САЩ отпуснаха $56 млн. военна помощ по сделката за F-16

539 прочитания

Конгресът на САЩ е одобрил предложението на Държавния департамент за отпускане на $56 153 980 за финансиране на сделката за покупката на изтребители F-16 от България. Това съобщи днес, 2 септември 2019 г., Министерство на отбраната.

От съобщението на МО се разбира, че въпросните малко над $56 млн. (100 млн. лева) ще бъдат добавени към вече изплатената на САЩ сума от $1,2 млрд. по четирите договора за покупка на осемте изтребителя F-16C/D Block 70.

На 19 юли 2019 г. Народното събрание ратифицира четирите договора за придобиването на самолети F-16 Block 70 на обща стойност $1 256 153 980. С това САЩ реално финансират разликата между $1,2 млрд. и реалната стойност на договора.

Финансирането става по линия на програмата за военна помощ FMF и реално покрива около 4,5% от цялата стойност на сделката.

Военният министър Красимир Каракачанов преди повече от месец заяви, че очаква САЩ да поеме около $60 млн. лева от стойността на сделката. В началото на август временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман също спомена военна помощ по покупката на F-16, като тогава той каза, че тя ще е между $47 и 60 млн.

Това е най-голямата единична военна помощ, която САЩ е отпускала за България. За последните около 25 години, в които се отпуска подобна военна помощ по програмата FMF, на България са били дадени около $300 млн.

Въпреки военната помощ по програмата, покупката на F-16 надхвърля с близо 650 млн. лева предварителния бюджет от 1,5 млрд. лева.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира българо-гръцко учение по „ер полисинг”
Следваща публикация
Първият Су-25 замина за ремонт в Беларус
539 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов: Още нищо не ни е предложено, но преговорите вървят добре

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че не може да се дават оценки за предложенията на САЩ за F-16, защото такова още нямало, но иначе преговорите вървели добре. Това каза той днес, 15 май 2019 г., пред журналисти.

Димитър Стоянов изрази несъгласие с твърденията на Цветанов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител изрази сериозното си несъгласие с изложените факти от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който за пореден път напрадна президента Радев заради програмата за придобиване на нов боен самолет.

Министър Каракачанов най-вероятно ще удължи работата на комисията за изтребителя

Военният министър Красимир Каракачанов заяви днес, 16 октомври 2018 г., че най-вероятно работата на експертната комисия, оценяваща офертите за нови изтребители, ще бъде удължена. Той също така се съгласи с призива на президента Радев за „радиомълчание” по темата.

Меню