„Бъди войник“ прелетя през Пловдив

1K прочитания

На 17 Октомври 2019 г. кампанията „Бъди войник“ стигна и до Пловдив. Освен наземния показ събитието в града се отличаваше със значително участие на Военновъздушните сили. В демонстрациите взеха участие вертолети Ми-24, AS 532 AL Cougar и самолети L-39, МиГ-29 и C-27J Spartan.

Въздушният показ започна с прелитане в тройка над града на вертолетите и ефектен разпуск над площад „Централен“, където се бяха струпали голямо количество зрители.

Демонстрацията продължи с типови атаки изпълнени от Ми-24. След оттеглянето му над града премина двойка учебно-бойни самолети L-39ZA. Един от тях изпълни поредица от виражи над публиката.

Гвоздеят на летателната програма беше демонстрацията на МиГ-29. Тя започна с прелитане в стегната формация на C-27J Spartan и два МиГ-29. Точно над площада миговете разпалиха форсажите и изпълниха ефектен разпуск, който накара всичко в града да се разтресе. След разпуска един МиГ-29 остана над града и направи кратка демонстрация.

Финалът на въздушните демонстрации беше парашутният скок на 4 парашутиста от Силите за специални операции, базирани в Пловдив. По предварителен план в програмата трябваше да има и демонстрация на десантиране по способа „бързо въже“, но след проведените тренировки в предишните дни се оказа, че това няма да е безопасно за зрителите на площада и вместо него вертолет Cougar изпълни поредица от виражи над площада.

Снимки: Георги ПЕТКОВ

Свързани теми

Предишна публикация
Ми-17 от състава на ВВС втори ден гаси пожар в Рила
Следваща публикация
Музеят в Крумово със свободен вход за 16 октомври
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тодор Тагарев атакува отново процеса за избор на нов изтребител

Бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев атакува тежко процеса за избор на нов боен самолет, като в ефира на Bulgaria ON AIR, той се усъмни в експертната комисия, обвини администрацията на президента в лобизъм и се обяви за геостратегически критерии в избора.

Премиерът за F-16, изкарването на пари от Долна Митрополия, нарязваните МиГ-23 и Су-25 и реинвестициите от изтребителната сделка

Премиерът Бойко Борисов се впусна с размисли и страсти по въпросите на бойната ни авиация, като говори за покупката на F-16, за очакванията му как военновъздушното училище в Долна Митрополия ще изкарва пари и се възмути как са били нарязани и разпродадени МиГ-23 и Су-25. Това той каза днес, 3 май 2019 г., в предаването „Панорама” по БНТ1.

Премиерът Борисов: С какво ще се лети на парада, като е приземена авиацията?

Премиерът Бойко Борисов попита, как след като военната авиация е приземена, в момента ще се прави военен парад с нея. Тогава той каза вчера, 4 май 2018 г., по време на интервюто си за сутрешния блок на Нова телевизия.

Меню