Румънският парламент разреши покупката на още пет F-16, мисли се и за F-35

1K прочитания

Румънският парламент даде разрешение за покупката на още пет употребявани изтребителя F-16 от Португалия. В същото време, военният министър на страната Габриел Леш заяви, че се мисли и за покупката на F-35, но след около 10 години.

Румънският парламент е одобрил покупката на петте F-16, както и на пакет съпътстващо оборудване от САЩ, тъй като стойността на сделката надхвърля €100 млн. и румънското законодателство изисква парламентарно решение в тези случаи. Не се съобщава, обаче каква ще е стойността на покупката, нито кога ще се подпише реалния договор.

Днес, 3 юли 2019 г., министърът на отбраната на страната Габриел Леш е заявил, че петте самолета ще бъдат купени по същата схема, по която бяха купени през 2013 г. първите F-16. Самолетите ще са и от същата модификация и ще бъдат модернизирани по същия начин.

Това значи, че става въпрос за складирани F-16A/B Block 15 от САЩ, които ще бъдат модернизирани до стандарта MLU в португалското авиоремонтно предприятие OGMA.

През модернизация и ремонт ще минат четири (три едноместни и една спарка) от петте поръчани. Петият едноместен изтребител ще се използва за донор за резервни части.

Не е ясно, кога ще пристигнат изтребителите в Румъния. Те ще допълнят сега наличните 12 броя F-16 MLU, които пристигнаха в страната през 2016 – 2017 г., в 53-та ескадрила, разположена в авиобаза Фетещ.

Идеята за покупката на още пет F-16 бе лансирана в Румъния още през миналото лято, но ще се реализира сега.

Министър Леш е потвърдил, че в перспектива страната му има интерес към покупката на F-35, но според него, това е щяло да стане след 2028 г. Леш е заявил, че цената на новите F-16, които се предлагат на страната му била практически сходна с тази на F-35. През април, когато САЩ обявиха, че гледат на Румъния, като на потенциален оператор на F-35, Леш каза, че за сега това не стои на дневен ред.

Той не е дал повече информация по намерението на Румъния да поръча още 36 броя F-16. Този план бе обявен вече многократно в последните няколко години, но няма конкретни стъпки по него, включително няма яснота, дали ще се търсят новопроизведени или употребявани изтребители. Така румънските ВВС ще трябва да продължат да експлоатират остарелите МиГ-21 LanceR поне още четири – пет години.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от канадския изтребителен конкурс
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Намаляването на цената на F-16 не е за сметка на качествата му
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ подкрепя напълно офертата за нови F-16

Съединените щати подкрепят силно офертата за новопроизведени F-16. Това стана ясно от изказване на американския посланик Ерик Рубин, по време на бизнес-обяд, организиран днес, 21 ноември 2018 г., от Американската търговска камара. Нови детайли по американската оферта, включително и финансовите ѝ параметри не бяха огласени, нито от Рубин, нито от представителите на Lockheed Martin, но възникнаха въпроси свързани с доставката на самолетите в срок.

Стартира съвместната подготовка „Green Bridge 2018”

Екипажи на изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и F-16 от състава на гръцката авиобаза Неа Анхиалос, започват от днес, 11 септември 2018 г., участието си в съвместни полети „Green Bridge 2018”.

Катар заяви желание да купи Eurofighter

Катар даде заявка за покупката на 24 броя многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Това страна след като днес, 17 септември 2017 г., бе подписано писмо за намерение (LOI) за сделката.

Появиха се снимки на деветия прототип на Су-57

Деветият прототип на руския изтребител от следващо поколение Су-57 бе пребазиран в изпитателния център „Громов”, в Жуковский, което даде възможност за поява на първите снимки на машината.

Меню