Bell представи нов проект за разузнавателно-ударен вертолет

910 прочитания

Американският вертолетостроител Bell представи своя проект за нов разузнавателно-ударен вертолет наречен 360 Invictus. Машината е предназначена за участие в проекта FARA (Future Armed Reconnaissance Aircraft), който трябва да създаде нов вертолет скаут за армейската авиация на САЩ.

360 Invictus използва динамичната система на цивилния модел Bell 525 Relentless от супер средния клас, който още се намира в процес на изпитания. Отвъд това, 360 Invictus е изцяло нова разработка, която може да полети още през есента на 2022 г., ако Bell бъде избран да изработи прототипи в рамките на FARA.

Армейската авиация на САЩ избра тази пролет пет компании, VX Aircraft Co. в партньорство с L-3 Communications Integrated Systems, Bell Helicopter, Boeing, Karem Aircraft и Sikorsky, които получиха малко финансиране за изработка на идейни проекти за нов вертолет скаут.

В началото на 2020 г. от петте компании ще бъдат избрани две, които ще получат пари за създаване на летящи прототипи за сравнителни изпитания.

Пентагона се надява през 2023 г. да избере печелившата конструкция и пет години по-късно да получи първите серийни бойни вертолети, които ще са идеологически заместници на скаутите OH-58D Kiowa Warriors.

Армейската авиация на САЩ иска да получи сравнително малки машини, като диаметъра на носещия винт е ограничен до 12,2 m., но висока крайсерска скорост от поне 333 km/h. Вертолетът трябва да може да се използва, както за разузнаване и наблюдение, така и за чисто ударни задачи. Машината трябва лесно да се превозва по въздуха от C-17.

От Bell твърдят, че 360 Invictus ще отговаря напълно на техническото задание на Пентагона, а скоростта му ще надхвърля 343 km/h, благодарение на технологиите разработени за Bell 525. Бойният радиус ще достига 250 km с 90 минути време за оставане в района на бойните действия.

От илюстрациите, които Bell разпространи се вижда, че 360 Invictus има доста изчистен дизайн, крило за създаване на допълнителна подемна сила, опашен винт тип „Фенестрон” и възможност за носене на въоръжението във вътрешни отсеци. Вертолетът ще разполага с едно 20-mm оръдие. Управлението ще е електродистанционно.

Bell твърди, че 360 Invictus ще бъде нискорискова опция, поради използването на редица готови технически решения. Компанията е заявила, че ще демонстрира пълномащабен макет на вертолета на 14 октомври.

Проектът на Bell показва множество сходни черти с прекратения преди 15 години проект RAH-66 Comanche, който тогава бе джойнт венчър между Sikorsky и Boeing. Това породи редица саркастични и шеговити коментари от страна на специализираните журналисти в САЩ.


FARA фактически ще замести вече свалените от въоръжение OH-58D Kiowa Warrior. Тяхната функция в момента се изпълнява от щурмовите вертолети AH-64E Apache в партньорство с БЛА Shadow.

За последните три десетилетия, това ще е четвъртият опит за намиране на заместник на OH-58. Първият опит бе RAH-66 Comanche, който бе спрян през 2004 г. Следващият опит бе ARH-70 Arapaho (на базата на Bell 407), който бе спрян през 2008 г. През 2010 г. е стартирана програмата Armed Aerial Scout (AAS), която обаче не стига до същински конкурс и през 2013 г. тя е прекратена, а заедно с това е решено и да се пенсионират всички OH-58D, без да им бъде намерен директен заместител.

Свързани теми

Предишна публикация
B-17 катастрофира в САЩ
Следваща публикация
Две компании са заявили желание за поддръжка на флотските AS 565
910 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия се похвали с договор с България за ремонт на афганистански вертолети

Помощникът на руския президент по въпросите на военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин е заявил в интервю за ТАСС, че има сключен договор с България за ремонт на вертолети на афганистанските въоръжени сили.

Меню