Правителството заговори за пренасочване на военни вертолети към медицински и противопожарни задачи

86 прочитания

Премиерът Бойко Борисов заговори за пренасочване на военни вертолети към изпълнение на медицински и противопожарни задачи. Това заяви той на заседанието на Министерски съвет, което бе проведено днес, 18 януари 2018 г.

„Ананиев (министърът на здравеопазването – бел. ред.), правихме преглед на хеликоптерите. Имаме маса хеликоптери! С министър Каракачанов, с министър Радев (вътрешен министър – бел. ред.) сядате и правите. Имаме хеликоптери, които могат да станат изцяло за Бърза помощ. Имаме хеликоптери, които можем да ги преоборудване за горски пожари. Ще ги карат военните, така че ем ще натрупват допълнителни летателни часове, ем ще тренират, ем в същото време ще вържат работа и ще спасяват човешки живот. Имаме я техниката!”, това каза Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов взима след това думата и съобщава, че вече е имало работна среща по темата.

„Ще излезе предложение мое до вас, за направа на междуведомствена работна група, между МО, здравеопазването и МВР. Точно това уточнихме, че първо трябва да се направи една финансова сметка тези хеликоптери, които не ползваме, колко ще струва ремонтът им. След което, наистина, има достатъчно техника с която и нуждите на здравеопазването, и на МВР по отношение на пожари и други бедствия, при които се ползват вертолети”, обяснява военният министър.

Тази тема вече върви от около месец. На правителственото заседание от 13 декември 2017 г. премиерът Борисов заяви, че военните вертолети и самолети не летят и на никого не му прави впечатление, защото те нямали реални функции. Тогава бе изказана идеята част от авиационната техника да бъде дадена на Министерство на здравеопазването и на МВР.

Интересно е, че само преди седмица военният министър даде интервю за вестник „24 часа”, в което каза, че имало идея да се купят два нови вертолета за медицински задачи, която можело и да се реализира.

„Имаме техниката, не е нужно да се купуват нови хеликоптери. Те са здрави, но не са обслужвани. Ще дадем пари, ще ги обслужим”, обаче заявява днес премиерът Борисов.

На хартия българските ВВС наистина разполагат с „маса” вертолети – шест броя Ми-17 (два от тях са Ми-17ПП) и 12 броя AS 532AL Cougar, без да забравяме шестте леки Bell 206B-3 и още толкова щурмови Ми-24В.

Реално в момента от транспортните вертолети летят три – четири Cougar и единичен Ми-17.

Липсата на достатъчно пари за поддръжка е основната причина за това. Рамковите споразумения за логистиката на вертолетите Cougar са така направени, че осигуряват максимум четири изправни машини във всеки един момент. Проблемът при Ми-17 е намирането на пари за капитално-възстановителни ремонти, които се извършват от ТЕРЕМ „Летец” в София.

Трудно е да се предположи какво точно ще излезе от инициативата на правителството. Проблемът е най-вече паричен, но и въпрос от организационно естество.

Източници на АЕРО казват, че в последните седмици в МО е имало известни дебати на темата, какво да се прави с наличните 12 вертолета Cougar, като е имало идеи част от тях да се продадат или да се търси замяната им с по-малки машини.

Припомняме, че през 2011 г. е подписана тристранна заповед на премиера, военния и вътрешния министър, която заедно с няколко други заповеди и решения на МО и Министерски съвет, реално регламентират използването на военни летателни апарати за нуждите на други министерства.

Тази нормативна уредба позволява използването на Ми-17 за гасене на горски пожари, като това се прави сравнително активно през летните месеци и изпълнението на спорадични медицински полети, най-вече при донорски ситуации.

Какво обаче ще се промени след новата инициатива на правителството?

От няколко години в Министерство на здравеопазването има концепция за изграждане на система за осигуряване на спешна медицинска помощ от въздуха (HEMS). В нейните рамки територията на страната трябва да се покрива от няколко вертолетни площадки, които да осигуряват бърза реакция за превоз на пациенти в тежко състояние до специализирани медицински центрове.

Премиерът Борисов изрично заявява, че вертолетите ще се прехвърлят към Бърза помощ, но за сега не е ясно дали здравното министерство ще се опита да изгради работеща система за HEMS на територията на цялата страна (със съответните промени в системата за Спешна помощ и телефон 112). Ако МЗ се насочи към подобна идея, то ще трябва да разполага с минимум четири вертолета, плюс съответното медицинско оборудване в тях и площадки из страната, които да осигуряват бърз превоз на тежко пострадали.

Това обаче върви и със серия проблеми, най-вече продиктувани от високите експлоатационни разходи на 9-тонния AS 532, нуждата от инвестиции в медицинско оборудване и най-вече възстановяването на летателната годност на желаните за това вертолети. Ще се наложи и обучението на повече екипажи, включително и в спецификата на мисиите по HEMS, което да гарантира поддържането на дежурство с няколко машини в различни точки на страната.

Разбира се, активната експлоатация на още няколко вертолета Cougar ще е добре дошло за ВВС, като това ще даде повече нальот и на повече летци.

Отделен е въпросът, дали наистина здравното министерство ще иска и ще може да изгради реална и стабилно работеща система за спешна медицинска помощ по въздуха или ще видим някаква форма на „отбиване на номера”, чрез оборудването на (например) един вертолет и символичното му предаване на Бърза помощ, без това реално да разшири възможностите за оказване на помощ.

Ситуацията около вертолетите за борба с горските пожари е по-ясна. От години ВВС извършва тази задача при комбиниране на Ми-17 с външната система „бамби бъкет”. В последните години, както и през миналата 2017 г., ВВС и МО успяваха да осигурят един – два изправни вертолета за изпълнение на тези задачи.

В момента ВВС разполагат с един Ми-17 и към края на годината могат да получат от КВР и още една машина.

Реално тук би било добре да се извърши КВР на още един – два вертолета, както и да се инвестира в допълнителна подготовка на екипажите.

Какво точно ще излезе от правителствената инициатива, предстои да видим. Въпреки благородния замисъл, трябва да се отбележи, че основното предназначение на въоръжените сили е поддържане на способности за отбрана на България. Също така не трябва да се забравя, че всичко това идва на фона на протестите в много общински болници и хроничната липса на достатъчно ефективна Спешна медицинска помощ, не само в малките населени места, но дори и в столицата София.

Свързани теми

Предишна публикация
Инцидент с C-27J Spartan от състава на ВВС (обновена)
Следваща публикация
ВВС с анализ за 2017 г.
86 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС започва тренировките за въздушния парад за Гергьовден

От 3 до 6 май 2018 г. са планирани полети на вертолети и самолети на българските ВВС, с прелитане на малка височина над София, площад “Княз Александър I”, във връзка с подготовката и провеждането на военния парад в Деня на Храбростта и празника на Българската армия. Това съобщават от МО.

МО отново пусна обществена поръчка за пиротехнически изделия

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на барутни заряди и пиротехнически изделия за авиационна техника. Стойността на договора ще достигне 500 000 лв. без ДДС.

Меню