B-17 катастрофира в САЩ

675 прочитания

Бомбардировач-ветеран B-17G катастрофира при опит за аварийно кацане на летището Брадли Интернешънал, Кънектикът. При инцидента са загинали седем души, а други седем са ранени.

Самолетът е излетял от летището в 09,48 часа местно време на 2 октомври 2019 г. На борда му са се намирали тричленен екипажи и 10 души пасажери, с които е трябвало да се извърши кратък развлекателен полет около летището.

Почти веднага след излитането от самолета започва да излиза черен дим и в 09,50 часа екипажът съобщава на контролната кула на Брадли Интернешънал, че има пожар в двигател номер 4 и предприемат аварийно кацане.

Самолетът, обаче идва лошо за кацане, закача се в системата за инструментално кацане ILS, след това се докосва до пистата, но веднага излиза от нея и се врязва в съоръжението за съхранение на течност за протовообледеняване. Бомбардировачът избухва в пламъци.

Загиват седем от намиращите се 13 души на борда, останалите шестима са тежко ранени. Ранен е и един човек намиращ се на земята.

Летището остава затворено за три и половина часа.

Катастрофиралият B-17G (сериен номер 44-83575 и цивилна регистрация N93012,) е произведен през април 1945 г. Не взима участие във Втората световна война, но се използва за търсене и спасяване. В началото на 50-те е използван в няколко теста на ядрено оръжие. След 13 години на съхранение е продаден за старо желязо, но е купен от компания, която го преоборудва за гасене на пожари от въздуха. В средата на 80-те е препродаден и възстановен в оригиналния си вид.

Самолетът претърпява два сериозни инцидента – единият през 1987 г., когато излиза от пистата заради силен страничен вятър. Машината е сериозно повредена, но е възстановена. Вторият инцидент е от 1995 г., когато се приземява с прибран колесник.

Катастрофиралата машина е летяла с цветовете на друг бомбардировач – „Nine-O-Nine“, който между февруари 1944 и май 1945 г. е извършил 140 успешни бойни полета. Реалният „Nine-O-Nine“ е бил нарязан за скрап в края на 40-те години на миналия век.

В САЩ в момента има около 10 броя B-17, които се намират в летателно състояние.

Свързани теми

Предишна публикация
Новият командир на индийските ВВС обяви плановете за бъдещото им развитие
Следваща публикация
Bell представи нов проект за разузнавателно-ударен вертолет
675 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа в Невада вероятно разкри нов секретен самолет на САЩ

Самолет собственост на ВВС на САЩ е катастрофирал в изпитателен полигон в Невада. Пилотът му е загинал, а отказът на Пентагона да съобщи типа на авариралата машина повдига въпроси за наличието на нов секретен пилотируем самолет, който се изпитва в Съединените щати.

Пилотите на катастрофиралия 737 Max са се борили с управлението през целия полет

Екипажът на катастрофиралия Boeing 737 Max на Ethiopian Airlines се е борил с управлението по времето на целия шестминутен полет, тъй като непрекъснато са идвали команди за пикиране, поради грешни данни от бордните сензори. Това показва предварителния доклад за катастрофата от 10 март 2019 г., цитирани от Reuters.

Полковник Златаров като наблюдател преди боен полет с биплан Albatros C.III, 1918 г.

Откриха паметна плоча на полковник Васил Златаров

Паметна плоча в чест на първия командир на Въздухоплавателното отделение полковник Васил Златаров бе открита в столицата на ул. „Цар Иван Асен” 30. Това съобщи Военният телевизионен канал.

Меню