Полша очаква да намали цена на F-35

652 прочитания

Полша очаква сериозно да свали цената на изтребителите F-35, които смята да купи. Това заяви министърът на отбраната на страната Мариуш Блашчак.

„Цената, която се дава от Държавния департамент на САЩ е максималната. Както видяхме миналата година, когато купихме зенитните системи Patriot, тя подлежи на намаляване. Тогава ни дадоха максимална цена от $10,5 млрд., но чрез преговори достигнахме цена от $5 млрд.”, заявява Блашчек във връзка с посочената цена за 32-та F-35 от $6,5 млрд.

Полският министър на отбраната е посочил, че преговорите за намаляване на цената вървят в момента, но не посочва каква цена се очаква да бъде постигната.

Блашчек е заявил още, че този договор ще е най-важния в най-новата история на полските въоръжени сили и полското правителство има намерение да финализира преговорите и да подпише договора във възможно най-кратки срокове.

Той е казал и че полските МиГ-29 и Су-22 е трябвало да бъдат подменени отдавна, но предходното правителство е решило да се инвестира в продължаващата експлоатация на тези типове.

Вчера, 11 септември 2019 г., Държавният департамент обяви, че разрешава покупката на 32 броя F-35A от Полша за сумата от $6,5 млрд. Самолетите ще подменят двете ескадрили МиГ-29 и една ескадрила Су-22, които все още се експлоатират от полските ВВС.

Очаква се първите полски F-35A да бъдат предадени през 2024 г. и да бъдат използвани за тренировка и обучение в САЩ.

Свързани теми

Предишна публикация
МО пусна обществена поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС
Следваща публикация
Полша получи разрешение да купи 32 броя F-35 за $6,5 млрд.
652 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Израел поръчва още 17 броя F-35

Израел сключи споразумение за доставка на още 17 броя F-35I. Това е съобщило израелското МО вчера, 27 август 2017 г.

Стрелби на Графа

Малко, но от сърце! Това е може би най-точното определение за тазгодишните стрелби с управляеми…

Малайзия ще търси лек изтребител

Малайзия ще търси покупката на лек и евтин многоцелев изтребител, който да отговаря точно на настоящите и бъдещи нужди в областта на отбраната. Това съобщава IHS Jane’s.

Меню