B-17 катастрофира в САЩ

676 прочитания

Бомбардировач-ветеран B-17G катастрофира при опит за аварийно кацане на летището Брадли Интернешънал, Кънектикът. При инцидента са загинали седем души, а други седем са ранени.

Самолетът е излетял от летището в 09,48 часа местно време на 2 октомври 2019 г. На борда му са се намирали тричленен екипажи и 10 души пасажери, с които е трябвало да се извърши кратък развлекателен полет около летището.

Почти веднага след излитането от самолета започва да излиза черен дим и в 09,50 часа екипажът съобщава на контролната кула на Брадли Интернешънал, че има пожар в двигател номер 4 и предприемат аварийно кацане.

Самолетът, обаче идва лошо за кацане, закача се в системата за инструментално кацане ILS, след това се докосва до пистата, но веднага излиза от нея и се врязва в съоръжението за съхранение на течност за протовообледеняване. Бомбардировачът избухва в пламъци.

Загиват седем от намиращите се 13 души на борда, останалите шестима са тежко ранени. Ранен е и един човек намиращ се на земята.

Летището остава затворено за три и половина часа.

Катастрофиралият B-17G (сериен номер 44-83575 и цивилна регистрация N93012,) е произведен през април 1945 г. Не взима участие във Втората световна война, но се използва за търсене и спасяване. В началото на 50-те е използван в няколко теста на ядрено оръжие. След 13 години на съхранение е продаден за старо желязо, но е купен от компания, която го преоборудва за гасене на пожари от въздуха. В средата на 80-те е препродаден и възстановен в оригиналния си вид.

Самолетът претърпява два сериозни инцидента – единият през 1987 г., когато излиза от пистата заради силен страничен вятър. Машината е сериозно повредена, но е възстановена. Вторият инцидент е от 1995 г., когато се приземява с прибран колесник.

Катастрофиралата машина е летяла с цветовете на друг бомбардировач – „Nine-O-Nine“, който между февруари 1944 и май 1945 г. е извършил 140 успешни бойни полета. Реалният „Nine-O-Nine“ е бил нарязан за скрап в края на 40-те години на миналия век.

В САЩ в момента има около 10 броя B-17, които се намират в летателно състояние.

Свързани теми

Предишна публикация
Новият командир на индийските ВВС обяви плановете за бъдещото им развитие
Следваща публикация
Bell представи нов проект за разузнавателно-ударен вертолет
676 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа с Ан-26 в Казахстан

Военно-транспортен самолет на казахстанската служба за гранична охрана катастрофира при опит за кацане на Алмати.…

Нов режим в системата за управление на Boeing 737 Max е бил скрит от пилотите

Boeing са въвели нов режим в системата за управление на последното поколение Max на модела 737, за който обаче пилотския състав не е бил навременно уведомен. Новият режим е много вероятно свързан с катастрофата на Lion Air от 29 октомври 2018 г.

Бизнесджет излезе от пистата в Бургас

Бизнесджет Cessna Citation Sovereign излезе от пистата на летище Бургас днес, 31 август 2018 г. При инцидента няма пострадали, но летището бе затворено за около час.

Нов случай на откраднат самолет в САЩ

Нов случай на откраднат самолет в САЩ завърши с катастрофа с един загинал. Новият инцидент е от 13 август 2018 г. и е свързан с кражба на малък бизнесджет и разбиването му в предградие в близост до Солт Лейк Сити.

Открити са останките на японския F-35A

Японските въоръжени сили са заявили, че в Тихия океан са намерени останките от изчезналия изтребител F-35A. Те са били открити през нощта от кораби и самолети, които са издирвали машините.

Меню