Полша ще купува освен F-35 и още F-16

849 прочитания

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.

Програмата бе официално разписана от полския военен министър Мариуш Блашчак и покрива периода от 2021 до 2035 г., като общата ѝ стойност е 524 млрд. злоти (€121,5 млрд.).

В програмата е заложена покупката на 32 броя F-35A в рамките на програмата „Harpia”. Още през февруари Полша обяви, че се ориентира към покупката на американския изтребител от следващо поколение, а в началото на септември Държавният департамент на САЩ даде разрешение за продажбата на изтребителите на ориентировъчна цена от $6,5 млрд.

Страната ще получи изтребители от все още неполетелия стандарт Block 4, а сделката ще се реализира на два етапа – една ескадрила от 16 самолета с доставка за 2024 – 2026 г., като първите четири изтребителя ще останат в САЩ за обучение. Втората ескадрила от още 16 самолета ще бъде доставена между 2026 и 2030 г.

Новост в обявената днес програма бе проектът „Harpi Szpon” (в превод, Ноктите на харпията), който предвижда покупка на бойни безпилотни летателни апарати, които да действат в близко сътрудничество с пилотираните бойни самолети. Това е т.нар. концепция „loyal wingman”, по която активно се работи в САЩ в последните години.

През март 2019 г. ВВС на САЩ започнаха тестове с технологичния демонстратор XQ-58A Valkyrie, който трябва да провери концепцията. Все още няма твърд срок за приемане на въоръжение в Съединените щати на подобни апарати. Видно е обаче, че Полша има желание да ги придобие.

В програмата за превъоръжаване е залегнала и покупка на още F-16, но за сега не са известни никакви детайли по този проект. Полските ВВС в момента експлоатират 48 броя F-16C/D получени между 2006 и 2010 г.

Ще бъдат купени и още транспортни вертолети, като програмата „Kruk” за покупка на нов щурмови вертолет, остава актуална, макар и сериозното закъснение с което се движи.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing разглежда вариант да модернизира модела 767
Следваща публикация
Dassault и Airbus подканиха Франция и Германия за конкретни договори по FCAS
849 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша е изпратила запитване за оферта за F-35

Полша официално е изпратила запитване за даване на обвързваща оферта (Letter of Request – LOR) за покупката на 32 броя F-35A. Това е заявил днес, 28 май 2019 г., полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Плевнелиев се притеснява, че България ще избере Gripen, а не F-16

Президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017) изрази силно притеснение, че има шанс България да не избере F-16, а вместо него Gripen. Той се отдаде на близо 10 минутна тирада в подкрепа на американския изтребител и на няколко пъти атакува военната експертиза, като ненужна. Това Плевнелиев направи днес, 13 октомври 2018 г. в предаването „Брюскел 1“ по телевизия Bulgaria ON AIR.

Мисия – ер полисинг

Единствената мирновременна постоянна мисия на НАТО е охраната на въздушното пространство в Европа, носеща името въздушен ер полисинг (Airborne Air Policing). В нея са задействани структурите за управление и контрол на алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана в допълнение към собствените системи за противовъздушна отбрана на всяка от отделните страни-членки. Това е мисия, където монотонността на ежедневието при основната дейност – наблюдението на въздушното пространство – отстъпва от време на време на възбудата и напрежението, свързани с вдигането на дежурните изтребители във въздуха при проверки на бойната готовност или по реални нарушители. Унгарският журналист Габор Зорд Ласло описва изпълнението на един контролен полет за проверка на силите и средствата за ер полисниг в десет държави.

Меню