Две компании са заявили желание за поддръжка на флотските AS 565

1K прочитания

Две компании са подали заявления за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на вертолетите AS 565 и AS 356 от състава на българските ВМС.

Обществената поръчка е с две отделни обособени позиции – поддръжка на самите вертолети и поддръжка на газотурбинните двигатели Arriel 2C. Safran Helicopter Engines Germany GbmH е подала заявление за поддръжка на двигателите, докато Airbus Helicopters Romania е подала заявление за поддръжка на самите вертолети. Така фактически, за всяка позиция има точно един кандидат.

Процедурата за възлагането на обществена поръчка бе стартирана в средата на юли, като на 30 септември 2019 г. бе публикуван протокола от работата на комисията, в който се чете, че освен двете споменати компании, няма други постъпили заявления за участие.

Safran Helicopter Engines Germany GbmH и Airbus Helicopters Romania се допускат до участие в следващия етап от процедурата, който включва даване на първоначални ценови оферти и стартиране на преговори.

Очакваната стойност на поръчката е малко под 9,2 млн. лева без ДДС.

От публикуваните документи се чете, че рамковото споразумение за Интегрираната логистична поддръжка ще бъде с продължителност 60 месеца (пет години). Целта е да се осигури средно по 100 летателни часа годишно на вертолет, като общо се цели 200 или 300 часа годишно, в зависимост от наличните финанси.

Струва си да се отбележи, че в процедурата е залегнала поддръжката на един брой AS 356N3+. Това е по същество цивилен вариант на наличните AS 565MB Panther, които се експлоатират от ВМС на България. През май 2018 г. МО се споразумя с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу вертолетостроителя, което се водеше заради неизпълнени ангажименти по офсетното споразумение. Част от договора от миналата година включва доставката на употребяван вертолет AS 356N3+, на мястото на катастрофиралия през юни 2017 г. борд 902.

По неофициална информация, употребяваният AS 356N3+ се очаква да пристигне в България в близките седмици.

Свързани теми

Предишна публикация
Bell представи нов проект за разузнавателно-ударен вертолет
Следваща публикация
Китай показа множество нови системи по време на грандиозен военен парад в Пекин
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи полет на Ка-52М

Днес 10 август 2020 г., руското министерство на промишлеността и търговията обяви, че модернизират боен…

Избраха изпълнител за поръчката за поддръжка на Bell 206

Компанията „Ротсас Интернешънъл” ЕООД е избрана за изпълнител на обществената поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от решение на министъра на отбраната от 16 ноември 2018 г., публикуван на сайта на МО.

Австралия купува AH-64E

Австралия ще купи щурмови вертолети Boeing AH-64E Apache Guardian, които ще заменят сега използваните 22…
Меню