Полша очаква да намали цена на F-35

652 прочитания

Полша очаква сериозно да свали цената на изтребителите F-35, които смята да купи. Това заяви министърът на отбраната на страната Мариуш Блашчак.

„Цената, която се дава от Държавния департамент на САЩ е максималната. Както видяхме миналата година, когато купихме зенитните системи Patriot, тя подлежи на намаляване. Тогава ни дадоха максимална цена от $10,5 млрд., но чрез преговори достигнахме цена от $5 млрд.”, заявява Блашчек във връзка с посочената цена за 32-та F-35 от $6,5 млрд.

Полският министър на отбраната е посочил, че преговорите за намаляване на цената вървят в момента, но не посочва каква цена се очаква да бъде постигната.

Блашчек е заявил още, че този договор ще е най-важния в най-новата история на полските въоръжени сили и полското правителство има намерение да финализира преговорите и да подпише договора във възможно най-кратки срокове.

Той е казал и че полските МиГ-29 и Су-22 е трябвало да бъдат подменени отдавна, но предходното правителство е решило да се инвестира в продължаващата експлоатация на тези типове.

Вчера, 11 септември 2019 г., Държавният департамент обяви, че разрешава покупката на 32 броя F-35A от Полша за сумата от $6,5 млрд. Самолетите ще подменят двете ескадрили МиГ-29 и една ескадрила Су-22, които все още се експлоатират от полските ВВС.

Очаква се първите полски F-35A да бъдат предадени през 2024 г. и да бъдат използвани за тренировка и обучение в САЩ.

Свързани теми

Предишна публикация
МО пусна обществена поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС
Следваща публикация
Полша получи разрешение да купи 32 броя F-35 за $6,5 млрд.
652 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-21 се разби в Румъния

Изтребител МиГ-21 се разби при тренировъчен полет в Румъния. Пилотът му се е катапултирал успешно.…

Украинска жалба спря поръчката интегрираната логистична поддръжка за МиГ-29

Украинската държавна компания УКРИНМАШ е внесла през миналата седмица и днес, 19 декември 2017 г., е публикувана жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Жалбата е срещу решението на МО да стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за интегрирана логистична поддръжка за изтребителите МиГ-29. КЗК е първоинстанцонен орган за обжалване на решения по Закона за обществените поръчки (ЗОП), по чиито ред се провежда процедурата за МиГ-29.

Подробности за катастрофата с египетски Rafale

Египетските ВВС със сигурност са загубили Rafale EM в катастрофа, която е станала факт на 28 януари 2019 г. Това пише френското издание Mediapart. Египет, обаче отрича да е имало инцидент с Rafale.

Турски медии спекулират с покупката на Су-57

Турският вестник Yeni Şafak съобщава, че страната може да се ориентира към руския изтребител от следващо поколение Су-57, ако САЩ наистина наложат ембарго върху доставките на F-35. Новината бе разпространена в неделя, 27 май 2018 г.

Меню