Премиерът Борисов се оплака, че имало подла съпротива срещу F-16, но той направил сделката необратима

847 прочитания

Премиерът Бойко Борисов се оплака, че срещнал подла и яростна съпротива при реализацията на сделката за покупката на F-16, но се похвали, че направил нещата така, че тя да бъде необратима. Това каза той днес, 7 октомври 2019 г., по време на бизнес закуска на Американската търговска камара.

Ето какво точно каза премиерът по време на 5-минутния си монолог по въпроса за покупката на F-16:

„Що се касае за сделката с Lockheed Martin. Изключителна роля има вицепремиерът Каракачанов, министър Горанов, Караниколов (министър на икономиката – бел.ред.), Запрянов (заместник-министър на отбраната – бел. ред.), Стойков (командир на ВВС – бел. ред.)… Разбира се, и аз, но без такъв екип при тази яростна съпротива, което имаше от страна… Яростна съпротива! Когато говориш за национална сигурност, когато говориш за геостратегическа, когато говориш за членство в НАТО … В един размирен регион, защото виждате между Сърбия и Косово, Босна и Херцеговина, нашите съседи, в Крим да са утихнали или поне има надежда да утихнат. Няма! Ние закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда от този клас в света. Нов F-16 Block 70. Не се изкуших да дадеме по-малко пари за израелските F-16! Или както нашите съседи от Румъния купиха старите португалски самолети. Да, можеше да ги дадеме за пенсии и заплати, както ни упрекват. Нашите пилоти заслужават, нашите Военновъздушни сили, па и цялата армия трябва да има най-доброто. Те ни обвиниха в лобизъм. Лобизъм! За сделка между българското и американското правителство. Аз съм имал срещи, разговори с президента Тръмп, с шефа на департамента (най-вероятно се говори за Майк Помпео, държавен секретар на САЩ – бел. ред.), със заместник-държавният секретар Съливан. И винаги сме поставяли геостратегическата ориентация и силата на България, на единственото място, на единствения разговори. Никога, по никакъв начин не е ставал разговор за нещо, което дори е приличало на лобизъм. Във всичките ни разговори са участвали посолството и американските власти. Какво ли не чухме, какви ли внушения не чухме. А това, че другия тип самолети, 10 години трябва да си вземат ракетите от тях. И те няма да ни ги дадат! Това ви казвам, защото искат да си продадат техния самолет. Всички съседни държави карат такива самолети. И те Block 50 мисля, а нашият е Block 70! Така, че беше подло, беше трудно, но с финансовия министър, с вицепремиера Каракачанов го направихме необратимо! Сега върху нашите пари, които ги избратихме в Америка се начисляват лихви в наша полза! Но те не могат да съборят сделката! И нашите геостратегически партньори от Съединените щати могат да са сигурни. Това беше целта! Имаше много трудности. Всичко това департамента (вероятно Държавният департамент на САЩ – бел. ред.) го знае. Затова така сте усетили, че се бори за България, защото зная на какво бяхме подложени тука”

Както винаги, монологът на Борисов заслужава известен коментар, най-вече заради факта, че той явно изпада в откровения пред представителите на американското правителство, гонейки някакви свои цели.

Едно от най-интересните му признание е за „изкушението” да се дадат по-малко пари за употребявани F-16 от Израел. Факт е, че към края на 2017 и началото на 2018 г. Израел много активно предлагаше на България употребявани F-16C/D, като обещанието беше за 12 самолета под българския бюджет. По това време бяха направени някои промени в инвестиционния проект за покупката на нов изтребител, който позволи търсенето на оферта от Израел.

Израелската страна в крайна сметка не даде оферта, въпреки че имаше сериозни очаквания, че това ще стане факт. Междувременно САЩ блокираха продажбата на употребявани израелски F-16 за Хърватска.

Другият интересен момент бе, когато Борисов заяви „А това, че другия тип самолети, 10 години трябва да си вземат ракетите от тях”, като посочи присъстващия на сцената Джъстин Фридман, временно управляващ американското посолство у нас.

Под „другия тип самолет” трябва да се разбира шведския Gripen, като премиерът просто изговаря една от опорните точки срещу него, която широко бе тиражирана, включително от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, че САЩ може да не ни продадат въоръжение за него. Струва си да се отбележи, че в шведската оферта изтребителят бе окомплектован с европейско въоръжение.

Вероятно най-важното послание, което Борисов отправи бе това, че той лично е направил сделката необратима. И това признание бе отправено към американската страна, а не към българските данъкоплатци.

Действително, кабинетът „Борисов 3” и 44-тото Народно събрание направиха абсолютно всичко възможно сделката да се движи по възможно най-ускорен ред и с минимални забавяния, като наистина в момента тя е практически необратима. Може да се отбележи, че другите две големи модернизационни сделки за въоръжените сили – за бронирани машини за пехотата и за патрулни кораби за ВМС, се движат със сериозни закъснения и при нулев ентусиазъм от страна на премиера Борисов.

По-късно през деня министър-председателят се срещна с представители на Lockheed Martin, като по време на срещата е било обсъдено сътрудничеството между компанията и българското правителство.

Свързани теми

Предишна публикация
В Уганда отбелязаха дипломирането на нов пилотски випуск
Следваща публикация
Първият сериен Су-57 е почти готов
847 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-35 продължава да страда от ниска надеждност

Усилията за подобряване на надеждността на изтребителите от следващото поколение F-35 не дават резултат, поради продължаващи проблеми с доставката на резервни части. Това съобщава Bloomberg, цитирайки доклад на Пентагона.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО Парламентът одобри преговорите за F-16

След ожесточен дебат и максимална мобилизация от страна на ГЕРБ, Народното събрание даде разрешение на правителството да води преговори за покупката на нови F-16, без да се съобразяват с ограниченията от Проекта за инвестиционен разход от миналата година. Това стана днес, 16 януари 2019 г.

УКРИНМАШ обжалва решението на КЗК пред ВАС

Украинската държавна компания УКРИНМАШ обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за отказ за налагане на временна мярка „спиране” на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Обжалването е пред Висшия административен съд (ВАС).

Президентът Радев: Има разминаване с първоначално заложеното и това, което ще се подпише за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че има сериозно разминаване между това, което е заложено в първоначалния проект за нов изтребител и това, което ще се подпише в момента, като Радев посочи, че орязването на проекта го обезсмисля. Това каза той днес, 10 юли 2019 г., пред репортери.

Президентът Радев: Политиците не трябва да се крият зад хората с пагон

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев обвини политиците, че се опитват да се скрият зад гърбовете на военните, по отношение на избора на нов изтребител за ВВС. Това каза той днес, 12 октомври 2017 г., в интервю излъчено по БНТ1.

Министър Каракачанов: Цените на F-16 не ни удовлетворяват, преговорите продължават

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че част от ценовите предложения свързани с покупката на изтребителите F-16 не удовлетворяват българската страна, преговорите продължавали, но на масата стояли всички възможни опции, включително прекратяване на проекта и преговори с други. Това каза той днес, 14 май 2019 г., в ефира на БНР.

Меню