Първият Су-25 замина за ремонт в Беларус

2K прочитания

Първият щурмови самолет Су-25 от състава на българските ВВС е заминал днес, 28 август 2019 г., за основен ремонт в Беларус. Това научи АЕРО от собствени източници, като информацията бе потвърдена и от МО.

Първият Су-25 заминава за Беларус след месеци на трудности по изпълнението на договора, сключен през декември 2018 г., които бяха преодолени със спешни законови промени.

По неофициална информация, първият заминал за ремонт щурмовик е двуместен Су-25УБК с борден номер 002. Според договора между българското МО и беларуското държавно предприятие „558-ми авиоремонтен завод”, ремонтът трябва да приключи в рамките на 11 месеца. Графикът, заложен в споразумението, казва че самолетите трябва да заминават за Беларус по един на всеки 40 дни.

Самолетът е излетял в разглобено състояние на борда на транспортен самолет Ил-76ТД с беларуска регистрация EW-412TH. Машината е пристигнала в Безмер днес преди обед и е излетяла оттам около 15,30 часа, като около 17 часа вече се беше приземила в Барановичи, където се намира „558-ми авиоремонтен завод”.

Драмите около ремонта на българските Су-25 в Беларус продължиха почти до последния момент, като срещу договора се усещаше сериозна съпротива на различни нива, включително и опит за покана на Русия да извърши ремонта, която дойде от председателя на Народното събрание. Основният проблем около него бе фактът, че срещу Беларус има оръжейно ембарго от страна на Европейския съюз, което прави временния износ на щурмовите самолет невъзможен.

Поради това, първо на 19 юни 2019 г., Министерски съвет прие допълнение към свое постановление от 2001 г., което третира различни ембаргови режими. Конкретното допълнение бе за ембаргото на ЕС спрямо Беларус. Така практически даде възможност за издаване на разрешение за временен експорт.

Междувременно, в края на юни бе преведена цялата сума за реализация на договора, която е 82,51 млн. лева.

Въпреки това, договорът не започна да се изпълнява, тъй като от Министерство на икономиката отказваха да издадат разрешение за временен износ, като съпротива се усещаше и от страна на външно министерство.

За да се преодолее това се стигна до законови промени, които Народното събрание прие в последния си работен ден, 31 юли, преди августовската си ваканция.

Преди второто четене на промените по Закона за забрана на химическото оръжие и за контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори, бе направено предложение за изменение на неговите преходни и заключителни разпоредби. В рамките на тези промени се дава възможност Министерство на отбраната да издава разрешения за експорт на оръжие. Промените бяха предложени от двама депутати от ГЕРБ и един от „Обединени патриоти“ и бяха одобрени от управляващото мнозинство.

В началото на август, обаче е възникнал нов проблем около реализацията на договора, след като от Европейската служба за външна дейност (структура на ЕС изпълнява функции на външно министерство и дипломатически корпус) е пристигнало неформално запитване за обстоятелствата около сключения вече договор.

АЕРО научи от свои източници, запознати с процесите, че в средата на месеца е била проведена работна среща между представители на министерствата на отбраната и външните работи, за излизане с единна позиция по казуса. На срещата е постигнато съгласие за изпращане на неофициален отговор на запитването на Европейската служба за външна дейност, в който да се обясни общо фактическото положение около договора.

Но на нея отново е станало ясно, че Външно министерство е твърдо против реализацията на договора в настоящия му вид, като позицията се споделя и от други държавни служби. От Външно са посочили, че според техния анализ има нарушения на санкционния режим срещу Беларус, което може да доведе до санкции от страна на ЕС. От министерството са подчертали и че са били против промените в режима за издаване на разрешения за експорт на въоръжение, което също можело да доведе до санкции от страна на Европейския съюз.

Според източници на АЕРО, превозът на първия Су-25 е трябвало да стане около 20 август, но в последния момент са се появили нови административни пречки за реализацията на това.

Миналата събота, 24 август, с казуса се занима и премиера Бойко Борисов, който изненадващо посети авиобаза Безмер.

„Очаквам в кратки срокове компетентните органи да подготвят самолетите за транспортиране и ремонтът да започне. Това ще позволи възстановяване на летателната годност на самолетите Су-25 и запазване на придобитите отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет”, каза Борисов в авиобазата.

Очевидно, директната намеса на премиера Борисов явно е била нужна, защото само четири дни по-късно, първият самолет замина за ремонт.

Рамковото споразумение между МО и „558-ми авиоремонтен завод” бе сключено през декември 2018 г. То покрива ремонтът, удължаването на техническия ресурс и малката модернизация на общо осем български Су-25 (два двуместни УБК и шест едноместни К). След ремонта, машините ще могат да продължат да се експлоатират до 2027 – 2028 г.

Повече подробности за това какво ще представляват дейностите по българските Су-25, може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ отпуснаха $56 млн. военна помощ по сделката за F-16
Следваща публикация
МО е превело цялата сума по сделката за F-16
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Провали се обществената поръчка за ремонт на два L-39

Министерство на отбраната може да се похвали с още една провалена обществена поръчка свързана с поддръжката на авиацията. Вчера, 11 април 2019 г., бе прекратена процедурата за ремонт на два учебно-тренировъчни самолета L-39ZA.

Меню