Димитър Стоянов за състоянието на военната ни авиация

50 прочитания

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител даде вчера, 6 май 2018 г., пространно интервю за радио „Дарик”, в което говори за състоянието на военната авиация и проваления процес за покупка на нов боен самолет.

Публикуваме интервюто в частта му, която касае ВВС:

 – А в тъмната страна ли слагате причините за спирането на проекта за изтребителя?
Не бих казал, че го слагам в тъмната част, но казвам, че го слагам в частта, в която не беше коректно проследена работата на комисията по избор на нов самолет. Там се наговориха куп неистини. Неистина е примерно, че служебното правителство е взело решение за закупуване на конкретен тип изтребител. Няма такова нещо. Комисията, която работи от военни експерти, е подредила само алтернативата от различни типове самолети. Няма и една дума записана, където да се казва, че се предлага да се закупи конкретен тип изтребител. Това е. Единственото, което казват е, че на базата на методиката и на показатели, които са заложени, подредбата на различните алтернативи е следната. Така че служебното правителство – това е правителството на господин Герджиков – после единствено утвърди протокол, който беше представен от експертната комисия. А беше утвърден, поради простата причина, че имаше заложени срокове, а сроковете бяха заложени от министъра на отбраната от правителството на „Борисов 2“. Така че просто спазиха процедурата. Дали е в тъмната част – пак ще кажа, че не смятам, че е в тъмната част, но определено назначената анкетна комисия не подходи, според мен, по експертния начин. Тя беше си поставила една-единствена цел – целта да се провокира президента. И тя беше създадена, между другото, след едно изказване на президента отново за корупцията. Веднага след неговото изказване за корупцията последва пресконференция, водена от господин Цветанов, в която пресконференция беше казано, че в случая като че ли има много съмнения вероятно за корупция по високите етажи, че крадецът казва: „Дръжте крадеца“. Никъде не установи и в протокола от нейната работа не е записано, че има такива корупционни съмнения. Тоест, отпадат абсолютно всички съмнения, които бяха така тиражирани твърдо смело от господин Цветанов. Между другото, господин Цветанов прави едни изключително смели изказвания. Аз бих се въздържал от такива смели изказвания, поради простата причина, че човек трябва да е специалист в дадена област, за да може да влиза толкова надълбоко, да определя конкретни типове самолети, да изказва такива смели решения. Аз лично, ако ми представят една методика за физическо възпитание, не бих си позволил да дам оценка и да кажа дали е добра или лоша. Така че господин Цветанов прави определено едни изказвания, които не са истина. Ако си спомняте, той говореше за осми критерий – ами, само да му кажа, че критериите са три, и обикновено след три следва четири и пет, но не и осем. Така че определено това не е така.

По отношение на схемата за плащане – това беше споменавано няколко пъти от самата комисия – ами схемата за плащания не била задължителна. Разполагам с писма, в които писма министърът на отбраната запитва министъра на финансите дали е задължителна схемата. Ще ви зачета: „По отношение на схемата с примерно определения на плащанията, както и прогнозните срокове за доставка на активите по проекта за инвестиционен разход, считаме, че от бюджетна гледна точка тази информация е задължителна“. Вие кажете сега задължителна ли е или не е задължителна? Министърът на финансите казва, че е задължителна. Така че определено комисията не е стигнала до правилното заключение. Още повече, че самата комисия не работеше с експерти, тя работеше с министъра на отбраната, със заместник-министъра на отбраната, които не са участвали в процеса от 2 юни 2016 година до август месец 2016, когато бяха подготвени т.нар. „искания за предоставяне на информация“, когато наистина беше въведено такова ограничаващо условие като задължителност на схемата за плащане. Това са все неща, които останаха може би неразкрити пред обществеността, или пък целенасочено скрити.

 – И остана съмнението, че президентът може да е имал личен интерес в това да се случи този проект в рамките на служебния кабинет.
– Категорично няма как да има такова заключение, поради простата причина, пак казвам, че просто служебното правителство изпълни сроковете, които са заложени от предходното правителство на Бойко Борисов. Министър Ненчев е разписал искането за предоставяне на оферта. Там са записани конкретни срокове. Даже служебното правителство закъсня с утвърждаването на протокол. Интересно е заключението на комисията, която изказва категорично мнение, че ПИР-ът (проект на инвестиционен разход) не е бил подготвен добре. Този ПИР е правителствен разход. Проектът на инвестиционен разход е приет на 1 април 2016 година от Министерски съвет. На 2 юни 2016 година е приет от Народното събрание. Господин Цветанов е гласувал за този проект за инвестиционен разход. Тоест, излиза, че комисията, назначена от него, изведнъж казва, че проектът, който е подготвен от 43-то Народно събрание е нефелен. Тоест, има проблеми и трябва да бъде изчистен от неясноти. Комисията не казва, че експертната група е направила грешка, че е допуснала слабости. Напротив, упреците са към липсата на политическо ръководство, контрол на процеса от Министерството на отбраната, създаден нормативен вакуум. Това са все неща, които се съотнасят към Министерство на отбраната, тоест, отново към правителството на Бойко Борисов 2, но не и към тогавашния командир на ВВС генерал Радев. Така че категорично мога да кажа, че комисията просто изпълни една поръчка, и то политическа.

