внесе яснота за процесите, които вървят в момента.

„Служебното правителство не купува самолети, служебното правителство събира оферти, а целта на събирането на офертите е те да бъдат представени в Народното събрание и да се вземе информирано решение относно бъдещето на изтребителната авиация в България”, обобщи служебният министър на отбраната.

Стоянов припомни, че още на първата си пресконференция, като министър той е заявил, че положението на българската изтребителна авиация е незавидно и се полагат сериозни усилия за стабилизация на ситуацията. Част от тези усилия е придобиването на осем двигателя РД-33 за МиГ-29, които ще дойдат от Полша.

„Тези двигатели ще стигнат за това изтребителната авиация да се използва до края на 2023 г. Предприели сме действия, с които сме поканили четири страни да ни предоставят оферти за самолети втора употреба, подчертавам – втора употреба. Става въпрос за Швеция, Франция, САЩ и Израел”, разказа Стоянов.

Той каза, че към момента са проведени работни срещи с Франция и Швеция и се чакат отговори от другите две страни. Въпреки твърденията в някои медии, че вече има оферта от Швеция, министър Стоянов каза, че все още такава не е получена.

Стоянов подчерта и че в действащия в момента Закон за отбраната и въоръжените сили е заложен ясен процес за сключване на военни сделки, чиято стойност надхвърля 100 млн. лева. Става въпрос за писане на проект за инвестиционен разход от МО, одобряването му в Министерски съвет, внасянето му в Народното събрание, където минава последователно в ресорните комисии и след това в пленарна зала. Договорът се подготвя и сключва едва след това.

„И ако договорът е международен, отново ще се мине през Народното събрание за ратификация. Стъпките са ясно описани в закона”, уточни Стоянов.

Стоянов заяви, че желанието му е да няма дупка в способностите на ВВС между края на 2023 и въвеждането в оперативна готовност на F-16, което няма как да се случи преди 2027, дори 2028 г. Той обясни, че в този период някой трябва да носи дежурството по „ер полисинг” над България.

Министърът каза, че е трудно в момента да се дават оценки за това, колко годишно ще трябва да се плаща за тези способности, предвид че има два основни варианта – оперативен лизинг (наем) или финансов лизинг (разсрочено плащане), за придобиването на самолетите. Ориентировъчно това можело да излиза 100 – 120 млн. на година, но цената вероятно ще варира в широки граници от споменатата сума в зависимост от конкретните условия. Например, дали става въпрос за това тези самолети да се използват три, пет или повече години.

„За да са всички равнопоставени, в момента сме поискали оферта за използване в рамките на 10 години на осем едноместни и два двуместни самолета. Желаем самолети „втора ръка”, но дали ще предложат такива, дали ще са нови, оставяме го на представителите на съответните страни да направят оценките си, за това кое ще е по-конкурентно. За нас е най-добре нещо достатъчно евтино и с достатъчни способности”, обясни Стоянов.

Служебният министър каза, че се надява в рамките на месеца да има конкретните предложения от страна на четирите страни.

Служебният военен министър не пропусна да отбележи, че договорките по вторите осем F-16 са били проведени от неговия предшественик Драгомир Заков, който бе министър на отбраната в кабинета „Петков” и в светлината на изказванията на Асен Василев попита дали не са забравили, че техният министър в договарял сделката.

Относно евентуалният договор за още осем F-16, министър Стоянов каза, че служебното правителство е подготвило проекта за инвестиционен разход и ще го внесе в новото Народно събрание. Американската страна е удължила срока на офертата до 15 декември и Стоянов отбеляза, че се надява Парламентът да има достатъчно време да вземе решение по темата.

Стоянов още каза, че Стратегическият преглед на отбраната от 2019 г. предполага, че България трябва да разполага с две ескадрили бойни самолети, което също е сред причините в момента да се търси опция за наемане на още изтребители.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 21
Следваща публикация
ВВС участва в тренировката „Blue Bridge”
651 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Провежда се съвместното учение „Blue Bridge 2019”

Българските ВВС участват в съвместно учение „Blue Bridge 2019” с участие на сили и средства от ВВС на Република България, ВВС на Румъния и ВВС на Канада. Това съобщиха днес, 18 септември 2019 г., от Военновъздушните сили.

Lockheed Martin заяви готовност за по-бърза доставка на F-16 за България

Lockheed Martin има възможност да по-бърза доставка на българските F-16 и първите доставки да станат факт в края на 2022 г. Това се казва в изявление на Джим Робинсън, директор Международно бизнес развитие за F-16 в Lockheed Martin, разпространено до медиите днес, 11 април 2019 г.

Първият Су-25 замина за ремонт в Беларус

Първият щурмови самолет Су-25 от състава на българските ВВС е заминал днес, 28 август 2019 г., за основен ремонт в Беларус. Това научи АЕРО от собствени източници, като информацията бе потвърдена и от МО.

Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS

Правителствата на Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на проекта FCAS, който предвижда създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Съобщението за това бе публикувано от Airbus в късните часове на 12 февруари 2020 г.

Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще търси тълкуване от Народното събрания дали в процедурата за покупка на нов боен самолет могат да се включат и нови държави или ще се работи само с подбраните три. Това каза той днес, 15 декември 2017 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Меню