Франция и Германия се споразумяха за съвместна работа по няколко военни проекта

40 прочитания

Министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандуми за разбирателство за съвместна работа по четири проекта в областта на отбраната. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Германският военен министър Урсула фон дер Лайен и френският министър на отбраната Флоранс Парли, определиха направените стъпки към създаване на нови оръжейни системи, като исторически и ключови за европейската автономия.

Първият проект е FCAS, който предвижда създаване на система от системи, която да осигури въздушно превъзходство. В рамките на този проект ще се създадат няколко нови летателни апарати, включително и изтребител от следващо поколение, безпилотни апарати, крилати ракети и други.

По тази амбициозна програма бяха дадени малко нови детайли. Стана ясно, че до юни 2018 г. трябва да се създаде график за работа по проекта. Тогава вероятно и ще се уточнят датите за приемане на въоръжение.

Вчера Airbus и Dassault подписаха споразумение за сътрудничество по FCAS. Тогава бе посочено, че системата трябва да заработи между 2035 и 2040 г.

Министрите на двете страни дадоха да се разбере, че към FCAS могат да се присъединят и други държави, но основната роля ще е на Германия и Франция. Известно е, че интерес към проекта са изразили Испания, Италия и Великобритания.

Следващият проект е за създаване на нов морски патрулен самолет, който да може да се бори с подводен и надводен противник. Вероятно проектът ще стъпи на вече съществуващ самолет от семейството Airbus A320, но подробности около него ще излязат също през лятото.

Франция и Германия се споразумяват и да продължат работа заедно с Италия и Испания, върху безпилотен апарат от клас MALE.

Последното споразумение е свързано със съвместната експлоатация на флота от военно-транспортни самолети C-130J. Двете страни ще експлоатират по четири броя от този самолет в обща база, като ще си поделят разходите за обучение и техническа поддръжка.

Официалните споразумения между двете страни са още една стъпка към засилване на отбранителните способности вътре в Европейския съюз.

Свързани теми

Предишна публикация
Показаха нов европейски БЛА
Следваща публикация
Eurofighter ще бъде обновен
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция взима на оперативен лизинг БЛА Heron

Гърция ще вземе на оперативен лизинг от Израел седем безпилотни апарата Heron от клас MALE, които в продължение на три години ще усилват възможностите на гръцките въоръжени сили за разузнаване и наблюдение над Егейско море. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки местни гръцки медии.

Франция уточни бъдещите способности на Rafale F4

Френската агенция за отбранителни доставки DGA уточни способностите на изтребителите Dassault Rafale, които ще бъдат получени в рамките на модернизацията до стандарт F4. Френското правителство даде поръчката за разработка на стандарта на 14 януари 2019 г.

Меню