Димитър Стоянов: САЩ ни предупредиха да не режем пакета на F-16

1K прочитания

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС заяви в ефира на bTV, че Съединените щати са ни предупредили да не режем прекалено пакета по сделката за F-16, защото това ще застраши реализирането ѝ.

„Резервните двигатели са намалени от два на един, нашлемните системи са намалени. Стига се до там, че американското правителство предупреждава българското правителство, че при този орязан пакет рискът за реализиране на програмата F-16 е голям и те препоръчват да вземем пълния пакет. А това е разбираемо, защото този пълен пакет го е искала и българската страна”, заяви Стоянов в предаването „Лице в лице”.

Това е първото разкритие, че САЩ са имали резерви по начина по който е бил договарян точния пакет стоки и услуги, които вървят с българските F-16. Стоянов разкри и че заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов е давал насоки, за това, че пакетът трябва да бъде намален в името на намалената цена.

„Ето какво пише в един документ – „Водещото условия при избора на пакет, да бъде формиращата го цена”. А г-н Запрянов каза, че военната експертиза била орязала пакета. Той даже не си позволи да каже „орязване”. Не е коректно вината за орязването да бъде прехвърляна на военната експертиза. Не, тя е направила, това, което ѝ е зададено от политиците. И пак казва, има документ за това, разписан от заместник-министър Запрянов”, отбеляза Стоянов.

Той заяви, че е запознат с всички документи по въпроса, включително искането за обвързваща оферта (LOR) и проектодоговора (LOA). Стоянов акцентира, че в пакета няма високоточно оръжие за удари по земни цели, а за работа с него не се планира обучение, нито за летателния, нито за техническия състав, което надува цените в бъдеще. Била отрязана и тригодишната интегрирана логистична поддръжка (тоест, в рамките на този период България се грижи само за осигуряването на екипажи и гориво, а останалото е грижа на доставчика).

„Целеуказващите контейнери Sniper, първоначално се искат четири, което е приемливо за осем самолета, сега са редуцирани на два и те няма да бъдат обслужвани в България. Всичко необходимо по тях ще се извършва в САЩ. Защо българските инженери няма да се обучат да поддържат контейнерите? Щеше да е по-изгодно. Още повече, че тези контейнери, като отидат в САЩ ще бъдат връщани след 180 дни. През това време стоим с един контейнер? Това ли ни е бойната готовност?”, пита Димитър Стоянов.

Той попита риторично и как е имало преговори, когато няма никакво реално намаляване на цените на сделката, а има само орязване.

„Самолетът ми харесва, не ми харесва начинът по който подходи българското правителство към него”, каза в заключение Стоянов, като отбеляза, че единственият ход на правителството в момента е да налее повече пари за да получим оборудван самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството актуализира бюджета заради F-16
Следваща публикация
Заместник-министър Запрянов: Генерал Стойков и неговия екип определиха орязването на пакета за F-16
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Словакия отложи избора на нов изтребител след напрежение в правителството

Премиерът на Словакия Петер Пелегрини обяви днес, 20 юни 2018 г., че решението за това какъв изтребител ще купи страната му се отлага. Изказването идва след като в управляващата коалиция в Словакия се появи напрежение, заради желанието на министъра на отбраната Петер Гаждош за бърза покупка на F-16V.

Катар взима още 12 броя Dassault Rafale

Катар ще реализира опцията си за покупка на 12 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, към вече сключената сделка за 24 машини от същия тип. Това съобщи производителя Dassault днес, 7 декември 2017 г.

Меню