Премиерът обвърза преговорите за F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ, но почти веднага се отрече от думите си

2K прочитания

Премиерът Бойко Борисов обвърза преговорите за доставката на F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ и в типичен него стил, само минута по-късно се отметна от тази си позиция. Това стана днес, 29 април 2019 г.

„Ако разликата в цената е висока или неизгодна за нашата икономика. Представете си, вкарваме и продаваме на пазара по-скъп американски газ. Кой ще го вземе? Ще се купува по-евтиния руски газ. Те (САЩ – бел. ред.) имат програма за дотиране, за да има конкуренция. Това говорихме и второ, всички имаме амбиция за до 2% от разходите за НАТО да идат (става въпрос за процент разходи за отбрана от БВП – бел. ред.), имаме и в Ново село база и както му казах, президентът Тръмп, като бизнесмен казва, добре ще ти дадем това, а ти какво ще ни дадеш? И ние казваме, „Окей – Относно военната сигурност имаме бази, летища, купуваме F-16 Block 70 или какъвто и да е добър самолет нов и в същото време казваме, добре, а вие нещо в замяна няма ли да направите за нас?”, каза Борисов пред репортери.

Той направи този коментар в отговор на въпроса, как си представя, че САЩ ще дотира доставката на техен природен газ у нас, както премиерът заяви пред присъстващите журналисти, че може да стане. Борисов говори след конференция за алтернативни източници на природен газ, с акцент върху втечнения природен газ от Съединените щати. На конференцията присъства и Томас Пайл – председател на неправителствената организация „Американския енергиен алианс“ и Института за енергийни изследвания във Вашингтон. Борисов обаче представи американеца, като съветник на президента Тръмп.

Буквално минута, след като обвърза преговорите за газ и F-16, министър-председателят се отметна от тази си позиция, след като му бе зададен директен въпрос да потвърди, че България ще иска по-евтин природен газ в замяна на покупката на изтребители от САЩ.

„Ние не преговаряме още. Не ми слагайте думи в устата, утре някой да каже, че с президента Тръмп лобираме за самолети и сме лобисти. Ей тука има негов съветник, може да каже. Ние не лобираме и не участваме в лобистки неща”, заяви Борисов и посочи присъстващия Томас Пайл.

Няколко секунди по-късно, обаче въпросът за преговорите за F-16 и газта отново излезе от устата на Борисов, когато бе запитан, кога може да се чакат резултати от искането за дотирани доставки на газ за България.

„Ми като си отиде, като каже (сочейки отново присъстващия Пейл – бел.ред.)… Аз се надявам, че в преговорите с правителството на САЩ за самолетите ще се срещаме в следващите месеци. Живот и здраве!”, отговори Борисов.

Преди малко повече от две седмици, премиерът Борисов заяви пред журналисти, че лично ще преговаря с американския президент Доналд Тръмп за покупката на F-16, въпреки че в рамките на същото изказване бе казал, че не се бърка в процеса и дори бил забранил да му докладват какво се случва с него.

Свързани теми

Предишна публикация
МиГ-29 тренират за парада над София (видео)
Следваща публикация
Отново ще има въздушен парад за 6 май
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Великобритания получи първите си F-35B

Великобритания получи първите четири многоцелеви изтребители от следващо поколение F-35B. Самолетите пристигнаха вчера, 6 юни 2018 г., в базата на Кралските ВВС Мархам в Норфък.

Хърватска избра употребявани израелски F-16

Съветът по отбрана на Хърватска взе решение, че израелската оферта за употребявани изтребители F-16 е най-добра, с което формално приключи процеса по избор на нов изтребител за страната.

МО изпрати RFP за новия изтребител

Министерство на отбраната е изпратило запитване за даване на оферти (RFP – Request for Proposal) по програмата за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това е станало миналия петък, 29 юни 2018 г. АЕРО научи това от два независими източника.

Меню