ВВС вече имат способност да поддържат катапултните кресла на PC-9M

391 прочитания

Във Военновъздушна учебна база бе официално открита лаборатория за изпълнение на регламентни работи и обслужване на катапултните седалки CH-11A на самолет Пилатус РС-9М. Това съобщиха оттам днес, 26 юни 2020 г.

В изпълнение на договор със завода производител на самолет РС-9М от края на 2018 г., за нуждите на Военновъздушните сили бе осигурено необходимото оборудване и резервни части за изпълнение на две и шест годишно обслужване на седалките. За целта в ескадрилата за „Периодично обслужване и войскови ремонт” на Военновъздушна учебна база Долна Митрополия бе оборудвана лаборатория, в която е разположено оборудването за извършване на необходимите тестове и проверки на агрегати от катапултните седалки.

Седем военнослужещи от инженерно-техническия и летателен състав преминаха през необходимото обучение, което се проведе завода производител на седалките – Martin-Baker в Лондон. В рамките на три седмици те преминаха през теоретично и практическо обучение, което завърши с полагане на изпит и издаване на сертификати за правоспособност.

С разкриването на тази лаборатория ще бъдат спестени финансови средства и време, тъй като до момента тези регламентни дейности се извършваха в завод Pilatus в Швейцария, което отнемаше около шест и повече месеца за един комплект седалки, се казва още в съобщението на учебната база.

Повече от 15 години след придобиването на шестте самолета PC-9M поддръжката на катапултните му кресла беше основна ахилесова пета – поддръжката на седалките бе скъпа и се осъществяваше от Pilatus. През лятото на 2018 г. ВВС се опитаха да купят тази способност директно от Martin-Baker, но от компанията отказаха, тъй като имаха договор с Pilatus поддръжката да се извършва от швейцарската компания.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Мирчев: Имаме затруднения при летателната подготовка с МиГ-29
Следваща публикация
Парашутни скокове и полети с PC-9 в Долна Митрополия
391 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО стартира обществена поръчка за ремонт на Су-25

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт, удължаване на ресурса и обновяване на щурмовите самолети Су-25 от състава на ВВС на България.

Pilatus спира производството на PC-6

Швейцарският производител Pilatus обяви, че спира производството на еднодвигателния турбовитлов самолет PC-6 Porter. Това съобщиха оттам днес, 28 август 2017 г.

Тежък инцидент с Ту-22М3

При тежък инцидент на земята, трима души от екипажа на бомбардировач Ту-22М3 от състава на…

Флотът от C-27J се приземява след Нова година

Флотът от военно-транспортни самолети C-27J Spartan ще бъде приземен след Нова година. Това стана ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, по време на изслушване в Комисията по отбрана в НС провело се днес, 7 декември 2017 г.

Меню