Две компании са заявили желание за поддръжка на флотските AS 565

1K прочитания

Две компании са подали заявления за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на вертолетите AS 565 и AS 356 от състава на българските ВМС.

Обществената поръчка е с две отделни обособени позиции – поддръжка на самите вертолети и поддръжка на газотурбинните двигатели Arriel 2C. Safran Helicopter Engines Germany GbmH е подала заявление за поддръжка на двигателите, докато Airbus Helicopters Romania е подала заявление за поддръжка на самите вертолети. Така фактически, за всяка позиция има точно един кандидат.

Процедурата за възлагането на обществена поръчка бе стартирана в средата на юли, като на 30 септември 2019 г. бе публикуван протокола от работата на комисията, в който се чете, че освен двете споменати компании, няма други постъпили заявления за участие.

Safran Helicopter Engines Germany GbmH и Airbus Helicopters Romania се допускат до участие в следващия етап от процедурата, който включва даване на първоначални ценови оферти и стартиране на преговори.

Очакваната стойност на поръчката е малко под 9,2 млн. лева без ДДС.

От публикуваните документи се чете, че рамковото споразумение за Интегрираната логистична поддръжка ще бъде с продължителност 60 месеца (пет години). Целта е да се осигури средно по 100 летателни часа годишно на вертолет, като общо се цели 200 или 300 часа годишно, в зависимост от наличните финанси.

Струва си да се отбележи, че в процедурата е залегнала поддръжката на един брой AS 356N3+. Това е по същество цивилен вариант на наличните AS 565MB Panther, които се експлоатират от ВМС на България. През май 2018 г. МО се споразумя с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу вертолетостроителя, което се водеше заради неизпълнени ангажименти по офсетното споразумение. Част от договора от миналата година включва доставката на употребяван вертолет AS 356N3+, на мястото на катастрофиралия през юни 2017 г. борд 902.

По неофициална информация, употребяваният AS 356N3+ се очаква да пристигне в България в близките седмици.

Свързани теми

Предишна публикация
Bell представи нов проект за разузнавателно-ударен вертолет
Следваща публикация
Китай показа множество нови системи по време на грандиозен военен парад в Пекин
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ ще предоставят три UH-60 на Албания

САЩ ще дарят три употребявани транспортни вертолета UH-60 Black Hawk на Албания. Това е съобщил министъра на отбраната на страната Олта Джачка.

Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес с H145

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес със своя двудвигателен модел H145, като и се предвижда моделът да продължи да се развива. Това съобщава Flightglobal.

Провали се обществената поръчка за ремонт на два L-39

Министерство на отбраната може да се похвали с още една провалена обществена поръчка свързана с поддръжката на авиацията. Вчера, 11 април 2019 г., бе прекратена процедурата за ремонт на два учебно-тренировъчни самолета L-39ZA.

Меню