Между другото, това е новото явление – навлизането на политиката в армията и стопирането на проекти за модернизация. Не генерал Радев е стопирал, и сега президентът Радев е стопирал модернизацията, както каза господин Цветанов, а комисията, която беше назначена от него.

 – Колко тежки са корупционните тежести около сделките за модернизация на армията, грубо казано разбира се, освен политическата част? Да не би тези проекти да не се осъществяват, защото някои не са успели да си разпределят комисионните?
– По отношение на проекта за избор на нов тип боен самолет, за комисионни се говори изключително трудно. Това, което беше предложено от работната група, е да бъде сключен договор правителство с правителство. Едва ли някой би си помислил, че правителството на САЩ, правителството на Португалия, правителството на Швеция е корумпирано да речем. Аз не допускам въобще да има корупционна схема. Още повече, че подготовката на самите документи не беше акт, който беше извършен за ден, два или три – това беше изключително дълъг процес. Изучени бяха конкретни примери от други държави. Най-важното, с което се запознахме, беше едно изследване от RAND Corporation за избори на самолет или в Холандия или Белгия, вече забравих, но там ясно беше казано, че трябва да бъдат заложени принципите на равнопоставеност, конкурентост, прозрачност. Мисля че следвахме абсолютно точно точно тези принципи. Може би това беше най-чистата сделка, която можеше да бъде осъществена. Но тук пак влезе в роля политиката и беше спрян.

– И защо летят само четири AS 532 Cougar от 12, и един C-27J от четири, както твърди Борисов? Не праща ли точно той C-27J за бедстващи българи?
– Това, че се пращат C-27J за бедстващи българи може само да бъде адмирирано. Тези самолети са и за това. Освен че имат възложени задачи, които да изпълняват във военно време, те имат възложени задачи, които да изпълняват и в мирно време. Една такава задача е примерно транспортирането на органи. Само да кажа, че от 2010 г. до сега 52 полета са осъществени точно за това. Тук има спасени минимум 52 живота. Само за миналата година има девет такива полета. Смешно е да се говори, че ама виждате ли, прехвърлят се части от един самолет на друг, за да може да участва в парада. Смешно е и не е истина – някой е подвел министър-председателя. Частите се прехвърлят от един C-27J на друг, за да може да се поддържа в непрекъсната готовност, защото Spartan носи дежурство по осигуряване на аварийно-спасителни операции. Така че това е една от причините. Другата от причините е, че C-27J е включен да речем в плана за действие при терористичен акт. C-27J, хубаво е министър-председателят това нещо да го знае, C-27J е включен в подсилие на силите и е декларирано формирование. Така че това са все неща, които не могат да останат така в пространството, само и само заради парада ние готвим един Spartan. Нещо много важно, Spartan е един изправен в момента, защото отново не е свършена работата по отношение на договора. 2011 г. правителството на Борисов с рамково споразумение приема ПИР на стойност 92 милиона лева, в резултат на което е сключено рамково споразумение (РМС) и първи 5-годишен договор. 5-годишният договор изтече миналата година. От миналата година до сега, до вчера нямаше договор. Вчера беше сключен договор и се надявам по най-бързия начин да бъдат възстановени и останалите два C-27J. Защо са три – много лесно може да бъде отговорено. Единият е във формированието, което казвам, и ние сме го декларирали пред нашите съюзници, един трябва да носи нашето дежурство по аварийно-спасителни операции или пък да участва при необходимост при терористичен акт, и естествено, третия обикновено има откази. Винаги има един самолет, който е на преглед, на регламентирани работи и т.н., това са технически термини, и реално два се поддържат в непрекъсната изправност. Затова са три. Това са причината да бъдат три. И ако правителството беше спазило приетия от тях РМС през 2011 г., сега нямаше да бъде един, щяха да бъдат два или три изправни. По отношение на AS 532 по същия начин. 12 вертолета са закупени, четири от тях са в изправност. А дали господин Борисов знае, че тези четири Cougar се поддържат изключително трудно, поради простата причина, че при плановете при закупуването на Cougar беше предвидено инспекциите, които се изпълняват, да се изпълняват в ремонтна организация, а не експлоатираща организация в момента колегите от Крумово вертолети, което е изключително, изключително трудно. Допълнително им беше спусната задачата за изпълнение на инспекция на Cougar без да бъде увеличен по щат с нито един човек. Тоест, същият този състав дали обслужва три типа вертолети или четири типа вертолета няма значение. Освен това, за Cougar има сключено рамково споразумение, има договори, няма финансиране.

