Няма достатъчно желаещи да стават военни пилоти в България

337 прочитания

Националният военен университет (НВУ) не е успял да запълни бройките по специалност „летец-пилот” в кампанията за учебната 2018/2019 г. Това става ясно от заповед на началника на университета от 3 август 2018 г.

В заповедта на бригаден генерал Пламен Богданов се чете, че се организира допълнителен прием за попълване на незаетите места за обучение на курсанти в НВУ „Васил Левски” за учебната 2018/2019 година. Незаетите места са в седем специалности, сред които и „летец-пилот”.

Допълнителният прием е фактически нова кампания, която стартира на 20 август с нов прием на документи. Конкурсните изпити, тестове и медицинските прегледи ще се проведат между 10 и 14 септември 2018 г.

Тази година приемът, утвърден със заповед на министъра на отбраната, по специалност „летец-пилот” е за 13 души. В заповедта се казва, че свободните места ще бъдат обявени до 7 септември.

По неофициална информация, в момента половината места в специалност „летец-пилот” стоят незаети.

Проблемът с липсата на достатъчно кандидати за различните специалности в НВУ и дори за престижната „летец-пилот”, не е от днес или вчера, а в последните години се наблюдава траен спад в интереса към кариера във военната авиация. Преди десетилетия, за едно място в специалност „летец-пилот” са се състезавали по 10 и дори повече човека (това са хора, които за обявени за годни от авиолекарската комисия), докато в последните години желаещите са паднали до под двама за едно място (отново след цедката на авиолекарската комисия).

В същото време, тенденцията сериозна част от кандидатите да отпадат при медицинските изследвания, тъй като не са физически годни за пилотска кариера, продължава да се засилва. Така в последните години, почти всеки който е медицински годен и не е скъсан на приемните изпити, може да се надява на почти сигурно класиране.

Явно обаче тази година кандидатите не са стигнали за запълване на най-големия прием от 2010 г. насам, което е сериозен удар по престижа на военната ни авиация, както и на въоръжените сили, като цяло.

Между 2017 и 2015 г. се приемаха по пет човека в специалност „летец-пилот”. Между 2014 и 2011 г. приемът беше за 10 човека. През 2010 и 2009 г. са се приемали по 14 човека за пилоти, а преди 10 години, през 2008 г., приемът е бил едва за трима.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС участва в Platinum Lion
Следваща публикация
C-27J изпълни донорска задача
337 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Cougar гаси пожар в Рила

Екипаж от авиобаза Крумово с вертолет AS 532AL Cougar беше задействан в 13,15 часа днес,…

Правителството прие решение за откриване на ВВВУ

На свое заседание днес, 10 април 2019 г., Министерският съвет прие решение за откриване на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като национален устойчив образователен център за подготовка на високо професионални кадри за Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, Европейската система за въздушен транспорт и свързаните с въздухоплаването сектори на икономиката. Това съобщиха от МО.

Меню