Полша ще купува освен F-35 и още F-16

844 прочитания

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.

Програмата бе официално разписана от полския военен министър Мариуш Блашчак и покрива периода от 2021 до 2035 г., като общата ѝ стойност е 524 млрд. злоти (€121,5 млрд.).

В програмата е заложена покупката на 32 броя F-35A в рамките на програмата „Harpia”. Още през февруари Полша обяви, че се ориентира към покупката на американския изтребител от следващо поколение, а в началото на септември Държавният департамент на САЩ даде разрешение за продажбата на изтребителите на ориентировъчна цена от $6,5 млрд.

Страната ще получи изтребители от все още неполетелия стандарт Block 4, а сделката ще се реализира на два етапа – една ескадрила от 16 самолета с доставка за 2024 – 2026 г., като първите четири изтребителя ще останат в САЩ за обучение. Втората ескадрила от още 16 самолета ще бъде доставена между 2026 и 2030 г.

Новост в обявената днес програма бе проектът „Harpi Szpon” (в превод, Ноктите на харпията), който предвижда покупка на бойни безпилотни летателни апарати, които да действат в близко сътрудничество с пилотираните бойни самолети. Това е т.нар. концепция „loyal wingman”, по която активно се работи в САЩ в последните години.

През март 2019 г. ВВС на САЩ започнаха тестове с технологичния демонстратор XQ-58A Valkyrie, който трябва да провери концепцията. Все още няма твърд срок за приемане на въоръжение в Съединените щати на подобни апарати. Видно е обаче, че Полша има желание да ги придобие.

В програмата за превъоръжаване е залегнала и покупка на още F-16, но за сега не са известни никакви детайли по този проект. Полските ВВС в момента експлоатират 48 броя F-16C/D получени между 2006 и 2010 г.

Ще бъдат купени и още транспортни вертолети, като програмата „Kruk” за покупка на нов щурмови вертолет, остава актуална, макар и сериозното закъснение с което се движи.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing разглежда вариант да модернизира модела 767
Следваща публикация
Dassault и Airbus подканиха Франция и Германия за конкретни договори по FCAS
844 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Доставиха стотния Су-35

Произведен е стотният сериен изтребител Су-35С. Самолета е бил предаден на ВКС на Русия днес, 11 декември 2018 г. по време на церемония в завода на Сухой в Комсомолск на Амур като част от последната партида за 2018г. Това съобщават от ОАК.

Депутатът Емил Христов обвини президента в манипулация на изтребителния конкурс

Депутатът Емил Христов (ГЕРБ), който е и председател на т.нар. „Комисия „Gripen” фактически обвини президента Румен Радев в манипулация, която е повияла на конкурса по избор на нов изтребител. Това казва той в интервю за вестник „24 часа”.

„Комисията „Gripen” препоръча фактическия рестарт на изтребителната програма

Очаквано временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет (т.нар. „Комисия „Gripen”) излезе днес, 20 септември 2017 г., с окончателен доклад за своята дейност и препоръча фактическия рестарт на процедурата за покупка на нов изтребител.

Швеция обмисля да запази Gripen C/D до 2035 г.

Швеция обмисля да запази част от своя флот от Gripen C/D за по-дълъг период, отколкото сега планирания, с цел запазване на броя бойни самолети, които в момента са на въоръжение в шведските ВВС. Това съобщава Flightglobal.

Управляващите отговориха на Радев за F-16

Два часа след брифинга на президента Радев за ветото върху договорите за придобиването на F-16, министрите на отбраната и финансите, заместник-министъра на отбраната, както и председателят на комисията по отбрана в Народното събрание, дадоха изявление за медиите, в което се опитаха да отговорят на поставените от президента въпроси.

Меню