Ако бъде отпуснато финансиране, ще летят сигурно и 12-те вертолета. Освен финансиране обаче е необходимо да се помисли и за личен състав, с който да бъде подпомогната авиобаза Крумово. Това е причината. Крумово също носят дежурство по аварийно-спасителна работа, Крумово също има декларирано формирование към вертолета, към нашите съюзници от НАТО, освен това има друго формирование, което е към Европейския съюз, но най-вероятно тази информация би следвало да бъде сведена до министър-председателя, за да знае за какво иде реч.
Да напомня, че през 2014 г. 14 човека бяха спасени с Cougar. Ами 2016 г. участваха в търсене на човек в планинския район. Да напомням ли за случая с Бисер? Кои отидоха първи? Kолегите с AS 532. Така че Cougar не трябва да бъдат четири – много е прав тук министър-председателят, трябва да бъдат 12 изправни. Но за да са 12 изправни, зависи от правителството.

– Авиацията била приземена, пък ще има парад, каза Борисов, припомняйки думи на държавния глава.
Авиацията, когато се говореше, че беше приземена, това беше 2015 г. Да, авиацията наистина беше приземена и ако си спомняте тогава министър Ненчев показваше едни таблички с осем изправни самолета МиГ-29. Знаете ли, че от тези осем изправни самолета четири от тях бяха с остатъчен ресурс между пет и седем часа, а това са нальотът, който се прави с един самолет за по-малко от три дни. Така че по принцип те са изправни, да, вярно е, но колко време ние можем да ги използваме? Останалите четири – ами два от тях са на постоянно дежурство по задачи по Air Policing, с два остава да се води подготовка на останалите авиатори. Възможно ли е това нещо? Не е възможно. В резултат на което пък бяха свити броят на авиаторите, които носят бойно дежурство. И какво се получи? Получи се така, че хората от дежурство отиват на полети, за да обучават младите авиатори, оттам обратно на дежурство, полети за тяхна подготовка. И забравиха за семейства, за деца. Авиацията наистина беше приземена тогава.

Авиацията не спря тогава по една-единствена причина, че инженерно-техническият състав в резултат на създадената организация започна да удължава ресурсите на самолетите. Мога да ви кажа – удължени ресурси на двигателите на МиГ-29 никога не е правен по часове, никога не е правено дотогава. Кутиите на самолетния агрегат – това са едни от най-важните агрегати, между другото, самолетът няма неважен агрегат. По същия начин удължен ресурс. Катапултните кресла – удължен ресурс. Стойките на колесник са с удължен ресурс. Су-25, щурмовите самолети – 100% всичко е удължено при тях, и е удължено от колегите ни от Безмер. Ан-30 по същия начин, точно през този период беше удължен ресурсът му. Ми-17 летя с удължени агрегати по този начин. Ако не бяха удължени тези агрегати, 100% Ми-17 щеше да е на земята, Ан-30 щеше да е на земята, МиГ-29 100% щеше да е на земята, Су-25 щеше да е на земята. Е, това не е ли приземена авиация? Въпреки правителството авиацията летя. Това е самата истина. Най-вероятно тази информация не е стигнала до господин Борисов, за да говори по този начин. Иначе, наистина авиацията беше приземена.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air е превозила 30 млн. пасажери за 12 месеца
Следваща публикация
Премиерът Борисов: С какво ще се лети на парада, като е приземена авиацията?
50 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.

Saab има намерение да развива Gripen C/D поне до 2050 г., като е уверена в способностите на този изтребител, особено в конфигурацията, която се предлага на България – MS 20 с радар PS-05/A Mk. 4. Това разказва Матс Торбьорнсон, тест пилот в Saab и продуктов мениджър за Gripen, с който разговаряхме за способностите на изтребителя и неговата перспектива в близките години.

Красимира Стоянова: Внушенията за корупция и лобизъм са абсолютно неверни

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа дава интервю за сайта „Епицентър”, в което говори последните развития в България през погледна на компанията ѝ.

Пенсионира се един от най-опитните инструктори в Долна Митрополия

Днес, 25 февруари 2019 г. във ВВУБ „Георги Бенковски“ се проведе тържествена церемония по повод освобождаването от военна служба и преминаване в запаса на майор Пламен Попов. Това съобщиха от учебната база.

Меню