ВВС гаси пожар в района на Карлово

110 прочитания

Днес, 1 септември 2020 г. в 10,09 часа вертолет AS 532AL Cougar от състава авиобаза Крумово излетя за участие в разузнаване и гасене на пожар на борова гора в района на Карлово. Това съобщиха от ВВС.

Екипажът беше начело с капитан Иван Панев, а майор Александър Цанков беше втори пилот. Капитан Божидар Славчев и капитан Игнат Мечев бяха бордни техници. Старши сержант Костадин Джунев и старши сержант Красимир Машев – оръжейни техници.

Мисията продължи 4 часа и 40 минути и бяха направени 18 пуска на вода над пожара. Водоснабдяването се извърши от язовир Мурла.

Шефът на горското стопанство на Карлово Златю Кличев е казал за БНР, че вертолетът е имал ключова заслуга за бързото овладяване на пожара.

ВВС започнаха да използват вертолетите Cougar за пожарогасене от въздуха, чрез използване на системата “Bambi bucket” в началото на този август. Преди това се използваше само Ми-17.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Стойков участва в церемонията по сертификация на канадските изтребители в Румъния
Следваща публикация
„Ер полисинг” ще се носи от Крумово
110 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Bell 505

Черна гора купува Bell 505

ВВС на Черна гора ще се сдобият с четири леки еднодвигателни вертолета Bell 505. Това съобщава сръбския авиационен портал Tango Six.

Представят антология с поезия писана от авиатори

На 10 октомври 2019 г. (четвъртък), от 18:30 ч., в Зала 1 на Централния военен клуб – София, ще бъде представена антологията „Поети, родени да летят“. Организатори са Командването на ВВС, Българското астронавтическо дружество – Пловдив и Издателство „Вион“.

Меню